Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейси ПДНМ[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Література

1.Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К. :КНЕУ, 2008.-С. 143-203.

2.Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. - метод. посібн. для самост. вивч. дисципліни.-К.:КНЕУ,2003.С.

3.Немов Р.С. Психология. - М.: Просвещение, 1995.- Кн.2 Психология образования.

4.19. Викладач дав самостійну роботу. Два попередні уроки були дуже напруженими. Поставивши чітке завдання учням, дохідливо пояснив, як його виконувати, він з полегшенням сів за стіл. Тепер можна розслабитися, дати відпочити нервам...

Але що це? Учні, зазвичай енергійні, працездатні, працюють мляво, неохоче. Вчитель задумався: важке завдання? Ні, нормальне. На попередньому уроці клас показав, що матеріал засвоєний непогано... Не можна піддаватися втомі, треба самому включатися в роботу. І ось учитель нахилився над зошитом одного учня і похвалив оригінальний хід думок, ось порадив іншому: «Перевір рішення!». Підсівши до слабкішого учня, трохи допоміг, дав спрямування думці. «Я почав працювати сам, жвавішав,— аналізував свій стан вчитель,— і невидимими каналами, як сполученими посудинами, моя енергія передалася учням …

  • Проаналізуйте ситуацію.

  • Назвіть вимоги до організації самостійної роботи.

  • Поясніть у чому секрет успіху педагога?

Література

1. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: Навч. посіб. -К. :КНЕУ, 2008.С.143-203.

2.Козаков В.А. Самостоятельная работа студентов и ее информационно-методическое обеспечение: Учебное пособие. – К.: Вища школа, 1990. –С 248.

3. Якунин В.А. Педагогическая психология: Учебное пособие/Европейский институт экспериментов. – СПб.: Издательство “Полиус”, 1998. – С. 247-270.

4.20. Коли на початку навчального року Явдокія Миколаївна прийшла в клас, то зразу звернула увагу на хлопця, який самотньо сидів за останньою партою. Щоб швидко познайомитися з учнями, перевірити їхні знання, запропонувала завдання за матеріалом минулого року. Завдання були середньої складності. Хвилини летіли, клас напружено працював.

«Камчатку» вона якось випустила з поля зору, а коли згадала про того хлопця, розсердилась: він дивився у вікно. «Ну, зараз я йому покажу, клас справою зайнятий, а він...». Але підійшла до нього і посміхнулася. Ігор уже виконав роботу. Правда, недбало, але правильно. Запропонувала йому ще одне завдання, складніше. Впорався і з ним. Отже, поки клас виконував одну роботу, Ігор упорався з трьома. Ніякої радості він, проте, з цього-приводу не виявив, сидів так же байдуже, не піднімаючи голови, ні на кого не дивився.

На перерві розшукала класного керівник, хотілося побільше дізнатися про учнів. Коли йшлося про Ігоря, почула: «Та це ж хуліган!» Чесно кажучи, характеристика її здивувала. Вирішила придивитися до учня. А придивившись, побачила: ні, не хуліган. У всякому випадку на її уроках хлопець поводив себе бездоганно, справлявся з будь-яким завданням. Здавалось, немає підстав для хвилювання. І раптом несподівано зрив — прогул уроку. Наступного дня зустріла його в коридорі: «Ігорьок, ти чому не був на занятті?» Похнюпив голову, мовчить. «Дуже прикро, що тобі не цікаво на уроках»? Тут він вперше подивився на неї і посміхнувся: «Мені дуже подобається».

Більше Ігор не пропускав жодного її уроку. Коли викладач висунула його кандидатуру на районну олімпіаду з економіки, деякі колеги попереджали: «Та він же всіх підведе, школу знеславить». Ні, не збулися ці прогнози. Ігор посів перше місце.

Викладач багато часу приділяла Ігорю. Намагалася захопити його цікавою справою.

Школу учень закінчив успішно. Поступив навчатися до інституту. Одного разу, вчитель отримала просту листівку-вітання з Днем учителя. Там всього два слова, виведені розгонисто і нерівно: «Спасибі Вам».

  • З'ясуйте основні причини попереднього ставлення Ігоря до навчання.

  • Визначте дидактичні принципи характерні для даної ситуації.

  • Дайте свої рекомендації щодо вирішення даної ситуації.