Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.посіб. / За заг. ред. М.В.Артюшиної. – К.: КНЕУ імені Вадима Гетьмана, 2007. – С.204-227.

  2. Булах І. Методи контролю та оцінювання рівня знань / Сучасні системи вищої освіти: порівняння для України. - К.: Видавничий дім «КМ Асаdemia», 1997. - С. 169.

  3. Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. К.: Видавничий центр "Академія", 2001. - С. 294.

Задачі та ситуації проблемного характеру

5.5. Вчитель під час уроку ставить перед учнями запитання, що вимагають однозначної відповіді. При цьому він одразу оцінює ці відповіді у формі схвалення («Правильно», «Точно», «Молодець») або несхвалення («Неправильно», «Хіба так?», «Подумай ще»). На цьому ж уроці, слідкуючи за поведінкою учнів, вчитель робить їм зауваження, що оцінюють їхню поведінку: «Петров, ти заважаєш вести урок», «Іванов, припини займатися сторонніми справами».

  • Назвіть складові контрольно-оцінного акту. Чи всі вони є в наявності в запропонованій вище ситуації?

Розв’язування

Л.М. Фрідман вважає, що вся контрольно-оцінна діяльність складається з окремих актів контролю й оцінювання. В кожному такому акті завжди є об’єкт контролю й оцінювання та еталон, із яким порівнюється об’єкт. Результати цього порівняння оцінюються, для чого обирають критерій (або критерії). Результат оцінювання формулюється або у формі розгорненої оцінки (характеристики), або у формі умовного знака (відмітки). Окремий контрольно-оцінний акт може відбуватися і без наявності всіх його складових.

Так, в даному випадку контроль є, але він здійснюється приховано, неявно, а оцінна діяльність хоча і відбувається явно, але не розгорнуто, а одномоментно. В процесі цієї діяльності відбувається коригування відповідей учнів.

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.206-207.

  2. Фридман Л.М. Психологический опыт глазами психолога: Кн.. для учителя. – С. 189-193.

5.6. В травні 1918 року постановою Народного комісаріату “Про відміну оцінок” були ліквідовані оцінки і разом з ними екзамени і впроваджені простіші форми обліку і контролювання успішності учнів: особливі зошити обліку, червоні і чорні дошки, “соціалістичне змагання”. В результаті спостерігалося різке погіршення навчальних результатів.

  • Визначте, чому це сталося ? Перелічте функції контролю.

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 204-205.

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. –К.: КНЕУ, 2003. – С. 705.

5.7. В деяких західних країнах перед початком навчання складається контракт – договір про умови навчання, в якому поряд з іншими ставиться таке запитання: “Як ви бажаєте навчатися: з контролем чи без контролю ? З оцінками чи без оцінок ?” Якщо учень бажає навчатися без контролю і оцінок, платня за навчання у 3-4 рази менше.

  • Визначте, чи є справедливим запропонований вище підхід до оплати освітніх послуг? Обґрунтуйте свою точку зору.