Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008.-с.29-96

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. - метод. посібн. для сам ост. вивчдисципліни.-К.:КНЕУ,2003.- С 726-764.

  3. Алексюк А.М. Загальні методи навчання в школі. – 2-ге вид. – Київ, 1981. – С. 9–86.

2.21. Декан зупинився біля аудиторії. У аудиторії — гамір, викладача нечути. Студенти ніби всі разом гомонять, навіть вигукують. Ну і дисциплінка...Гамір все зростає. Але за мить — тиша.. Цікаво, що вони там роблять — пишуть? Чи думають усі разом?

Веселий голос викладача:

— Хто здогадався? Андрій? Відповідай.. Правильно. Я невимовно радий. Хто ще відповість? Ти так вважаєш? Чому?

Пауза. Різноголосиця. Радісні вигуки. Сміх! Так від цього стає весело, добре на душі. Декан не бачить: ні викладача, ні студентів але вже дещо відчув. Наприклад, фон заняння, атмосферу його. Відчувається, що: викладач повний сил, веселий. Він любить чудове слово «невимовно». Як рідко ми його чуємо, скоро і забудемо, на якому складі наголос ставити. Крім того, викладач чудово володіє аудиторією. Адже примусити студентів в одну мить переходити від вибуху бурхливих веселощів до напруженої зосередженості нелегко? З цим погодиться кожний, хто провів хоч одне заняття.

  • Дайте оцінку результативності спільної діяльності викладача та студентів на занятті.

  • Визначте, у чому секрет чудового володіння аудиторією?

  • Дайте характеристику методів навчання залежно від типу пізнавальної навчальної діяльності.

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008.- С.143-203.

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. - метод. посібн. для сам ост. вивчдисципліни.-К.:КНЕУ,2003. С. 726-764.

  3. Балаев А.А. Активные методы обучения. – М.: Профиздат, 1986. – 95 с.

2.22. Вступ до заняття може істотно вплинути на сприйняття матеріалу. Як іноді починається пояснення? Так один викладач каже; «Сідайте скоріше, закрийте книгу. Припиніть розмови. Сьогодні у нас важка тема, дуже складний матеріал...».'

Безумовно, зібрати аудиторію, залучити студентів до праці необхідно, але після слів «важкий», «складний» багато з них відчує майже фізичну вагу того, що має бути під час заняття і тому буде важко сприймати інформацію.

Інший викладач, як правило, починає розмову інакше: «Подивіться, будь-ласка, як просто і цікаво! Вам обов’язково все це стане у пригоді !». Від цих слів навіть «найслабший» підбадьориться: прагнутиме зрозуміти цей гарний і логічний висновок. У такого викладача все виходить легко, ніби саме собою.

  • Проаналізуйте дану ситуацію

  • Назвіть етапи планування та їх доцільність в навчанні.

  • Назвіть методи активізації та мобілізації навчального процесу відповідно до кожного етапу планування?

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008.-с.143-203.

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. - метод. посібн. для сам ост. вивчдисципліни.-К.:КНЕУ,2003. С.726-764.

  3. Якунин В.А. Педагогическая психология: Учеб. пособие / Европ. ин-т экспертов. - СПб.: Изд-во Михайлова В.А.: Изд-во "Полиус", 1998. - С. 231-247.