Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. / М.В.Артюшина, Л.М.Журавська, Л.А.Колесніченко – К.: КНЕУ, 2008. – С. 300-321.

7.7. Стилі керівництва навчальною діяльністю

У випускників 11-А класу середньої школи №3 радісна подія. Нарешті, чергова довгоочікувана зустріч однокласників. 20 років потому…

Однокласники вирішили розпочати зустріч у своїй школі, у своїй класній кімнаті. На щастя, староста класу Наталя стала вчителем і працює тепер у рідній школі. Як правило, вона є ініціатором усіх заходів, пов’язаних з однокласниками. 11-А був дружнім, згуртованим класом, тому ювілейні зустрічі очікували всі з нетерпінням. Багато чого досягли однокласники у своєму житті й ось знову є нагода поділитися своїми успіхами та здобутками.

Після привітань один з одним колишні учні розсілися по своїх місцях за партами і ніби й не було тих 20 років після школи.

  • А пам’ятаєте, як ми ходили в похід у Кримські гори?

  • А як брали участь у КВК?

  • А як боялися контрольних робіт із математики?

  • Та не контрольних ми боялися, а Катерину Іванівну, вчительку математики. Мені й до цього часу тривожно стає, як її пригадую.

  • Та ні, вона хоч і строга, але знання давала відмінні. Я не першому курсі університету з математикою ніяких проблем не мав.

  • Ти так думаєш, тому що мав хороші здібності до математики. А я весь час тряслась на її уроках і очікувала, коли почнуться образи, що мені тільки прибиральницею можна буде працювати.

  • А мене більш за все вона діставала тим, що за будь-які дрібниці занижувала оцінки – і через почерк, і через коротку спідницю, і через дружбу з Женею, якого вона недолюблювала. Її формалізм виходив за всі межі. Мені математика давалась, але я саме через учительку її не любила.

  • Та годі вам. А скільки було хорошого! Пам’ятаєте вчителя історії Юрія Миколайовича? Ми ж усі його обожнювали. Він був і старшим другом, і порадником, і наставником. А які цікаві були його уроки! Я на історичний факультет пішов, тому що хотів бути на нього схожим. Це вже потім я на юридичний перевівся, коли зрозумів, що не можу стати хорошим учителем.

  • Так, він був найкращим. Він розумів нас і бачив у кожному особистість. Думка учнів його завжди цікавила, він не наказував, а радив і радився. Я якось у неприємну ситуацію потрапив, що мене мало зі школи не вигнали. Так Юрій Миколайович був серед тих учителів, які вважали, що мені необхідно дати шанс, щоб реабілітуватися. Я щоразу з вдячністю його згадую.

  • А що відомо про нашу вчительку зарубіжної літератури? Вона ж найбільшою модницею серед учителів була!

  • Ото ж тільки модницею і була. До речі, із школи вона пішла. Я зустріла її якось у бутіку модного одягу і вгадайте в якій якості?

  • Невже вона там продавцем працює?

  • Так.

  • Це, мабуть, закономірно, і діти, і зарубіжна література її мало цікавили. Вона працювала так, аби швидше час уроків промайнув. Хоча під час опитувань вимагала знань набагато більше, ніж давала. А про дисципліну, вимоги до навчання я вже й мовчу. У неї всі почували себе якось вільно та безвідповідально, бо Ілона Володимирівна прагнула всім подобатись.

Колишні випускники ще довго сиділи за партами та пригадували шкільні роки…

  1. Визначте стилі керівництва навчальною діяльністю вчителів, про яких згадують колишні однокласники.

  2. Обґрунтуйте, який зі стилів керівництва є найбільш продуктивним. Проранжуйте стилі керівництва за ступенем їх ефективності (з вашої точки зору).