Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.- метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни / В.А. Козаков, М. В. Артюшина, О. М. Котикова та ін.; За заг ред. В. А. Козакова. – К. : КНЕУ, 2003. – С.726-760.

2. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч.посіб./ М.В.Артюшина, Л.М. Журавська, Л.А.Колесніченко, та ін.; За заг. ред. М.В.Артюшиної. – К.: КНЕУ, 2008. – С. 191-198.

4.2. Мінімум, який необхідно знати: урок, методи і засоби організації навчання, задача, дидактична оцінка заняття.

«Уроки математики»

Інспектор райвно разом із заступником директора школи відвідали урок математики учителів 3-А i 3-Б класів. На обох уроках була одна й та ж тема: «Розв’язування задач на раніше вивчену тему".

Учителька 3-А класу М.С після повідомлення теми і мети уроку викликала по черзі учнів до дошки. Вони розв’язували задачі. М.С піднімала з місця окремих учнів, які повторювали правила. Інші учні робили записи у зошитах тих розв’язків, що їх виконували на дошці їхні товариші. Під кінець уроку на вісім хвилин була проведена самостійна робота (учні розв’язували приклади, які були за­писані на дошці).

Учителька 3-Б класу С.А також повідомила учням тему i мету уроку. Але зразу ж запропонувала вихованцям самостійно розв’язати задачу i приклад, які завчасно у 2-х варіан­тах були записані на переносній дошці. Ця робота зайняла 10 хвилин. Швиденько перевірили результати. Бони були добрими. Лише три учні допустили незначні помилки.

– Тепер, діти, подивіться на картки-завдання, які я поклала перед кожним. Виконуйте свої індивідуальні завдання. Будьте уважні.

Учні активно включилися в роботу. С.А. підходила до окремих учнів, тихенько, не відволікаючи уваги інших, допомагала їм у роботі. Через 12 хвилин почулися голоси: «Я уже все виконала». (Це сильніші учні).

– Молодці. Для тих, хто впорався iз задачами, у мене є більш цікаві завдання, – говорила С.A. i пропонувала картки з новим матеріалом.

Учні працювали по групах над складанням задач. Вони вставали зі своїх місць, підходили одне до іншого, весело обговорювали свої «проекти».

– Лише кожна творча група має скласти свою задачу, – попередила учителька.

Під кінець уроку (3 хвилини) С.А. запропонувала дітям веселу гру «Порахуй». Хто не встигав підхопити естафету товариша, – вибував з гри.

Під час обговорення думки інспектора i заступника директора школи в оцінці уроків вчителів М.С і С.А розбіглися. Інспектор вказав на дидактичні помилки учителів. Вчителеві М.С інспектор вказав на монотонність його роботи, однотипність наданих завдань, перевантаження учнів роботою та проведенням самостійної роботи в кінці уроку. Інспектор зауважив, що ці недоліки призводить до швидкої втомленості учнів, пасивності і втрати інтересу до предмету. Вчителеві С.А інспектор вказав на підвищену емоційність у його роботі, не дотримання етапів у проведенні уроку, відсутність перевірки групових робіт учнів, а також недотримання вимог щодо порядку та дисципліни учнів під час уроку (розмови, сміх, вільне пересування учнів по класу). Заступник директор не погодився з деякими зауваженнями інспектора і почав обгрунтовувати свою точку зору щодо проведення уроків вчителями обох класів. Він зауважив, що ці вчителі мають велий досвід педагогічної роботи, що їхні учні мають гарні результати у навчанні з математики. Вони використовують власні продуктивні методи і засоби навчання з метою підвищення якості знань. У сучасному освітньому середовищі, коли постійно впроваджуються у навчально-виховний процес інноваційні технології навчання, особливо актуальною стає творчість вчителя, особливо у навчанні молодших школярів. Тому заступник директора вважає більшість зауважень інспектора райвно необгрунтованими та безпідставними.

Інспектор райвно розлючено сказав: «Я буду писати у міський відділ освіти доповідну на неадекватні дії заступника директора школи на мої зауваження».

А. Проаналізуйте ситуацію з позиції інспектора,заступника директора школи (усвідомлення);

Б. Поясніть ситуацію з позиції досвідченого педагога-теоретика (корекція усвідомлення);

С. Запропонуйте конкретні дії, які необхідно зробити інспектору,заступнику директора школи для усунення непорозуміння у даній ситуації з позиції досвідченого педагога-практика (корекція поведінки).