Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.22 Mб
Скачать

5. Хімічний комплекс: сучасні стан і перспективи розвитку

  1. Роль хімічного комплексу в народному господарстві

  2. Структура хімічного комплексу

5.3. Особливості розміщення підприємств хімічного

комплексу

  1. Сучасний стан розвитку і розміщення галузей хіміч­ного комплексу

  2. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення галузей хімічного комплексу

5.1. Роль хімічного комплексу в народному господарстві

Багатогалузевий хімічний комплекс України складається з хі­мічної, нафтохімічної і хіміко-фармацевтичної галузей промисло­вості. Продукція хімічного комплексу різноманітна і налічує ти­сячі найменувань. Комплексу притаманне: єдність економічного призначення продукції, широка різноманітність, взаємозамінність і комплексна переробка вихідної сировини, розгалужені внутріш­ньогалузеві і міжгалузеві зв'язки, широко розвинуті процеси ком­бінування і кооперування, специфічні умови праці.

Роль хімічного комплексу в економіці країни зумовлена дією таких чинників: висока ефективність хімічних процесів і техно­логій; зростаюча потреба в нових матеріалах і речовинах, які не зустрічаються в природі або за властивостями перевищують при­родні аналоги; розширення сировинної бази тощо. Продукція га­лузей хімічного комплексу широко використовується в усіх галу­зях господарства: промисловості, сільському господарстві, будів­ництві, транспорті та побуті. Великими споживачами хімічної про­дукції є галузі машинобудування (синтетичні смоли і пластичні маси, лакофарбові матеріали, шини і гумотехнічні вироби тощо), легкої промисловості (хімічні волокна і нитки, синтетичні барв­ники, текстильно-допоміжні речовини). У сільському господарст­ві споживаються мінеральні добрива, хімічні засоби захисту рос­лин, плівки і труби з термопластів, шини і гумотехнічні вироби; у будівництві — лакофарбові і гумоазбестові вироби, полімерні пок­риття, високонаповнені полімерні композиційні матеріали для виготовлення конструкційних, теплоізоляційних і оздоблюваль­них матеріалів, хімічні добавки до бетону тощо. У побуті — лі-

399

карські засоби, синтетичні миючі засоби, вироби з пластмас, кіно-і фотоплівка, стрічка магнітна, хімреактиви, поліруючі, клейові засоби тощо. Таким чином, у наш час важко знайти галузь гос­подарства, де б не використовувалися хімічна сировина, хімічні продукти чи матеріали, хімічні методи.

Поряд з електроенергетикою, металургією і машинобудуван­ням хімічна галузь залишається провідною базовою галуззю про­мисловості і значною мірою визначає науково-технічний прогрес в усіх сферах економіки.

Частка продукції хімічного комплексу в промисловому вироб­ництві в 2000 р. становила: за випуском продукції 7,0 % (у 1990 р. 6,2 %), за чисельністю працюючих 5,6 % (1990 р. — 4,4 %). У галу­зевій структурі комплексу переважає продукція хімічної промис­ловості — 71,3 %, частка продукції нафтохімічної промисловості становить 14,1 %, хіміко-фармацевтичної — 14,6% (табл. 3.47). Хімічний комплекс налічує понад 400 підприємств на самостій­ному балансі, на яких працюють майже 200 тис. осіб. Близько 13 % валютних надходжень від експорту товарів країни припадає на зов­нішню торгівлю продукцією хімічного комплексу.