Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни / В.А.Козаков, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін.; За заг. ред. В.А.Козакова. – К.: КНЕУ, 2003. – С.818

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 314-316.

7.8. Фактори ефективного управління навчанням

Після закінчення уроків, коли вже в шкільних коридорах стало тихо, до учительської зайшла молода вчителька географії Людмила Вікторівна. По виразу її обличчя було зрозуміло, що вона чимось засмучена.

  • Людочко, що трапилось? – занепокоїлась одна з найдосвідченіших учителів школи, викладач української мови та літератури Тамара Іванівна.

  • Навіть не знаю, що й казати. Я стільки готувалась до сьогоднішніх уроків, а відчуваю, що мені нічого не вдалось. У 9-А класі ми не встигли розглянути новий матеріал. Учні весь час перепитували, коли конспектували розповідь, доводилось повторювати та записувати на дошці. А в 9-Б уточняли матеріал, пов’язаний з картою. У 9-В ніби було все нормально, однак діти були мляві і їх важко було зацікавити. Таке враження, що учні цих класів з різних планет.

  • Людочко, та ви так не переймайтеся. Це буває не лише у молодих викладачів. Іноді досвідчені вчителі відчувають подібні труднощі. Окрім дидактичної розробки, якою б досконалою вона не була, потрібно орієнтуватись на величезну кількість навчальних факторів. От ви враховуєте, що 9-А клас у нас гуманітарний, з поглибленим вивченням іноземних мов? А в 9-Б поглиблено вивчають хімію і біологію. 9-В за урок до вашого має урок фізкультури. Їх збудження від фізичного навантаження вже пройшло і наступає час втоми і розслаблення.

Я також не відразу у своєму професійному становленні зрозуміла, що враховувати потрібно все до найменших дрібниць. Ось наприклад, у мене в 11-А українська література двічі на тиждень. У понеділок це перший урок, а у середу шостий. Я завжди прогнозую, що у понеділок зранку учням треба більше часу на розкачування, а в середу, що діти вже досить втомлені. Якщо розклад такий, то необхідно передбачати, чого можна очікувати, з якою продуктивністю пройде урок.

Людочко, повірте, що з часом ви зрозумієте і навчитесь враховувати усі особливості навчального процесу в школі. Головне, бажання прагнути до найкращих результатів.

  1. Визначте, про який генеральний фактор управління ефективністю навчання йде мова у поданій ситуації.

  2. Проаналізуйте, про які причини цього генерального фактора йдеться у ситуації і як вони впливають на ефективність навчальної діяльності.

Література

  1. Подласый И.П. Педагогика: Учебн. для студентов высш.пед.учеб. заведений. – М.: Просвещение: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1996. – С. 240-264

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни / В.А.Козаков, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін.; За заг. ред. В.А.Козакова. – К.: КНЕУ, 2003. – С.809

  3. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 313