Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.25-27.

  2. Музичко Л. В. Стиль учіння та його вплив на навчальну діяльність студентів //Нові технології навчання: Наук.-метод. зб. /Ред. кол. В. О. Зайчук, О. Я. Савченко, М. Ф. Дмитриченко та ін. - К.: ЗАТ «НІЧЛАВА», 2003. Спецвипуск. – С.180-184.

1.2. Мінімум, який необхідно знати: стиль педагогічної діяльності, фасилітуюча функція вчителя.

«Диференційований» підхід при організації навчання.

Викладач при організації навчання виявляє чітку орієнтацію на взаємодію з «сильними» студентами. Цих студентів він знає на ім’я, останніх ідентифікує в обличчя та за списком журналу. Є достатньо прискіпливим при оцінюванні знань студентів, що призводить до заниження оцінок, які він дає результатам їхньої роботи. Не схильний до спільної роботи в аудиторії з широким загалом студентів, на заняттях вони частіше за все самостійно виконують індивідуальні завдання. Орієнтований навчити студентів використовувати здобуті знання, а не накопичувати суто теоретичний досвід. В групах, де він працює, студенів, достойних з точки зору викладача його уваги, інші студенти називають улюбленцями чи привілейованими. Деякі з тих, хто не потрапив до когорти «обраних», ображаються і говорять про те, що вони не подобаються викладачеві і тому він ставиться до них несерйозно. Деякі взагалі махнули рукою на вивчення предмету і не бачать сенсу напружуватись і доводити викладачеві, що вони також можуть більше. Є частка студентів, яким нецікаво навчатися загалом і тому їм байдуже, як поводить себе викладач. А студенти, яким приділяється основна увага викладача, говорять про нього як про фахівця найвищого ґатунку.

А. Проаналізуйте ставлення викладача до студентів з різними навчальними можливостями та ставлення студентів до такого диференційованого підходу до них з боку викладача (усвідомлення).

В. Поясніть ситуацію, що виявляє ставлення викладача до «сильних» та «слабких» студентів та зумовлену ним навчальну взаємодію з різними категоріями студентів, з позиції досвідченого педагога-теоретика (корекція усвідомлення).

С. Запропонуйте конкретні дії, які необхідно зробити викладачеві, аби уникнути можливого конфлікту зі студентами з приводу його диференціації навчання різних студентів (корекція поведінки) з позиції досвідченого педагога-практика.

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.-метод. посіб. для сам ост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2003. – С.556-557.

2. Никитина Н. Н., Железнякова О. М., Петухов М. А. Основы профессиональной педагогической деятельности: Учеб. пособие для студ. учреждений сред. проф. образования. – М.: Мастерство, 2002.- С.93-107.

1.3. Мінімум, який необхідно знати: організаційно-психологічна структура діяльності (за В. А. Козаковим), зміст кожного елементу цієї структури.

Прибічник авторитетів.

Викладач на семінарських заняттях вимагає від студентів відповідей в межах теоретичних поглядів тих науковців, вчення яких висвітлювалось під час лекції. Якщо студент намагається висловити власну думку або посилається на точку зору інших вчених (особливо, якщо вони носять дискусійний характер), викладач обмежує такі спроби і апелює до відомих йому «наукових авторитетів». Ні за яких обставин не дозволяється виходити за межі змісту тих питань, які визначені планом заняття. Викладач дуже полюбляє польську приказку «Що занадто – то не здраво» і використовує її в якості аргументу, знижуючи оцінку у разі, коли студент «перебільшує повноваження».

А. Проаналізуйте ставлення викладача до прагнення студентів розширити межі знань, які вони опановують, вивчаючи певну навчальну дисципліну та відшукайте причину такої поведінки викладача (усвідомлення).

В. Поясніть ситуацію, коли викладач намагається обмежити навчальну активність студентів, з позиції досвідченого педагога-теоретика (корекція усвідомлення).

С. Запропонуйте конкретні дії, які необхідно зробити викладачеві, аби не стояти на заваді більш ґрунтовного вивчення студентами змісту предмету, який він викладає (корекція поведінки), з позиції досвідченого педагога-практика.