Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

1. Омеляненко В.Л., Кузьмінський А.І., Вовк Л.П. Педагогіка: завдання і ситуації: Практикум. – 2-ге вид., випр.- К.: знання-Прес, 2006. – С. 116-120.

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.посіб./ М.В.Артюшина, Л.М. Журавська, Л.А.Колесніченко, та ін.; За заг. ред. М.В.Артюшиної. – К.: КНЕУ, 2008. – С.191-198.

4.12. У класі галас, бруд, на партах розкидані речі. Учні не готові до уроку.

– Сідайте, сідайте. Збігайте хто-небудь в учительську, візьміть там карту на шафі, – звертається вчитель до класу.

До виходу кидаються кілька хлопців. Вчитель їх зупиняє, пропонує піти одному із них, але потім дозволяє піти двом учням. Третій учень ображено вигукує, чому його не посилають за картою. Галас наростає.

– Що там у вас? Припиніть галас, - наголошує вчитель.

Гамір не вщухав. Хтось стояв, де-хто повернувся до товариша і голосно сміявся.

– І чому це у вас підручники відкриті? Що за манера така? Питання таке: коли і як утворилась Київська Русь і причини її виникнення. Сніженко! Зараз же припини, облиш його! – учневі, який штовхав сусіда за партою.

– Це не я! – з місця кричить Сніженко.

– Зараз подивимось, хто у нас буде відповідати. – Довго шукає в журналі потрібне прізвище. Всі затихли у напруженому чеканні.

  • Проаналізуйте, які психолого-дидактичні умови організації і проведення заняття мають місце у даній ситації. Як можна охарактеризувати дії і засоби педагога в організації початку уроку? Чи можна передбачити результативність даного уроку.

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.посіб./ М.В.Артюшина, Л.М. Журавська, Л.А.Колесніченко, та ін.; За заг. ред. М.В.Артюшиної. – К.: КНЕУ, 2008. – С.191-198.

2. Реан А. А., Бордовская Н.В., Розум С.И. Психология и педагогика. – СПб .: Питер, 2006. – С. 400.

4.13. В учительській виникла суперечка між учителями. Одні висловлювали думки про те, що ефективність уроку, семінару, практичного заняття залежить від якісного складу учнів: їх індивідуально-психологічних особливостей, досвіду та мотивів учіння. Інші вважали, що головним чинником успіху в організації навчання є матеріально-технічне та інформаційне забезпечення. Лише кілька вчителів вважали, що успіху можна досягти з будь-яким класом, варто лише докласти зусилля в організації процесу навчання та застосувати індивідуальний підхід до кожного учня.

  • Проаналізуйте думки вчителів щодо організації навчального процесу. Висловіть власну думку щодо впливу на результативність навчання учнів тих чинників, про які йдеться у ситуації. Як називаються ці чинники?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.посіб./ М.В.Артюшина, Л.М. Журавська, Л.А.Колесніченко, та ін.; За заг. ред. М.В.Артюшиної. – К.: КНЕУ, 2008. – С.191-198.

2. Практикум з педагогіки: Навч. посібник. / за заг. ред. О. А. Дубасенюк та А.В. Іванченка. – К. : ІСДО, 1996. – 432 с. С.170-175.

4.14. У школі йшли заняття. Раптом у коридорі з’явилися дві жінки у форменному одязі продавців магазину «Книжковий світ» у супроводі заступника директора. Вони ненадовго зайшли в один клас, другий, третій…

У чому справа? Виявляється, у сусідньому книжковому магазині зникли набори кулькових ручок та олівців. Злодіїв вирішили шукати у школі. Методом впізнання. Заступник директора цю ідею гаряче підтримала і водила «гостей» під час уроків по всіх класах.

У своєму прагненні виявити винних вона нічого поганого не бачила. Тим паче, такі випадки вже були раніше. Але навіщо переривати уроки?

  • Проаналізуйте ситуацію, що склалася. Вкажіть на помилку, допущену завучем школи. Які вимоги ставляться до організації навчального процесу у цій школі? Як вони співвідносяться з оптимальними умовами організації навчання?