Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Подласый И.П. Педагогика: Учебн. для студентов высш.пед.учеб. заведений. – М.: Просвещение: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1996. – С. 240-264

  2. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. / Л.А.Колесніченко, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін. За заг. ред. Л.А.Колесніченко. – К.: КНЕУ, 2008. – С.283-288

  3. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 85-92, 304-309.

7.2. Мінімум, який необхідно знати: фактори управління навчальною діяльністю

Фактори ефективного управління навчанням

Після закінчення педагогічного університету Іван Васильович прийшов працювати до сільської школи за направленням. Збулася його мрія і він став вчителем фізики. Під час навчання в університеті молодий вчитель був одним із найкраще підготовлених студентів, який дійсно прагнув до знань та педагогічної діяльності.

Сільська школа, до якої потрапив учитель, була досить великою, але як виявилося згодом у школі вже кілька років не було вчителя фізики. Замість професійно підготовленого вчителя фізики тут фізику викладав учитель фізкультури.

На першому занятті в 11 класі Іван Васильович провів вступний контроль, щоб виявити рівень знань учнів, адже це був випускний клас. Можливо, хтось із старшокласників потребує поглибленого вивчення фізики, щоб вступати на інженерно-технічні спеціальності у різні заклади освіти.

Результати виявилися маловтішними, оскільки учні не мали достатнього рівня знань. Перед Василем Івановичем постало завдання забезпечити якісну підготовку учнів з фізики. Виникла необхідність самостійно приймати рішення про таке проектування навчальної діяльності, яке б дозволило подолати розрив між наявним та бажаним рівнем знань учнів.

А. Проаналізуйте ситуацію з позицій молодого викладача (усвідомлення).

В. Поясніть ситуацію з позицій досвідченого педагога-практика (корекція усвідомлення).

С. Запропонуйте конкретні дії, які необхідно зробити молодому викладачу (корекція поведінки) з позицій досвідченого педагога-практика.

Література

  1. Подласый И.П. Педагогика: Учебн. для студентов высш.пед.учеб. заведений. – М.: Просвещение: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1996. – С. 240-264

  2. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. / Л.А.Колесніченко, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін. За заг. ред. Л.А.Колесніченко. – К.: КНЕУ, 2008. – С.283-288

  3. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 85-92, 304-309.

Ситуації та задачі проблемного характеру

7.3. Фактори ефективного управління навчанням

Готуючись до уроку з алгебри та початків аналізу, вчитель математики Георгій Андрійович завжди використовує дидактичні розробки з попереднього навчального року, адже програма в цьому році не змінювалась. Однак, викладач намагається ретельно спрогнозувати заняття з іншого боку. У 10-Б класі багато учнів орієнтується на вступ до політехнічного університету, отже їм математика потрібна для вступу, відповідно, учні оберуть математику для зовнішнього тестового випробування, яке включає матеріал, починаючи з 5-ого класу. Необхідно поновлювати знання учнів з давно забутих тем. В 10-А класі є кілька дуже обдарованих щодо математики учнів. Вони матеріал схоплюють, як говориться, на льоту. Отже, щоб вони не нудьгували, їм треба підготувати декілька завдань підвищеної складності. Нехай самостійно їх розбирають, поки основний склад учнів буде гризти граніт науки за програмою. А от для 10-В доведеться знову щось вигадувати, щоб зацікавити їх новою темою.

  • Поясніть, про який генеральний фактор управління ефективністю навчання йде мова у поданій ситуації.

  • Укажіть, які причини цього генерального фактора йдеться у ситуації і як вони впливають на ефективність навчальної діяльності.

Розв’язування

І.П.Подласий у своїй роботі вказує, що при управлінні навчальною діяльністю необхідно враховувати фактори та причини, що виявляють вплив на результати дидактичного процесу. У поданій ситуації мова йде про такий генеральний фактор управління навчальною діяльністю як здатність учнів до навчання, який інтерпретується як можливість досягнення учнями бажаних результатів у встановлений час. Основними причинами (за концепцією І.П.Подласого) цього генерального фактора у поданій ситуації можуть бути – рівень загальної підготовки, загальні здібності до навчання, індивідуально-психологічні особливості учнів (особливості уваги, мислення, темпераменту, інтереси тощо), мотивація навчання, орієнтація на майбутню професію.