Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.75-76

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 729-731

2.8 Учитель географії проводить усне опитування з теми, яку вивчали на минулому уроці. Для цього він викликає до дошки кількох учнів і ставить їм запитання за пройденим матеріалом. Вислухавши одного з учнів, вчитель оцінює його відповідь у такий спосіб: „ Сьогодні Іванов відповідав краще, ніж минулого разу, напевно більше вчився. Були, правда, незначні недоліки у його відповіді, але все ж таки ставлю йому „5”.

  • Назвіть типи навчальних цілей за класифікацією Ю.Н. Кулюткіна і Г.С. Сухобської. Визначте, які цілі (пізнавальні, практичні, мотиваційні) реалізовує вчитель у цій ситуації?

  • Наведіть приклади таксономій навчальних цілей.

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.73-74

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 582/

2.9 При вивченні третього закону Ньютона вчитель пропонує учням відповісти на запитання: „Як рухається космічний корабель у космічному просторі?” Відповідаючи на нього, учні використовують уже набуті раніше знання, а вчитель за допомогою додаткових запитань підводить учнів до формулювання третього закону Ньютона.

  • Вкажіть, який тип дидактичного запитання використовує вчитель?

  • Поясніть, що означає вираз: „Правильно сформулювати запитання – це наполовину вирішити його”

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.48-50

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 649-650

2.10 Для виконання завдання вчителька розподілила учнів на кілька груп.

– Яка група швидше впорається із завданням? – це запитання часто звучить на уроках Тамари Юріївни. Діти пожвавлені, працюють із задоволенням. Кожний старається, розуміючи, що від нього залежить успіх усієї групи.

Обличчя вчительки натхненне, енергійне. Особливим внутрішнім чуттям вловлює вона настрій кожного учня.

  • Вкажіть, який метод навчання реалізовує Тамара Юріївна? За допомогою якого прийому вона активізує вольові зусилля учнів?

  • Поясніть значення понять „метод навчання” і „прийом навчання”?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К.: КНЕУ, 2008. - С.81-83, 92, 108-109

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. -К.: КНЕУ, 2003. - С. 670-671, 673-678

2.11 Марія Іванівна – класний керівник 9-А класу склала план позакласної роботи з учнями. Міркуючи над тим, яку обрати тему для обговорення з ними, вирішила, що діти, її учні вже дорослі і повинні замислюватися над такими питаннями як: для чого вони живуть, що є сенсом їхнього життя та які цілі вони визначили для себе на подальше життя.

  • Вкажіть, які цілі прагнула сформулювати вчителька. Назвіть функції цілепокладання. Вкажіть типи педагогічних цілей.