Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 101 – 115, 131 – 138.

3.12. На початку другого семестру вчитель на уроці математики пропонує учням третього класу: „Давайте я розсаджу вас так, щоб мені було зручно з вами працювати. Ті, хто отримав менше 7 балів, сядьте, будь-ласка, до ряду праворуч від мене. Ті, хто отримав від 7 до 10 балів, нехай займуть середній ряд, а ті, хто отримав 10-12 балів, – лівий ряд. Для чого? Справа в тому, що якщо хтось отримає більш високий бал, він відразу пересаджується у відповідний ряд, і навпаки. Ця гра у пересування буде наочно показувати ваші успіхи та невдачі у вивченні математики. Ті, хто сидить праворуч, потребують більше моєї допомоги та допомоги однокласників. Вони мають займатися старанніше, змінити ставлення до своєї роботи у школі та вдома”.

  • Охарактеризуйте стимули до навчання, які застосовує вчитель. Дайте оцінку ефективності такого стимулювання. Чи можна цей досвід перенести на підлітків?

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – C. 131-138, 264-276.

3.13. Серед п’ятих класів школи об’явлений конкурс з малювання на тему „Осінні фарби”. Дві подруги, Оля та Настя, вирішили стати учасницями. Батьки обох дівчин уважно слідкують за їхніми успіхами. Батько Олі, побачивши, що малюнок є не зовсім вдалим, пропонує свою допомогу. Він сідає поруч, і поступово аркуш пересувається до нього. Оля знає, що батько гарно малює. Спочатку вона слідкує за його рухами, але з часом непомітно пересувається до телевізора.

Мама Насті, побачивши картину доньки, усвідомлює, що дівчинці не виграти конкурс, хоч вона два роки і займалася малюванням. У той же час вона знає, що у Насті є самолюбство і впертість. Вона пропонує донці пошукати в Інтернеті гарний посібник з живопису, і спробувати застосувати при малюванні спеціальну техніку. Спочатку Настя не погоджується. Мама не наполягає, але показує їй декілька репродукцій осінніх пейзажів. Насправді вона вже віднайшла посібник і прочитала рекомендації, але тільки після того, як донька дає згоду, вони разом вивчають потрібну техніку. Потім розпочинається застосування техніки на практиці. Мама сідає поруч, підказує, підбадьорює, іноді бере олівець і поправляє малюнок. Другий малюнок Настя малює повністю самостійно. „Молодець! Лягай спати, вже пізно”, - каже мама. „Ні, я зараз ще кращий намалюю”, - каже Настя із блиском в очах.

  • Оцініть мотиваційний вплив батьків на дітей. Спрогнозуйте розвиток мотивації Олі та Насті до малювання.

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент. Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 113 – 115.

3.14. Вчителька математики фізико-математичної школи надала учням творче завдання намалювати математичну листівку з якимось яскравим фактом з історії цієї науки. Микита, який не дуже встигав з математики, вирішив теж взяти участь. Разом з батьками вони відшукали цікаву історію і красиво оформили її на аркуші. Листівки вивісили біля актового залу на честь тижня математики. Усі, хто взяв участь, отримали по 12 балів, але Микити серед них не було. Здивований, він підійшов до вчительки.

  • А ти хіба брав участь? - запитала вчителька.

  • Так, моя листівка висить серед інших, - відповів хлопець.

  • А я думала, це Василенко намалював, він же відмінник, все завжди виконує.

  • Та я ж підписав на звороті.

  • Ну добре, ставлю тобі 11 балів. Для тебе це дуже гарна оцінка.

  • Поясність, позитивні чи негативні чинники навчальної мотивації мають прояв у даній ситуації.