Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 110-113.

3.29. Ринад Ісхаков викладає фізику та образотворче мистецтво у педагогічному училищі. З кожною групою першокурсниць він створив новий підручник фізики – як засіб вивчення фізики у тому числі. Технологія роботи: на початку року учитель дав завдання: дівчата повинні були вибрати будь-яке явище природи, що було їм незрозуміле, і пояснити його. Звіт звичайно складався з двох аркушів. На першому – чітке наукове пояснення явища, на другому – адаптоване, начебто для дітей початкової школи. Головна умова: щоб у різних авторів не зустрічалося однакових явищ. Якщо вони не могли самі вибрати явища, учитель допомагав, орієнтуючись на питання маленьких дітей. Наприкінці року – привселюдний захист звітів. Вийшли книжки – барвисто оздоблені, з кросвордами, загадками, приказками, віршами...

  • Охарактеризуйте застосований метод та відповідний прийом мотивації. Якими є умови та вимоги для його використання?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 140-141.

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. / В.А. Козаков, М.В. Артюшина, О.М. Котикова та ін.; За заг. ред. В.А. Козакова. – К.: КНЕУ, 2003. – С. 609-611.

3.30. Анатолій Гін наводить такі спогади. „Бойове хрещення отримав під час навчання на третьому курсі університету. Тоді мені доручили (більше не було кому) читати фізику в дуже хуліганському восьмому класі. Та ще брати його довелося всередині навчального року. Незабаром – навчальний практикум. А це купа приладів на столах, пересаджування з парти на парту, необхідні і тому дозволені розмови на уроках... Найстрашніше в такій ситуації – втратити кермо. За три уроки до початку практикуму стали відпрацьовувати поведінку в заданій ситуації. П’ять хвилин наприкінці кожного уроку – найсправжнісіньке дресирування. Зрозуміло, у формі гри. Наприклад, так: „А тепер галасуємо. Хіба ж це галас? Сергію. Я ж знаю, як ти можеш галасувати! Три оплески – і повна тиша!!! Ні, ще швидше! Ми досягли повної уваги за секунду. Погано... Треба за половину секунди!”

  • Поясніть, як пов’язані у цій ситуації активізація й стимулювання навчальної діяльності. Чому застосований підхід до підтримки дисципліни є ефективнішим, ніж словесні зауваження та вимоги учителів? Які стимули застосовує вчитель?

Література

  1. Гін А.О. Прийоми педагогічної техніки: Вільний вибір. Відкритість. Діяльність. Зворотний зв’язок. Ідеальність: посібник для вчителів. – 2-ге вид. – доп. – Луганськ, СПД Рєзников В.С., 2007. - С. 50.

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 108-109, 131-135.

3.31. З діалогу вчителів.

- Щоб диригувати уроком потрібні чіткі команди. Наприклад, команда „Увага!”. За цією командою учні припиняють будь-яку діяльність (роботу з текстом, обговорення в групах, розв’язання задач...) і зосереджуються на учителеві. Вельми важливо відпрацювати таку команду, коли на уроках неминучий „робочий гамір” (ділова гра, лабораторні й практичні роботи...). Тоді вчителю не доведеться говорити і навіть підвищувати голос, перекрикуючи багатоголосся учнів.

- Чи не нагадує це трохи казарму? Занадто технологічно. Хочеться більше людського тепла...

- Згадую старий добрий фільм „Звуки музики”. Пам’ятаєте? Там чоловік залишився один із дітьми. Їх було чи то п’ятеро, чи то семеро. Він віддавав їм команди свищиком. Не тому, що не любив, а тому, що чітка організація й ритм дозволяли нормально вижити в такій ситуації. У тому числі й звільнити час для спокійного людського спілкування. І ще: нема нічого добрішого для людини, ніж гарна технологія. Погана технологія – це шкідливі продукти, загиджена природа, речі, які зразу ж ламаються... Гарна – комфортне життя і чисте повітря. Гарна технологія в освіті – міцні знання плюс здорова психіка. І час для задушевних розмов теж знайдеться.

- Чи виправдовується час, який витрачено на відпрацювання чітких команд?

- Такі команди відпрацьовують лише для тих ситуацій, які повторюються найчастіше. Один раз відпрацювали – багато разів використовуєте. У більшості випадків досить трьох-чотирьох команд для успішної роботи в класі.

  • Обґрунтуйте своє ставлення до цих точок зору. Проаналізуйте, за яких умов команди вчителя є ефективними засобами активізації навчальної діяльності учнів. Який механізм мотиваційного впливу реалізується при цьому.