Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276897_E987B_lagetko_v_filosofiya_hrestomatiya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

К.А. Гельвецій. Про людину. – Соч.: 2-х т. – м.: Мысль, 1974. – т.2. – с. 564-565.

... Кажуть, що у деяких народів було спільним майно. Дехто дуже хвалить цю спільність людей. Щасливими, кажуть вони, є тільки ті народи, які не мають власності. Як приклад, вони наводять скіфів, татар, спартанців. Щодо скіфів і татар, то у них завжди була власність на скот: в цій власності все їх багатство. Щодо спартан­ців, то відомо, що вони мали рабів, що кожна сім’я володіла однією з тих 39000 ділянок землі, які і складали територію Лакедемона, чи Лаконії. Таким чином, у спартанців була власність.

Якими б доброчесними не були спартанці, але історія доводить нам що, подібно до інших людей, вони полюбляли жнивувати там, де не сіяли, і що тому вони зобов’язували ілотів обробляти їх ділян­ки. Ці ілоти були спартанської республіки. Вони доводили грунт до доброго стану. Звідси потреба в рабах, і це, можливо, спонукало провадити війни.

Таким чином, з самої форми правління Лакедемона видно, що вільна частина його населення могла бути щасливою лише за рахунок другої, не вільної, і що мнима спільність майна у спартанців не могла, як стверджує дехто, зродити у них чудо загального щастя.

Під володарюванням єзуїтів жителі Парагваю обробляли власни­ми руками спільно землю. Чи були вони тому більш щасливими? Я в цьому сумніваюсь. І цей сумнів виправдовується тією байдужістю, з якою вони поставилися до повернення влади єзуїтів. Ці народи, що не мали власності, були позбавленими енергії і стимулів до змаган­ня. Хіба надія на славу і на повагу не могла влити енергію в їх душі? Ні, слава і пошана – це гроші, засіб до надбання реальних задоволень. Які ж задоволення можна було дати в цій країні одній людині переважаючі щодо іншої?

Якщо звернути увагу на особливий характер і малу чисельність суспільств, де існувала майнова спільність, то не можна не припустити, що якісь таємні перешкоди завжди заважали зростанню і щастю цих суспільств. Що скласти собі з цього питання правильне судження, треба було б глибоко продумати його, треба було б дослідити, чи однаково можливе існування подібного суспільства за всіх умов, а для цього треба було б вивчити його:

1) на будь-якому острові;

2) в країні, що порізана великими пустелями і захищена вели­чезними лісами, так що завоювання її не являє інтересу і пов’язане з труднощами;

3) в країнах, жителі яких, кочуючи, подібно до татар, із свої­ми стадами, можуть завжди охоронитися від переслідувань ворога;

4) в країні з численними містами і оточеної могутніми сусіда­ми. Треба, нарешті, розглянути, чи може в останньому ви­падку (безумовно, найбільш частому) це суспільство зберег­ти те змагання, той дух і мужність, які є необхідними, щоб чинити опір народам-власникам, вченим і освіченим (с.564).

Я не буду більше говорити з цього приводу. Істинність чи облудність його вирішення тим не менше є важливою для моєї теми, що усюди, де немає майнової спільності, власність повинна бути священною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]