Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для сам ост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2003. – С.554-555.

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.25-27.

1.12. Іван – випускник педагогічного університету. Свого часу він дуже здивував своїх однокласників вибором саме цього навчального закладу. В класі не було учня, який більше ніж він не любив вивчати різні теорії та накопичувати знання «на майбутнє». Йдучи до школи вчителем, Іван налаштований на те, що своїх учнів він буде вчити по-іншому. Його принцип: «Якщо ти не знає правило, але пишеш грамотно – ти навчений. Якщо ти не знаєш зміст теорії, що лежить в основі певного явища, але вмієш практично застосувати свої знання – цього достатньо». Основне правило взаємодії з учнями полягає у тому, щоб показати самому, як можна застосувати якесь знання, щоб натренувати учнів виконувати доцільні дії у стандартних ситуаціях та шукати способи виконання дій різними способами.

  • Встановіть яка освітня парадигма обумовлюватиме педагогічну діяльність вчителя? Які особливості прояву функцій управління навчанням спостерігаються при такому підході до навчання?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для сам ост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2003. – С.556-558.

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.25-27.

1.13. Вчителька, що працює в групі продовженого дня, дуже віддана своїй роботі: вона любить дітей, отримує задоволення від того, як діти радіють своїм першим «відкриттям». Вона намагається навчати їх «не знанням, а способам самостійно їх здобувати». Діти вільно спілкуються зі своєю вчителькою, не бояться потрапити в ситуацію, коли вони можуть бути покараними за свою необізнаність. Коли дитина не розуміє, як виконувати певне завдання, вчителька не поспішає говорити, як вірно виконувати завдання – спочатку вона спонукає її до роздумів, усвідомлення того, що відомо у завданні, що потрібно відшукати і які дії для цього можна здійснити.

  • Назвіть, яка освітня парадигма обумовлюватиме педагогічну діяльність вчителя? Який механізм соціалізації використовує вчителька для полегшення виконання дітьми навчальної діяльності?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для сам ост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2003. – С.554-558.

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.25-27.

1.14. Викладач університету ставиться до своїх студентів як до партнерів у навчанні, завжди налаштований на співпрацю. Він знає багатьох студентів на ім’я, а не тільки впізнає в обличчя. Займає доброзичливу позицію у стосунках, саме тому спілкування зі студентами не обмежується лише навчанням – до нього часто звертаються за порадою. Але дружні між особові стосунки ніколи не стають на заваді об’єктивному оцінюванню результатів роботи студентів. Викладач не переобтяжує зміст занять зайвою теорією («для загального кругозору»), а орієнтує студентів на використання здобутих знань. Розпочинаючи заняття, викладач чітко визначає, який досвід здобудуть студенти по його завершенню. Такий підхід дає можливість зорієнтувати студента в тому, що і з якою метою вони роблять на занятті.

  • Встановіть, які змістовні ознаки стилю педагогічної діяльності виявляються в роботі вчителя? Чи можна назвати такий стиль навчання фасилітуючим?