Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

  1. Ильин Е.П. Психология индивидуальных различий. – СПб.: Питер, 2004.- С.187 – 190.

  2. Морозов С.М., Музичко Л.В., Тімакова А.В. Психодіагностика: опитувальники. Методика та практика застосування: Навчально-методичний посібник. – К.: ІПО КНУ імені Тараса Шевченка, 2005.- С.171-183.

3.40. У своїй діяльності менеджер системи освіти сповідує філософію, яка описана А.Чеховим в оповіданні «Людина у футлярі» - діє за принципом «аби чогось не трапилось». В певний період часу на робочому місці склались обставини, які вимагали прийняття відповідальних рішень та вирішення завдань проблемного характеру в умовах дефіциту часу. Хоч реально його діяльність не була ефективною, але він сам оцінював її як надзвичайно успішну.

  • Зазначте, прояв якої мотиваційної тенденції описаний у ситуації. Які цілі за рівнем складності мають найбільший мотиваційний вплив на діяльність особи з такою мотивацією її діяльності? Які засоби мотивування доцільно використовувати для того, щоб підвищити продуктивність праці таких осіб?

Література

  1. Реан А.А., Коломинский Я.Л. Социальная педагогическая психология. – СПб.: Питер, 1999ю- С.59-60.

  2. Ильин Е.П. Психология индивидуальных различий. – СПб.: Питер, 2004.- С.187 – 190.

  3. Морозов С.М., Музичко Л.В., Тімакова А.В. Психодіагностика: опитувальники. Методика та практика застосування: Навчально-методичний посібник. – К.: ІПО КНУ імені Тараса Шевченка, 2005.- С.171-183.

3.41. Шкільний вчитель виконує свою професійну діяльність, як про нього кажуть колеги, формально. Він не зацікавлений у професійному розвитку – постійно відмовляється від навчання на курсах підвищення кваліфікації, не читає нову методичну літературу, не оновлює конспектів уроків. Приходить на роботу лише у той час, коли має заняття за розкладом. Не бере участі у житті школи, посилаючись на постійну зайнятість додатковою роботою («Потрібно заробляти гроші для утримання членів родини»), підвищену схильність до захворювань тощо. На питання про те, чи його задовольняє те, яки він реалізує свою професію, дає відповідь: «Вам потрібний кращий – знайдіть! Своє ремесло я знаю».

  • Поясніть, як актуальні потреби визначають специфіку мотивації діяльності людини. Які потреби вчителя є недостатньо задоволеними, що не дозволяє актуалізуватися мотивам, які спонукали б його налагоджувати контакти з колегами, прагнути отримувати повагу та максимально реалізовувати власні можливості у професійній діяльності та за її межами? У який спосіб можна мотивувати цього вчителя на більш ефективну професійну діяльність?

Література

1. Психологія та педагогіка: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2008. – С.151.

2. Кун Д. Основы психологи. Все тайны поведения человека. – СПб.: прайм- ЕВРОЗНАК, 2005.- С.416.

3. Організаційна поведінка /Д. Гелрігел, Дж. В. Слокум, Р. В. Вудмен, Н. С. Бренінг. – К.: Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2001.- С.155-159.

3.42. Студент вступив до престижного вищого навчального закладу з метою отримати вищу освіту. Свій вибір пояснює бажанням бути освіченою людиною. Під час більш ґрунтовної бесіди він розширює межі власного розуміння причин вступу до вищого навчального закладу – виявляється, він також прагне мати можливість виконувати в майбутньому «не пильну» роботу у майбутньому, мати можливість отримувати за її виконання пристойні статки, довести всім, хто його знає, чого він вартий, зайняти певну нішу у соціальній структурі суспільства. Особливо емоційно розвивав тему про можливість знайти в університеті друзів. При цьому кожного разу слово «друзі» використовувалось у сполученні зі словом «потрібні». На запитання про те, які друзі є потрібними, він відповідав, що не використовував таку ознаку, говорячи про друзів.

  • Проаналізуйте, яким є співвідношення мотивів і цілі навчання студента у наведеному прикладі? Яка ієрархія мотивів існує у мотивації його діяльності? Які мотиви є такими, що розуміються студентом, а які є реально діючими? Яка мотивація (зовнішня чи внутрішня) має більшу спонукальну дію у навчанні студента?