Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Тема 7. Комунікації, керівництво і прийняття рішень у навчальній діяльності. Психологічні основи розв’язання педагогічних ситуації Міні-кейси

7.1. Мінімум, який необхідно знати: конфлікт, стратегії і тактики поведінки особистості в конфлікті, фактори управління навчанням

Вибір стратегії поведінки у конфліктній ситуації

До завуча школи Надії Михайлівни звернувся молодий викладач математики Андрій Миколайович з питанням про присвоєння йому більш високої професійної категорії. Надія Михайлівна не заперечувала, але повідомила вчителя про необхідність проведення кількох відкритих уроків.

Перший відкритий урок призначили за тиждень у 6-Б класі. На урок прийшла сама Надія Михайлівна та ще два досвідчені педагоги.

З точки зору Андрія Миколайовича урок пройшов успішно. Однак, при обговоренні відкритого уроку колеги зробили йому ряд зауважень. Зокрема, наголосили, що педагог орієнтувався на найкраще підготовлених учнів і було помітно, що певна група учнів не зрозуміли повністю новий матеріал. Друге зауваження стосувалося аспекту активізації уваги, колеги відмітили, що через двадцять хвилин від початку уроку учні почали відволікатися та шуміти. В третьому зауваженні говорилося про те, що задача, яку розв’язували учні, була побудована на матеріалі, який був неактуальним з точки зору об’єктивної дійсності (діти мали вирахувати середню арифметичну вартість 1 л молока з урахуванням сезонних коливань його вартості, однак за умовою задачі, така вартість продукту була 5 років назад).

Андрій Миколайович болісно сприйняв зауваження. Замість того, щоб подякувати і врахувати їх при підготовці до наступних відкритих уроків, він образився і заявив, що до нього поставились упереджено.

А. Проаналізуйте ситуацію з позицій молодого викладача та завуча (усвідомлення).

В. Поясніть ситуацію з позицій педагога-теоретика або психолога-консультанта (корекція усвідомлення).

С. Запропонуйте конкретні дії, які необхідно зробити молодому викладачу та завучу для вирішення цієї ситуації (корекція поведінки) з позицій досвідченого педагога-практика.

Розв’язування

А. Усвідомлення:

Можливі аргументи, переконання та думки завуча:

  1. Усі викладачі мають прагнути до кар’єрного зростання.

  2. Кар’єрне зростання має бути пов’язане з рівнем кваліфікації, якістю виконуваної роботи та досвідом.

  3. Якщо досвіду недостатньо, не варто поспішати підвищувати категорію молодим викладачам.

  4. Подібні ситуації мають бути хорошим уроком для викладачів нашої школи, які прагнуть до підвищення категорії, однак не заслуговують такого підвищення.

  5. Молодий колега занадто високої думки про самого себе. Не варто реагувати на всякі примхи та непорозуміння, що так чи інакше виникають у процесі спільної діяльності.

Можливі аргументи, переконання та думки молодого викладача:

  1. Я добре підготувався до уроку, зауваження стосуються абсолютно другорядних питань.

  2. Професійна категорія, пов’язана із заробітною платнею. Якщо мені не підвищать категорію, доведеться шукати додаткового підробітку або взагалі йти зі школи.

  3. Я точно знаю, що працюю не гірше за інших молодих викладачів, яким вже підвищили категорію.

  4. Насправді мені подобається працювати в школі, але якщо не буде заохочувань, то марно прагнути до вдосконалення.

В. Корекція усвідомлення:

  1. Можливість професійного зростання через присвоєння певної категорії є важливим стимулом для шкільних учителів.

  2. Нормативні документи чітко прописують необхідні умови, при яких вчителю може бути підвищена категорія.

  3. Подібні ситуації доволі поширені в школах. Вони можуть виникати як через погляди керівництва школи, так і через прагнення молодих викладачів. У цій ситуації завуч школи мав ознайомити вчителя з нормативними документами та інструкціями.

  4. Зі сторони молодого вчителя спостерігається певна поспішність. Він явно переоцінює свої професійні якості, оскільки відмічені недоліки при проведенні відкритого уроку свідчать, що викладач не усвідомлює важливість окремих факторів управління навчальною діяльністю.

С. Корекція поведінки

  1. В цій ситуації завучу необхідно зустрітися з молодим педагогом та обговорити її спокійно, без образ та звинувачень, як старшому колезі, проявивши мудрість та педагогічний такт.

  2. Молодому викладачу необхідно піти на зустріч з адміністрацією, розуміючи, що в житті можливі різні ситуації.

  3. Оптимальною для вирішення конфліктної ситуації є стратегія співробітництва, яка має бути реалізована через процеси взаєморозуміння та злагоди.

  4. Завуч школи має вислухати думки та докази, які є у молодого викладача та пояснити йому, що лише конструктивна співпраця може привести до бажаного результату. Недоліки, які були виявлені при проведенні відкритого уроку, можуть бути як випадковими, так і мати систематичний характер, і для того, щоб діагностувати їх природу, необхідно кілька разів поспостерігати за роботою молодого викладача.

  5. Індивідуальний підхід в управлінні вчительським колективом є запорукою сприятливого психологічного клімату у колективі.

  6. Молодий викладач має залишити свої амбіції всезнайки та, проявивши повагу до старших, скористатись порадами досвідчених колег щодо уникнення допущених при проведенні відкритого уроку помилок. Молодому викладачу варто звернутись за порадами до колег ще до проведення чергового уроку.

  7. Для успішного розв’язання конфліктної ситуації необхідно, щоб обидві сторони пішли назустріч один одному.