Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.156.

  2. Психологія та педагогіка: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни. – К. КНЕУ, 2008. – С.61.

  3. Занюк С.С. Психологія мотивації. – К.: Вид-во Либідь, 2002.- С.109.

3.37. Школяр учить уроки, намагаючись уникнути негативних санкцій. Коли контроль батьків або вчителів ослаблюється, то він починає нехтувати підготовкою до занять – розуміючи, що йому нічого не загрожує, учень не готує домашні завдання. По закінченні школи юнак, який спонукується лише зовнішніми стимулами, не прагнутиме читати книжки або розмірковувати над науковими проблемами, оскільки загрози покарання вже немає, а інтересу до діяльності внаслідок такого виховання у нього не сформовано.

  • Встановіть, які вади покарання як методу мотиваційного впливу проявляються у наведеній ситуації? Як, на вашу думку, залежить сила впливу негативних санкцій від терміну їхнього застосування (чому для студента має більший мотиваційний ефект можливе незначне покарання за невиконану поточну роботу, аніж покарання за бездіяльність наприкінці семестру)?

Література

  1. Занюк С.С. Психологія мотивації. – К.: Вид-во Либідь, 2002.- С.156-164.

3.38 Два хлопчики мають однакові здібності, але різну мотивацію.

Хлопчик А з інтересом вчить математику, прагне виконувати складні завдання і намагається розібратися в тому, що є для нього незрозумілим. Усе робить для того, аби отримати якомога вищу оцінку результатів своєї діяльності.

Хлопчик Б не виявляє зацікавленості до математики, не любить розв’язувати задачі, а у разі самостійного вибору задач обирає легші. Натрапляючи на труднощі, відразу звертається по допомогу або припиняє роботу.

Хлопчик А швидше розвивається й успіхи у нього значно вищі, ніж у хлопчика Б.

  • Визначте, які мотиви проявляються у навчанні обох хлопчиків? Чому діяльність першого є більш успішною, ніж діяльність другого, хоча вони обидва мають однакові здібності?

Література

  1. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.382-384.

  2. А.Маркова, Т.Матис, А.Орлов Формирование мотивации учения: Кн. для учителя. – М.: Просвещение, 1990. – С.124-126.

  3. Кун Д. Основы психологи. Все тайны поведения человека. – СПб.: прайм- ЕВРОЗНАК, 2005.- С.417.

3.39. Микола Іванович є менеджером освіти. Він прагне працювати у таких умовах, які дозволяють йому при вирішенні різноманітних проблем брати відповідальність на себе. Також він проявляє схильність до попередньо «прорахованого» ризику та ставить перед собою реальні і досяжні цілі. Постійно потребує визнання своїх здобутків та зворотнього зв’язку, оскільки йому необхідно знати, наскільки гарно він працює. В певний період часу його кар’єрне зростання залежало від вирішення надзвичайно складного завдання, що потребувало від нього поведінки, яка забезпечується вищим рівнем професійної компетентності. Проаналізувавши власні можливості, він відмовився від боротьби за підвищення.

  • Встановіть. прояв якої мотиваційної тенденції описаний у ситуації? Які цілі за рівнем складності мають найбільший мотиваційний вплив на діяльність особи, якій притаманна саме така мотивація її діяльності? Які засоби мотивування доцільно використовувати для того, щоб підвищити продуктивність праці таких осіб?