Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.12-13.

  2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для сам ост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2003. – С. 84.

  3. Казаков. В.А. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Підручник.- Ч.1. Психологія суб’єкта діяльності.- К.: КНЕУ, 1999.- С.13-26.

Ситуації та задачі проблемного характеру

1.4. Вчитель-початківець, готуючись до проведення свого першого уроку склав конспект, у якому відобразив зміст теми уроку, поставив загальні навчальні цілі, продумав, чим зацікавить учнів при вивченні теми, з точністю до хвилини розподілив весь обсяг часу та визначив, чим конкретно будуть займатися учні на кожному етапі уроку, і у відповідності до цього добрав методи навчання. Звернувшись по консультацію до більш досвідченого колеги, отримав зауваження про те, що є важлива обставина, яку не було враховано. За таких умов управління навчання на уроці може виявитися недостатньо ефективним.

  • Назвіть функцію управління навчанням, яка не реалізована повною мірою вчителем-початківцем? В чому полягає помилка, якої він припустився, готуючись до заняття?

Розв’язування

Серед функцій управління навчанням недостатньо реалізованою виявилась функція планування, яка полягає в орієнтовному описі майбутнього процесу досягнення навчальних цілей. Для того, щоб функція була реалізованою, вчитель повинен був поставити точні цілі навчальної взаємодії з учнями, тобто визначити, якими знаннями, вміннями, навичками володітиме учень, опанувавши зміст теми. Йдеться про опис дій, на які буде спроможний учень після вивчення певного навчального матеріалу. Вчитель обмежився формулюванням лише загальної навчальної мети, яка є надто абстрактною для того, щоб планувати конкретні шляхи її досягнення. Планування заняття звелося лише до хронометражу процесу взаємодії з учнями, що дало змогу вчителеві створити формальну структуру уроку. Вона мала б сенс у поєднанні з формулюванням задач (конкретних шляхів досягнення цілі), вирішення яких призвело б до появи певних елементів досвіду учнів. Більш досвідчені педагоги мають вищий рівень професійної майстерності, який виявляється у ще більш повному розгортанні планування навчання. Йдеться про можливість прогнозувати перебіг і результат учіння дітей з урахуванням особливостей наявних умов навчання.

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.25-27.

  2. Психологія та педагогіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2008. – С.552.

1.5. Розпочинаючи заняття з нової теми, викладач проголошує: «Сьогодні у нас нова тема. Для того, щоб отримати оцінку, вам потрібно виконати самостійну роботу у посібнику (будь-яке завдання на вибір). Будьте уважні: питання теми увійдуть до переліку питань, що виносяться на екзамен». Протягом заняття він організовує роботу студентів та звертає увагу лише на пояснення нового матеріалу, дає відповіді, прояснюючи незрозумілі моменти.

  • Визначте, яка функція управління навчанням не проявляється у викладацькій діяльності? Яким чином її відсутність впливає на ефективність учіння студентів?