Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.50-51

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 574-577

2.12 Початок семінарського заняття. Студенти мали опрацювати тему попередньої лекції. Викладач почав викликати студентів, але виявилося, ніхто з них не був готовий до цієї пари, хоча тема докладно обговорювалася на лекції. Викладач дає студентам завдання опрацювати цю тему самостійно і призначив додаткове заняття для всієї групи для того, щоб дати можливість їм перездати тему.

  • Назвіть способи проектування майбутнього заняття. Вкажіть, чи вносять подібні ситуації корективи в перебіг заняття, а отже в його план або сценарій, спроектований викладачем?

  • Визначте, чи можна дії викладача назвати імпровізацією? Пригадайте ситуації з вашого шкільного чи студентського життя, які змінювали запланований педагогом хід заняття, і змушували його імпровізувати?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.75-76

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 733

2.13. Із виступу директора школи на педагогічній раді:

– Інформаційні технології все глибше проникають в усі сфери людської життєдіяльності, стають потужною продуктивною силою суспільства. Тому у найближчому майбутньому від рівня інформаційної культури молодого покоління залежатиме науковий, технічний, виробничий, соціально-економічний потенціал народного господарства держави та рівень добробуту її народу. Саме тому інформація освіти має вирішити ці цілі. Запровадження в навчальний процес сучасних інформаційних технологій відкриває широкі можливості для активації пошукових, творчих, ефективних форм навчання.

  • Визначте, про який вид цілей освітньої діяльності йде мова в цьому виступі?

  • Назвіть види цілей та критерії їх класифікації.

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.35-37

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 585-586

2.14 Вчитель прочитав роботи відомого педагога-новатора В.Ф. Шаталова, ознайомився з його досвідом успішного використання на уроках опорних схем і починає цю ідею запроваджувати у свою педагогічну діяльність. Проте там, де у В.Ф. Шаталова працює цілісна система впливу на учнів, починаючи з особистої привабливості педагога і завершуючи особливим інструментуванням кожного його руху в класі, цей учитель використовує тільки формальний фрагмент. Він розробляє складні схеми й таблиці, які замість допомоги остаточно заплутують їх, а вчитель нервує: „Це ви навмисне не бажаєте нічого розуміти, вам зручніше працювати так, як легше”. Або робить висновок: „Про цих педагогів-новаторів стільки розповідають, а я ось спробував, так нічого не вийшло. Вся їх слава вигадана і перебільшена”.

  • Вкажіть, чому – учасник запропонованої вище ситуації - не одержав очікуваного успіху?

  • Доведіть, чому жоден метод навчання не може використовуватися як універсальний?

  • Розкрийте суть авторської структури уроку, яку запропонував В.Ф. Шаталов.