Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ СОЦИОЛОГИЯ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
257.19 Кб
Скачать

96. Метод соціологічного інтерв’ю, його види та практичне значення

Соціологічне інтерв’ю (англ. interview – зустріч,побачення) – метод збору первинної інформації, що ґрунтується на вербальній соціально-психологічній взаємодії між інтерв’юером і респондентом з метою одержання даних, які цікавлять дослідника.

Інтерв’ю часто схоже із анкетуванням, але головна відмінність між ними полягає у формі контакту дослідника та опитуваного. В анкетуванні посередником є текст, опитуваний самостійно інтерпретує відповіді анкети і відповідає на них. Під час інтерв’ю контакт між дослідником і респондентом здійснюється безпосередньо. Інтерв’юер ставить питання, передбачені дослідженням, організовує і спрямовує бесіду з кожною окремою людиною, фіксує одержані відповіді згідно з інструкцією.

Для інтерв’ю потрібно більше часу, засобів, навичок інтерв’юерів. В той же час, зібрані дані є більш конкретними. Інтерв’юер завжди може активно допомогти респондентові, якщо питання є незрозумілим. Якість одержаної інформації значно залежать від складеного питальника, готовності респондента та обставин інтерв’ювання.

Найчастіше соціологічне інтерв’ю проводять за місцем роботи, занять, місцем проживання, у залежності від об’єкта і предмета дослідження та характеру проблеми.

Розрізняють два основних види інтерв’ю: за технікою і за процедурою проведення, які, у свою чергу, мають свої різновиди.

За технікою проведення розрізняють вільне, формалізоване (стандартизоване) і напівстандартизоване інтерв’ю. Вільне інтерв’ю є тривалою бесідою за загальною програмою без чіткої деталізації запитань. За формалізованого (стандартизованого) інтерв’ю спілкування інтерв’юера і респондента регламентоване детально розробленим питальником та інструкцією інтерв’юера, який зобов’язаний точно дотримуватись сформульованих запитань та їх послідовності. Напівстандартизоване інтерв’ю поєднує в собі особливості двох попередніх видів.

За процедурою проведення інтерв’ю класифікують на панельне – багаторазове інтерв’ю одних і тих же самих респондентів з одних і тих же питань через певні проміжки часу; групове – запланована бесіда, під час якої дослідник прагне започаткувати дискусію у групі; клінічне інтерв’ю – довготривала, глибока бесіда, мета якої – одержати інформацію про зовнішні спонуки, мотиви, схильності респондентів; фокусоване інтерв’ю – короткочасна бесіда, мета якої полягає в отриманні інформації про конкретну проблему, процес чи явище.

Одна з основних умов, які впливають на достовірність і надійність інформації, - наявність якісного питальника і дотримання правил його застосування. Метод інтерв’ю дає змогу одержати глибинну інформацію про думки, погляди, мотиви, уявлення респондентів. Суттєвою його особливістю є здебільшого зацікавленість респондента опитуванням, яка забезпечується особистим контактом учасників інтерв’ю.

Таким чином, особливості соціологічного інтерв’ю зумовили його широке використання в проблемних дослідженнях, при вивченні громадської думки, телефонних, контрольних, вибіркових та експертних опитуваннях. Знання науково розроблених правил організації інтерв’ю і високі професійні навички щодо його практичного здійснення є гарантом отримання цінної і достовірної соціологічної інформації, яка може бути використана для поліпшення індивідуально-суспільних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]