Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко та інш.; За заг. ред. М.В.Артюшиної. – К.: КНЕУ, 2008. – С.264-270.

  2. Возрастная и педагогическая психология: Уч. для студентов пед. ин-тов/ Под. ред. А.В.Петровского. – 2-е изд., испр. и доп. – М.: Просвещение, 1979. – С

  3. Возрастная и педагогическая психология: Учеб. пособие для студентов пед.. ин-тов/Под ред. М.В.Гамезо и др. – М.: Просвещение, 1984. – С .

  4. Немов Р.С. Психология: Учеб. для студентов высш. Пед.. учеб. заведений: В 2-х кн.. – М.: Прсвещение: Владос, 1994. – Кн. 2. Психология образования. – С.

6.12. Наступний 15-хвилинний міні-урок я збираюсь розпочати з того, що підсяду до Дмитрика, який сидить за останньою партою, і попрошу кого-небудь відкрити занавіску на правій частині дошки. Там з’явиться така фігура:

  • Діти, я бачу шість трикутників!

Хтось з дітей поправив мене: «Квадратів, а не трикутників!..»

  • Безперечно, квадрати! Дякую, що виправили! Подивіться уважно, скільки там квадратів – шість чи сім?

  • Шість! – поспішають деякі.

  • Сім! – вигукують інші.

Чому у шестиліток язик випереджує думку? Справа у тому, що вони вигукують свої відповіді, заважаючи думати іншим… Мені треба зупинити не стільки вигуки, які не такі вже й страшні, якщо діти викрикують правильні відповіді, якщо висловлюють свою радість у зв’язку з пізнанням істини.

Так ось, треба зупинити не самі вигуки, а необдуманість відповідей. І робити це треба точно. Буду сам часто розмірковувати вголос і на очах у всіх діяти з предметами: тим самим зроблю наочним те, як мислити і діяти – буду задавати їм спеціальні завдання, розв’язання яких стане неможливим без напруженої думки і допоможе їм побудувати план послідовних розумових операцій; створю умови, щоб вони змогли вільно міркувати, доводити, заперечувати, виявляти сумніви; буду спрямовувати їх на обдумування завдання, на його мислене розв’язання, аби лише після цього вони висловлювали свої міркування; буду підкріплювати прагнення кожної дитини бути вдумливим, мислити, «не поспішати язиком».

Але зараз я не звертаю уваги на ці вигуки – «шість!», «сім!» - і намагаюся ще раз перевірити свої міркування: пошепки «про себе» і рухаючи вказівним пальцем, я рахую кількість квадратів на малюнку. Діти наслідують мене. Я все ще продовжую лічити квадрати, а більшість уже вирішила задачу правильно:

  • П’ять квадратів, а не шість!

  • Чотири маленькі і один великий квадрат!

  • Ви казали, що шість квадратів, а там п’ять!

  • Кілька хвилин тому я чув, як Лела кричала, не подумавши як слід: «Сім квадратів!».

  • Леле, ти можеш довести, що там п’ять квадратів? Можливо, я погано бачу без окулярів і тому мені здається, що та все ж сім квадратів?

Лела уже забула, що кричала: «Сім квадратів!» Тепер вона правильно полічила фігури. Вибігає і показує все.

  • Так, я погано бачив. Дякую! Отже, там п’ять квадратів!..

Я йду до дошки.

  • А тепер я дам вам більш складну задачу. Я намалював тут декілька квадратів, але не встиг їх полічити. Подивіться уважно, порахуйте, перевірте, щоб не помилилися, і пошепки скажіть мені на вухо.

Відкриваю другу частину дошки, а там у мене така фігура:

  • Не поспішайте, будь ласка, з відповіддю! – попереджаю дітей і сам теж «включаюсь» у розв’язання задачі – стою по середині класу, переміщаю у повітрі вказівний палець і лічу «про себе» квадрати.

Дехто уже кличе мене, щоб прошепотіти про вирішення задачі… (За Амонашвілі Ш.)

  • Проаналізуйте описану ситуацію та вкажіть, які особливості молодшого шкільного віку враховує учитель на занятті. Схарактерезуйте, яким чином учитель сприяє інтелектуальному розвитку школярів.