Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.10-11.

  2. Казаков. В.А. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Підручник.- Ч.1. Психологія суб’єкта діяльності.- К.: КНЕУ, 1999.- С.13-26.

  3. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.261-265.

1.9. Викладачеві не вдалося відразу встановити контакт зі студентами в лекційній аудиторії. Після кожної лекції, яка читалась цим студентам, він заходив на кафедру і скаржився колегам, що взаємодія зі студентами цього курсу виснажує його сили і підриває здоров’я. На його думку, йому не поталанило, тому що на потоці підібралися безвідповідальні студенти: вони несерйозно ставляться до навчання, не поважають свого викладача, на лекції не слухають, а займаються своїми справами та заважають тим небагатьом, хто прагне отримати знання.

  • Вкажіть, яку функцію управління навчання не вміє реалізовувати викладач? Які дії він повинен був здійснити, щоб забезпечити упорядкованість процесу навчання?

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.27.

1.10. Викладач вважає, що найбільший ефект від навчання у вищій школі студент отримає у разі, коли знання будуть здобуватися ним самостійно. Для цього існують відповідні умови: кожна дисципліна має навчальну програму, в якій відображено базу знань; навальний заклад зібрав велику бібліотеку навчальної та наукової літератури тощо. На йогу думку, основне призначення викладача – презентувати «еталонні» знання і забезпечити зворотній зв’язок зі студентами, щоб втановити ступінь оволодіння ним навчальним матеріалом.

  • Визначте, яка функція управління навчанням гіпертрофовано представлена у структурі управлінських дій викладача? Який, на вашу думку, є найбільш доцільний спосіб реалізації викладачами цієї функції в умовах збільшення обсягу часу на самостійне вивчення дисциплін?

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.27.

1.11. Марія Іванівна – вчителька з тридцятирічним стажем педагогічної діяльності. Свою основну задачу бачить у тому, щоб озброїти учнів знаннями, які можуть їм знадобитися у майбутньому житті. Саме тому до навчання ставиться з повагою, вважає, що це складний процес, який потребує відповідального ставлення, докладання великих зусиль. Її лозунг: «Знання за собою у мішку не носити. Чим їх більше – тим краще». Учням часто говорить про те, що її не цікавить, як вони виконають завдання, головне – це результат, лише він є заліковим показником. Навіть у разі використання оригінального способу вирішення завдання, але не з таким результатом, на який вона сподівалась, виконання вважається не вірним. Свою позицію вона пояснює тим, що її досвід дозволяє бути прискіпливим суддею при оцінці якості знань, а учні повинні бути вдячними за те, що вони мають нагоду скористатися цим досвідом.

  • Зазначте, яка освітня парадигма виявляється в педагогічній діяльності вчителя? Які функції управління навчанням є домінуючими, а які недостатньо проявляються при такому підході до навчання?