Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.22 Mб
Скачать

9.4. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

Соціально-економічний розвиток Причорноморського еконо­мічного району відбувається в складних умовах розбудови рин­кової економіки України, що виявляються в недосконалій струк­турній політиці держави, невизначеності форм та методів її ре­гулюючого впливу, порушенні господарських зв'язків, спаду ви­робництва, загостренні соціальних суперечностей тощо. Еконо­мічні процеси не супроводжуються відчутними якісними пере-

878

твореннями, позитивними структурними змінами, подоланням нагромаджених за останні роки відтворювальних деформацій та деформацій у соціальній сфері. У багатьох напрямах зафіксовано поглиблення зазначених диспропорцій, які потребують негайного усунення.

Однією з ключових проблем є структурна деформація проми­слового виробництва. Незважаючи на зростання випуску продук­ції переважно кінцевого використання, загальна тенденція погір­шення структури промислового виробництва не змінилася.

Залишається на дуже низькому рівні коефіцієнт оновлення та введення в дію основних фондів. У розвитку інвестиційного комп­лексу району необхідно здійснювати заходи з удосконалення структури капітальних вкладень відповідно до змін у структурі господарства, спрямовувати випереджальними темпами капіта­ловкладення у виробничу сферу, стимулювати інвестиційну діяль­ність суб'єктів господарювання. У цьому контексті першочергове значення має підвищення конкурентоспроможності економіки При­чорноморського економічного району та реалізація інноваційної стратегії її розвитку, зниження енергомісткості та матеріаломіст­кості промислового виробництва, закріплення позитивних нас­лідків реформування АПК, забезпечення загального приросту продукції, остаточне подолання збитковості та зміцнення фінан­сового стану сільськогосподарських підприємств.

Особливої уваги потребують проблеми, пов'язані з соціаль­ною сферою, рівнем життя населення, проблеми зайнятості, під­вищення добробуту широких верств населення. Важливим є за­безпечення більш ефективного використання та розвитку трудо­вого потенціалу населення регіону.

Подальший економічний і соціальний розвиток регіону пов'я­заний з поліпшенням стану довкілля, раціональним використан­ням природних ресурсів на основі застосування економічних ін­струментів раціонального використання природних ресурсів, здійс­нення на регіональному та місцевому рівнях невідкладних захо­дів, спрямованих на забезпечення надійної екологічної безпеки.

Основні проблеми землекористування в Причорноморському економічному районі пов'язані з надмірно високим рівнем роз-ораності земель (81,2 %), екстенсивним розвитком землеробства, розвитком ерозійних процесів у зв'язку з недосконалістю зрошу­вальних систем. Значні проблеми пов'язані із забрудненістю зе­мель промисловими відходами в районах інтенсивного розвитку промисловості і рисових чеків, які призводять до порушення і по­гіршання стану та якісних характеристик ґрунтового покриву.

879

Згідно зі стратегією розвитку України до 2010 р. в Причорно­морському економічному районі пріоритет надається розвитку морегосподарського комплексу: суднобудуванню та судоремон­ту, рибному та портовому господарству, машинобудуванню для АПК, освоєнню нафтогазових родовищ шельфової зони Чорного моря. Важливим напрямом є створення сучасної інфраструктури туризму та оздоровлення в Криму, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Необхідною умовою для поліпшення соціально-економічного стану в регіоні є структурна перебудова народногосподарського комплексу на принципах взаємоузгодження регіональних і загаль­нодержавних інтересів, спрямування значної частини інвестицій на розвиток перспективних галузей економіки і окремих підпри­ємств, що випускають конкурентоспроможну на світовому ринку продукцію.

Перспективним є розвиток технопарку Причорномор'я, який включає науково-технічний та виробничий потенціал трьох най­більших причорноморських міст регіону — Одеси, Миколаєва, Херсона. Співпраця висококваліфікованих кадрів учених та ін­женерів за відповідної фінансової підтримки держави, міжнарод­них кредитів дасть можливість створювати продукцію на рівні кращих світових зразків.

Велике значення для розвитку економіки Причорноморського району має участь України в організації Чорноморського еконо­мічного співробітництва (ЧЕС), що надасть можливість реалізації стратегічно важливих вітчизняних проектів, а також впливати на формування політики та основних напрямків розвитку економіки в країнах Чорноморського регіону, налагодити взаємовигідне еко­номічне співробітництво з ними.

880

Розділ V

РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА І УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНИМ РОЗВИТКОМ В УКРАЇНІ