Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана”

Психологія діяльності та навчальний менеджмент

збірник

міні-кейсів (задачі та практичні ситуації)

За загальною редакцією Радченко М.І.

2009

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА”

М.І.Радченко

Л.А.Колесніченко

Л.Л.Борисенко

В.В.Завірюха

Л.В.Корват

Ю.О.Матвієнко

Л.В.Музичко

Г.М.Романова

В.В.Сгадова

Психологія діяльності та навчальний менеджмент

збірник

міні-кейсів (задачі та практичні ситуації)

За загальною редакцією Радченко М.І.

Київ 2009

Психологія діяльності та навчальний менеджмент” збірник міні-кейсів (задачі та практичні ситуації). / За загальною редакцією М.І.Радченко – К.: КНЕУ, 2009. – 380 с.

Авторський колектив:

Радченко М.І., Колесніченко Л.А., Борисенко Л.Л., Завірюха В.В., Корват Л.В., Матвієнко Ю.О., Музичко Л.В., Романова Г.М., Сгадова В.В.

Рецензенти:

Євтух М.Б., доктор педагогічних наук, професор, академік-секретар АПН України.

Бахтіярова Х.Ш., кандидат педагогічних наук, професор кафедри філософії та педагогіки Національного транспортного університету.

Бастун Н.А., кандидат психологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту психології ім.Г.С.Костюка АПН України.

Збірник міні-кейсів розроблений у відповідності до програми з дисципліни «Психологія діяльності та навчальний менеджмент». Практикум містить міні-кейси, задачі та практичні ситуації, вирішення яких сприятиме засвоєнню студентами набутих в процесі вивчення дисципліни знань і вмінь, їх систематизації та практичному використанню в навчальному процесі, якій розглядається з позиції теорії управління. Навчальний матеріал поділяється на міні-кейси, задачі та проблемні ситуації, всі завдання до яких подаються за чітким уніфікованим алгоритмом. До кожного міні-кейса, задачі та ситуації додається список літератури.

Даний практикум може використовуватись в процесі психолого-педагогічної підготовки студентів ВНЗ будь-яких спеціальностей, а також може бути корисним для всіх, хто розглядає навчальний процес з позиції теолрії управління.

Зміст

Передмова 5

Тема 1. Вступ до психології діяльності та навчального менеджменту 7

Тема 2. Планування навчання 22

Тема 3. Мотивація навчання 42

Тема 4. Організація навчання 86

Тема 5. Контроль навчання 112

Тема 6. Управління навчанням учнів різних освітньо-вікових періодів 134

Тема 7. Комунікації, керівництво і прийняття рішень у навчальній діяльності. Психологічні основи розв’язання педагогічних ситуації 163

Передмова

Збірник міні-кейсів розроблений у відповідності до програми з дисципліни «Психологія діяльності та навчальний менеджмент», яка є вибірковою та забезпечує психолого-педагогічну підготовку студентів економістів у Київському національному економічному університеті до викладацької діяльності. Така дисципліна не є традиційною у педагогіці: її мета – навчитись управляти розвитком людини в процесі її діяльності (навчальної, професійної та будь-якої іншої).

Пропонований практикум відповідає змісту посібника з аналогічною назвою, який є його теоретичним підгрунтям, і відповідно містить 7 тем. Кожна тема складається з міні-кейсів, задач і практичних ситуацій, розв’язання яких неможливо без знання психологічних особливостей людей: вікових, індивідуальних, соціальних, що впливають на вибір тих чи інших стратегій навчання.

Основною вимогою до міні-кейсів, якої дотримувалися автори навчально-методичного видання, є наявність проблеми (інтриги, боротьби інтересів), що необхідно вирішити. Кожен міні-кейс має передтекстові (мінімум, який необхідно знати) та післятекстові завдання. Останні подаються за формою: а) аналіз (усвідомлення) ситуації з різних позицій її учасників; б) пояснення (корекція усвідомлення) ситуації з позиції фахівця-теоретика; в) пред’явлення конкретних пропозицій (корекція поведінки) з метою покращення ситуації з позиції фахівця-практика. Запропонований алгоритм дає можливість не тільки усвідомити проблемну педагогічну ситуацію з позицій її учасників, а й знайти раціональні способи її розв’язання з урахуванням раніше засвоєного теоретичного матеріалу.

Зміст задач та практичних ситуацій спрямований на розвиток здатності студентів аналізувати, узагальнювати та систематизувати теоретичний матеріал, порівнювати поняття, обгрунтовувати власну думку. Все це сприятиме розвитку компетентності майбутніх фахівців.

Задачі та ситуації подані у кількості, достатній для забезпечення вибору їхнього виконання в залежності від наявних інтересів студентів. Такий підхід, водночас, забезпечує уніфікацію та варіативність змісту навчальної дисципліни.

У створенні збірника міні-кейсів з курсу «Психологія діяльності та навчальний менеджмент» брали участь: Борисенко Л.Л. (тема 4), Завірюха В.В. (тема 2 та 4), Колесніченко Л.А. (тема 6), Корват Л.В. (тема 7), Матвієнко Ю.О. (тема 5 та 6), Музичко Л.В. (тема 1 та 3), Радченко М.І. (тема 5), Романова Г.М. (тема 3), Сгадова В.В. (тема 2). Електронну версію проекту здійснювала Матвієнко Ю.О.

При підготовці даного доробку авторами були використані такі збірники задач та практикуми:

  1. Гін А.О. Прийоми педагогічної техніки: Вільний вибір. Відкритість. Діяльність. Зворотний зв’язок. Ідеальність: посібник для вчителів. -2-ге вид. – доп. – Луганськ, СПД Резников В.С., 2007. – С.50.

  2. Бордовская Н.В., Реан А.А. Педагогика: Учебник для вузов. - СПб.: Издательство «Питер», 2000. - 304 с.

  3. Омеляненко В.Л., Кузьмінський А.І., Вовк Л.П. Педагогіка: завдання і ситуації: Практикум, -2-ге вид., випр.. – К.: Знання-Прес, 2006. – 423 с.

  4. Педагогический поиск / Сост. И.Н.Баженова. – 3-е изд., с испр. и доп. – М.: Педагогика, 1990. – 560 с.

  5. Практикум з педагогіки: Навчальний посібник: Видання 3-є, перероблене і доповнене /За заг. ред. О.А. Дубасенюк. – Київ: „Центр навчальної літератури”, 2004. – 432 с

  6. Омеляненко В.Л., Кузьмінський А.І., Вовк Л.П. Педагогіка: завдання і ситуації: Практикум. – 2-ге вид., випр.- К.: Знання-Прес, 2006. – С.104-108.

  7. Фридман Л.М. Педагогический опыт глазами психолога: Кн. для учителя. – М. : Просвещение,1987. – С.40-42.

  8. Практикум з педагогіки: Навчальний посібник: видання 3-тє, перероблене і доповнене / За заг. ред. О. А. Дубасенюк . – Київ. : «Центр навчальної літератури», 2004. – С.160-167.