Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.22 Mб
Скачать

9. Будівельний комплекс: сучасний стан і перспективи розвитку

  1. Роль будівельного комплексу в народному госпо­дарстві

  2. Промисловість будівельних матеріалів, її струк­тура та особливості розміщення

  3. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення промисловості будівельних матеріалів

  4. Капітальне будівництво

  5. Проблеми та перспективи розвитку капітально­го будівництва

9.1. Роль будівельного комплексу в народному господарстві

Капітальне будівництво є одним з найважливіших засобів по­ліпшення житлових та культурно-побутових умов життя насе­лення й розвитку галузей матеріального виробництва. Будівницт­во — галузь матеріального виробництва, що забезпечує розши­рене відтворення основних виробничих і невиробничих фондів для всього народного господарства. За обсягом продукції, що ви­робляється, й кількістю зайнятих галузь становить приблизно де­сяту частину економіки.

534

Капітальне будівництво визначає спрямування капітальних витрат, які повинні сприяти впровадженню досягнень науково-технічного прогресу, випереджальному розвитку наукомістких галузей промисловості, удосконаленню відтворювальної й техно­логічної структури капітальних вкладень, а також розміщенню продуктивних сил. Разом з тим капітальне будівництво забезпе­чує створення основних фондів, в якому бере участь сукупність галузей матеріального виробництва. Капітальне будівництво як сфера матеріального виробництва містить проектно-дослідницькі організації, галузі машинобудування, що виробляють основне технологічне устаткування для відтворення фондів й будівельну техніку, промисловість будівельних матеріалів, промисловість бу­дівельних конструкцій і деталей, органи матеріально-технічного забезпечення, будівельну індустрію.

Сукупність галузей зі створення основних фондів формують інвестиційний комплекс.

У відтворенні основних фондів беруть участь майже всі галузі народного господарства, одні з яких безпосередньо створюють основні фонди, інші — непрямо, шляхом обробки їхньої продук­ції. До складу ж інвестиційного комплексу включаються тільки ті галузі матеріального виробництва, які безпосередньо постачають будівництву свою продукцію, здійснюють будівельно-монтажні та проектно-дослідницькі роботи.

Будівництво як галузь народного господарства може бути представлено двома підгалузями матеріального виробництва: си­стемою проектно-дослідницьких організацій та будівельною ін­дустрією, яка є виробничою основою будівництва і включає су­купність постійно діючих підрядних будівельно-монтажних й спеціалізованих організацій. Останні містять у своєму складі ви­робничі підприємства, підсобні, допоміжні та обслуговуючі гос­подарства, що здійснюють будівельно-монтажні й спеціальні ро­боти зі зведення об'єктів.

Визначення будівельного комплексу виходить з таких позицій:

  • цільового призначення;

  • характеру виробничо-технологічних зв'язків його підгалузей;

  • особливостей регіонального розвитку й територіальної орга­нізації окремих підгалузей.

Будівельний комплекс об'єднує п'ять сфер матеріального ви­робництва:

  • проектно-дослідницькі організації;

  • промисловість будівельних конструкцій і деталей та промис­ловість будівельних матеріалів;

535

  • будівельну індустрію;

  • промисловість будівельного та дорожнього машинобудування;

  • матеріально-технічне забезпечення.

В Україні створений потужний будівельний комплекс, який, формуючи спільно з машинобудівниками основні фонди й вироб­ничі потужності галузей економіки, забезпечує удосконалення народногосподарських пропорцій, вирівнювання техніко-еконо-мічного й соціального рівня розвитку галузей народного госпо­дарства та регіонів країни, залучення у народне господарство но­вих природних ресурсів, охорону й відтворення навколишнього середовища, створення передумов для реалізації на практиці до­сягнень науково-технічного прогресу.

Будівельний комплекс України складається з більш як 2,5 тис. будівельних організацій, 5,0 тис. промислових підприємств галузі промисловість будівельних конструкцій і деталей, 5,7 тис. підпри­ємств будівельних матеріалів. Ці підприємства випускають збірні залізобетонні конструкції, стінові матеріали, столярні вироби, легкі заповнювачі, мінераловатні вироби та десятки інших будівельних матеріалів, виробів і конструкцій.

До початку кризових явищ в економіці у середині 90-х pp. XX ст. галузі народного господарства, які комплектують будівельний комплекс, послідовно розвивались, постійно підвищувався їх тех­нічний та організаційний рівень. В Україні була створена потужна будівельна індустрія, основу якої становили великі будівельно-монтажні організації, оснащені засобами механізації і були великі механізовані підприємства з виробництва будівельних матеріалів, деталей і конструкцій. Була створена потужна індустрія збірного залізобетону. Фактично заново були створені потужності з вироб­ництву легких металевих конструкцій, конструкцій із клеєної де­ревини, азбестоцементу, легких огороджувальних конструкцій.

Практика показала, що формування матеріально-технічної ба­зи будівництва здійснювалось на території України без належно­го урахування її регіонального розвитку. У результаті було ство­рено велику кількість в основному дрібних підприємств з низь­кими техніко-економічними показниками. Недоліки у розміщенні підприємств зумовили великі нераціональні перевезення буді­вельних матеріалів і конструкцій, недовикористання виробничих фондів і високі витрати виробництва. В останнє десятиліття кож­ний п'ятий залізничний вагон перевозив мінеральні будівельні матеріали і конструкції.

Сучасне життя суспільства без ефективного функціонування будівельного комплексу просто неможливе. Рівень його розвитку

536

впливає на формування пропорцій і темпів розвитку галузей на­родного господарства, розміщення продуктивних сил і розвиток регіонів. Будівництво створює нові і реконструює діючі основні фонди (будівлі і споруди, призначені для всіх видів виробничої і невиробничої діяльності людей). Від розвитку цієї галузі зале­жить будівництво житла, створення нових міст і сіл, окремих мі­крорайонів, постійна реконструкція житлових фондів, будівницт­во промислових і сільськогосподарських підприємств, транспорт­них об'єктів, лікарень, шкіл, торгових центрів тощо. Будівельний комплекс підтримує в належному стані обороноздатність країни, створює передумови для зростання виробництва в усіх галузях господарства.

Будівельний комплекс як одна з найбільш капіталомістких і диференційованих виробничих систем впливає на темпи, масш­таби розвитку і особливості розміщення виробництва. Тому при розміщенні капітального будівництва враховується наявність бу­дівельних організацій у регіоні. У той же час слабкість будівельної бази стримує тут промислове, житлове, комунальне, сільськогос­подарське будівництво, яке в нових ринкових умовах потребує великих обсягів будівельно-монтажних робіт, а також викорис­тання принципово нових важелів управління, планування та орга­нізації всіх ланок капітального будівництва.