Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Подласый И.П. Педагогика: Учебн. для студентов высш.пед.учеб. заведений. – М.: Просвещение: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1996. – С. 240-264

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни / В.А.Козаков, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін.; За заг. ред. В.А.Козакова. – К.: КНЕУ, 2003. – С.809

  3. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 313

7.4. Прийняття рішення з проектування змісту та підбору методів і форм уроку з теми

Молодий вчитель економіки розробляє урок з теми “Структура видатків сім’ї. Поняття добробуту”, що буде проводитись у 10 класі.

“Як провести урок? У формі бесіди? Ні. Це в якійсь мірі розпорошить матеріал і навряд чи кожен учень зрозуміє його в усій глибині та обсязі. А якщо лекція? Ні, в кращому випадку учні будуть хорошими і зацікавленими слухачами. А можливо, нехай зробить доповідь найсильніший учень. Доповідь? Але доповідь учня навряд чи буде результативнішою доповіді учителя. Можливо, доповідь на тему “Структура видатків сім’ї. Поняття добробуту” підготує кожен учень. Пройдусь по рядам, подивлюсь матеріали і викличу того, у кого буде найкраща доповідь. Але навіть у найкращій доповіді можуть бути “білі плями”. Це може слугувати матеріалом для дискусії. Так доповіді… А щоб учні не були пасивними слухачами, нехай по ходу найкращої доповіді складають план, а потім порівняють цей план зі своїм. Готуючись до дискусії, хай діти напишуть рецензії на доповідь. Стоп! Рецензії. Уявляю як діти почнуть розкачуватись. Піде багато часу. Так не можна. Краще кожному дати картку з планом рецензії:

  • Чи розкрита тема?

  • Чи достатньо доказів та аргументів?

  • Чи послідовно викладено матеріал?

  • Що викликає заперечення і з чим можна погодитись?

  • Що можна доповнити?

  • Яку оцінку заслуговує доповідь?

Так добре. Після доповіді організую дискусію, а під кінець підведу підсумки, оціню роботу учнів і запропоную написати творчу роботу”.

  • Вкажіть, які фактори навчання враховував педагог при прийнятті рішення про зміст і методи роботи на уроці з конкретної теми.

  • Поясніть, які смислові одиниці у відповідності до логіки роздумів учителя можна виділити у поданому фрагменті та які методи викладання можна виділити у кожній смисловій одиниці.

  • Обґрунтуйте свою згоду чи незгоду з логікою роздумів викладача.

  • Проаналізуйте поданий фрагмент про прийняття рішення, опираючись на знання про структуру складної вольової дії та процесу прийняття рішень. Запишіть свої міркування у зошит.

Література

  1. Козаков В.А. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Підручник. У 2-х ч. – Ч. 1. Психологія суб’єкта діяльності. – К.: КНЕУ, 1999. – с.

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 85-92, 309-314.

  3. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни / В.А.Козаков, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін.; За заг. ред. В.А.Козакова. – К.: КНЕУ, 2003. – С.813

  4. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. / Л.А.Колесніченко, М.В.Артюшина, О.М.Котикова та ін. За заг. ред. Л.А.Колесніченко. – К.: КНЕУ, 2008. – С.93-94.