Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

1. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.151.

2. Кун Д. Основы психологии. Все тайны поведения человека. – СПб.: Прайм- ЕВРОЗНАК, 2005.- С.414.

3. Занюк С. С. Психологія мотивації. – К.: Вид-во Либідь, 2002.- С.13-15.

3.43. Два студенти з однаковим рівнем підготовки і однаковою метою «успішно скласти іспити» здають сесію, але за результатами мають різну навчальну успішність. Першого переважно цікавило його матеріальне становище на наступний семестр, тобто проявлявся утилітарний мотив отримання стипендії. У другого були додатково актуалізованими і інші мотиви – самоствердження (прагнення продемонструвати всім, на що він здатний), саморозвитку (усвідомлення необхідності здобувати знання для самовдосконалення), обов’язку (якщо вирішив навчатися, то це є основним).

  • Поясніть, як залежить спонукальна сила мети від кількості мотивів, що її детермінують? Яким, на вашу думку, повинен бути мотиваційний комплекс у навчанні студента, щоб він сприяв прояву зацікавленості у отриманні знань та виробленні вмінь ними користуватися, аніж тому, щоб студент прагнув лише отримувати високі оцінки?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.116-117.

2. Занюк С. С. Психологія мотивації. – К.: Вид-во Либідь, 2002.- С.114-115.

3.44. Юра і Олег студенти–першокурсники, які вирішили зайняти відповідальну позицію щодо організації власного учіння та ґрунтовно підготуватися до своєї першої сесії. Обидва збираються засвоїти матеріал з історії у повному обсязі, а Олег навіть ширше. Для цього вони відвідали бібліотеку, отримали потрібні підручники, Олег взяв ще й дві додаткові книги. Юра, готуючись до наступного заняття, ставить перед собою мету - попередньо опрацювати розділ підручника, що містить відповідну тему. Олег майже кожного разу відкладає роботу «до наступного понеділка».

  • Поясніть особливості спонукального впливу близьких і віддалених цілей діяльності студентів. Якою, на вашу думку, буде підготовка до здачі іспитів кожного із студентів, якщо їхня позиція щодо навчання має саме такий вияв?

Література

  1. Занюк С.С. Психологія мотивації. – К.: Вид-во Либідь, 2002.- С.16.

3.45. Студент передбачає можливість санкцій за бездіяльність наприкінці семестру (неможливість збільшити кількість балів за результатами поточного контролю, більш ретельну перевірку виконаних ним завдань і більш прискіпливе оцінювання тощо), але покладається на удачу. Отримавши на екзамені незадовільну оцінку, він докоряє викладачеві: «Якби загроза покарання за невиконання завдання була б більш очевидною (щось відбувалося б щоразу наприкінці місяця), я б ці завдання виконував і підготувався б до екзамену краще. А так мені не вистачило часу для підготовки – весь час було витрачено на виконання поточних завдань».

  • Поясніть, у чому полягає мотивуючий вплив на виконання діяльності негативних санкцій за її незадовільні результати. Яке значення має своєчасність застосування негативних санкцій? Які негативні санкції, на вашу думку, є найбільш доцільними для використання мотивування учіння студентів?