Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ СОЦИОЛОГИЯ.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
257.19 Кб
Скачать

77. Мова як першоснова культури. Норми і менталітет (ментальність) як соціальні елементи культури

До основних елементів культури можна віднести звичаї, традиції, норми та цінності суспільства. Але головним чинником, який об’єднує всі елементи культури суспільства та дає змогу дослідити накопичені знання, є мова.

Мова — це сукупність знаків і символів, що використовуються членами суспільства для передачі інформації та досвіду. Розвинутість національної мови, її багатомірність свідчать про рівень національної культури.

Мова є не лише засобом спілкування, а й засобом вираження результатів культурної діяльності (наприклад, художньої літератури, поезії тощо). Головна функція мови полягає в тому, що завдяки мові нації або спільності являють собою особливі та неповторні цілісності.

У культурі кожного суспільства існують власні норми, які забезпечують цілісність та регулюють спроможність його виживання на різних етапах розвитку.

Норми — це правила, стандарти поведінки, яких має дотримуватися людина, якщо вона розподіляє систему цінностей культури суспільства. Норми підтримуються певними санкціями, тобто покараннями за їх порушення або нагородами за їх якісне виконання.

Наступним впливовим елементом культури є менталітет (від лат. mentalis —розумовий). Менталітет являє собою сукупність особливостей індивідуальної та суспільної свідомості людей, які формуються залежно від традицій, культури, соціальних структур і всього середовища існування людини.

78. Поняття «культури способу життя

Спосіб життя – це стиль, що ввійшов у звичку, життєдіяльність, поведінку. Він певну структуру, складові елементи, характерні риси, що відрізняють спосіб життя одного народу або індивіда від усіх інших. Його компоненти – умови праці, житлові умови, розмір заробітної плати, рівень освіти, стан здоров’я.

Тільки в людей культура організує, надає певну ритміку й символічний сенс сукупності подій, що характеризують спосіб життя. Культура й спосіб життя – дві сторони одного цілого.

Культура й спосіб життя настільки пов’язані одне з одним, що часом їх неможливо розірвати. Фахівці стверджують, що коріння культури лежить у повсякденному досвіді людей, який базується на колективних звичках, правилах і нормах поведінки. Останні – будівельні цеглинки й культури, і способу життя.

Так, у спосіб життя входять такі поняття, як рівень життя, якість життя, стиль життя, концепція життя, сенс життя, бюджет часу.

При цьому, природно, увага звертається насамперед на типові для індивіда, групи або суспільства риси й соціальні дії

Як і до культури, до способу життя застосовуєтьсч термін «риси».

Так, характерною рисою способу життя латиноамериканських народів виступає карнавал, а характерною рисою способу життя іспанців є знаменита корида. Самі по собі карнавал і корида – риси культури. Однак, для одних народів вони характерні, а для інших – ні, в одних народів вони присутні, а в інших їх немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]