Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.25-27.

  2. Психологія та педагогіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2008. – С.552.

1.6. Є студенти, яким для того, щоб усвідомити помилковість власних дій та зрозуміти сутність цих помилок, обов’язково потрібний зовнішній контролер. Інші студенти здатні самостійно проаналізувати процес та результат своєї діяльності і усвідомити свої «слабкі» місця. Так само деякі педагоги не бачать недоліків реалізації ними своєї професійної діяльності і займають таку позицію: «якщо студент чогось не знає і не вміє – винуватий лише він: виявив недбалість, лінувався, недостатньо розумний, не вірно розставив пріоритети у навчанні тощо».

  • Встановіть, який компонент процесу навчання потребує здатності суб’єкта навчання (студента, викладача) до самоаналізу, самооцінки з метою встановлення рівня прояву і результативності своєї діяльності?

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.24.

1.7. Научуваність, як вияв готовності особи до засвоєння знань, впливає на стиль засвоєння нею знань. Учень початкової школи із зусиллям, поверхнево, на короткий термін запам’ятовує навчальну інформацію. Виконує завдання недбало, під тиском, механічно, не розуміючи його змісту. Часто працює за методом спроб і помилок. Байдуже ставиться до навчання, потребує керування з боку вчителя або іншого дорослого. Отримує низькі бали свою роботу і не прагне отримувати вищі.

  • Визначте, про який стиль виконання навчальної діяльності (за Г.Клаусом) йдеться? Як вчитель повинен управляти навчанням дітей, що характеризуються такими індивідуальними відмінностями?

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.17-18.

  2. Клаус Г. Введение в дифференциальную психологию учения: Пер. с нем. И.В.Равич-Щербо.- М.: Педагогика, 1987. - С.92.

  3. Власова О. І. педагогічна психологія. Навч. посіб. – К.: ІПО, ф-т соціології та психології КНУ імені Тараса Шевченка, 2001. – С.125-127.

1.8. Викладач, посилаючись на те, що в університеті значно зменшено кількість часу на аудиторну роботу, а навчальний матеріал складний, намагається «полегшити» навчання студентам. Через це на семінарських заняттях він продовжує читати лекції, щоб мати змогу самому викласти студентам всі питання, що передбачені навчальною програмою. Кожне заняття є інформаційно насиченим, оскільки викладач витрачає багато часу на підготовку до нього, знайомиться з великою кількістю наукової літератури. Викладач сподівається, що у такий спосіб він допоможе студентам найкраще засвоїти навчальний матеріал. На екзамені він стикнувся з ситуацією, коли студенти виявили недостатньо високий рівень знань.

  • Зазначте, які особливості навчання студентів представлені у ситуації? Чи можна назвати таке навчання спільною діяльністю основних суб’єктів навчання? В чому полягає помилка викладача при організації навчання студентів?