Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.22 Mб
Скачать

2.4. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

Основною проблемою соціально-економічного розвитку До­нецького економічного району залишається висока концентрація промислового виробництва. Це зумовило найбільшу в державі урбанізованість території та одну з найскладніших екологічних ситуацій, хоча і сприяло порівняно високому розвитку продуктив­них сил району в межах України. Загострення даної проблеми відбувалося під впливом природно-економічних та історичних передумов і чинників, а також у результаті структурної політики держави, яка проводиться останнім часом. Згідно з цією політи­кою капітальні вкладення, залучення іноземних інвестицій в ос­новному орієнтуються на галузі спеціалізації району, що відігра­ють помітну роль у міжнародному поділі праці, тобто насамперед у важку промисловість. Для підвищення ефективності функціо-

676

нування суспільно-господарського комплексу Донецького еконо­мічного району необхідно провести комплексну реструктуриза­цію та технічне переоснащення вугільної промисловості, техніч­ну реконструкцію таких базових галузей, як чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість, машинобудування та електро­енергетика.

Для ліквідації галузевих диспропорцій у розвитку промисло­вості необхідно нарощувати потужності легкої та харчової про­мисловості.

З метою покращання складної екологічної ситуації в регіоні необхідно провести перепрофілювання підприємств, впроваджу­вати екологічно безпечні технології, здійснювати рекультивацію земель, ліквідацію териконів, відстійників, шлакосховищ, закла­дання підземних відпрацьованих просторів. Слід більш ефектив­но використовувати вторинні ресурси та відходи виробництва, переводити підприємства на оборотне водопостачання.

Першочерговим кроком удосконалення водокористування в Донбасі мають бути зменшення забруднення водних джерел про­мисловими і сільськогосподарськими стоками, рекультивація ме­ліоративних споруд, водосховищ, ставків, очищення русел річок, введення в дію нових артезіанських свердловин.

У системі охорони здоров 'я основною метою розвитку повин­но стати розширення обсягів медичної допомоги, доступності її на­дання для всіх верств населення, підтримка та модернізація мате­ріально-технічної бази галузі, вдосконалення механізму держав­ного фінансування медичного обслуговування.

В агропромисловому комплексі району необхідно нарощувати обсяги виробництва особливо продукції м'ясомолочного тварин­ництва, городництва у приміських зонах.

Для зменшення соціального напруження в шахтарських містах і селищах необхідно приділити більше уваги створенню в районі нових робочих місць, налагодженню системи перекваліфікації кад­рів, вивільнених із закритих вугільних підприємств.

Зміцнення матеріальної бази потребують також міський тран­спорт, комунальне господарство. Актуальною є проблема забез­печення стабільного водопостачання.

У цілому, незважаючи на різке зниження обсягів виробництва, загострення екологічних проблем, складну демографічну ситуа­цію, Донецький економічний район має значний потенціал для подолання цих кризових процесів і поступової активізації розвит­ку господарського комплексу.

677