Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
317-rps-doroguncov.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
15.22 Mб
Скачать

5.4. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

Розвиток Центрального економічного району у перспективі повинен відбуватись, з одного боку, згідно із загальною для України стратегією переходу до ринкових відносин і програмних документів, зокрема «Програми структурної перебудови еконо­міки на період до 2003 року», а з другого — з максимальним ураху­ванням місцевих умов і особливостей.

Виходячи з цього, одним з важливих напрямів розвитку райо­ну є структурна перебудова його господарського комплексу ін­новаційної спрямованості, тобто максимально можливе за сучас­них умов технологічне оновлення всіх галузей економіки з по­переднім визначенням галузевих пріоритетів.

Пріоритетами розвитку повинні бути конкурентоспроможні галузі з виробництва товарів і послуг на внутрішньому і зовніш­ньому ринках.

Такими у Центральному районі є машинобудування (приладобу­дування), у тому числі виробництво оптичних і оптикомеханічних приладів, радіовимірювальних приладів, авіаційна, мікробіологічна промисловість. Продукція цих галузей спрямована на задоволення потреб внутрішнього і зовнішнього ринку. У цьому зв'язку необхід­но нарощувати потенціал експортно орієнтованих галузей і товар­них груп, зокрема, літакобудування та приладобудування.

У хімічній та нафтохімічній промисловості, яка є галуззю ре­гіональної спеціалізації, необхідно максимально використовувати наявні потужності, здійснювати реконструкцію і технічне пере­озброєння всіх виробничих ланок.

У районному АПК необхідно спрямувати зусилля на збалан­сування основних блоків комплексу — сільського господарства, харчової промисловості, виробничої інфраструктури. Важливим є зменшення витрат на виробництво продукції галузі, що у свою чергу підвищить її конкурентоспроможність.

Важливим для Центрального району є розвиток індустрії ту­ризму з центром у Києві, який багатий на історичні та культурні пам'ятки, що значно збільшить валютне надходження до місце­вого і державного бюджетів.

Необхідно нарощувати обсяги послуг, вдосконалювати їх структуру, вишукувати можливості для збільшення питомої ваги наукомістких послуг, зокрема, в галузі науково-технічних дослі­джень і розробок.

755

6. Економіка Поліського економічного району: особливості розвитку і розміщення продуктивних сил

  1. Місце і роль Поліського економічного району в еко­номіці країни

  2. Характеристика природно-ресурсного, виробничого /трудового потенціалу

  3. Галузева і територіальна структура господарства

  4. Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району

6.1. Місце і роль Поліського економічного району в економіці країни

Полісся є економічним районом України, який утворює між­обласний територіально-господарський комплекс. Останній вклю­чає в себе чотири області України — Волинську (утворена 1939 p.), Житомирську (1939 p.), Рівненську (1939 р.) та Чернігівську (1932 p.). Територія району займає 102,1 км2, а названих областей відпо­відно — 20,2, 29,9, 20,1 та 31,9 тис км2 (табл. 4.29).

У зазначених межах територія чотирьох поліських областей остаточно увійшла до складу України після возз'єднання Украї­нських земель і закінчення Другої світової війни. Однак, окремі, порівняно незначні частини поліських етнічно-культурних те­риторій, що за певного часу належали Україні (зокрема, Холм-щина та частина Гомельської області) зараз знаходяться в складі інших держав (Польщі та Білорусі тощо). Нині територія району відзначається у цілому не характерною для України взаємною відокремленістю складових територіальних частин (рис. 4.7). Так, економічний район складається з двох територіально відо­кремлених анклавів — Волинсько-Житомирського Полісся та Чернігівщини (Східного Полісся). Поліський економічний ра­йон розташовано в основному в природно-географічній зоні мішаних лісів, яка знаходиться у західній частині Східно­європейської рівнини на території двох геоморфологічних регі­онів — Поліської низовини та Волинсько-Подільської плити. Частково території економічного району, а саме — південні ад­міністративні райони в основному Житомирскої та Чернігівсь­кої областей — в зоні Лісостепу.

756

Рис. 4.7. Економіка Поліського економічного району

Таблиця 4.29