Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276897_E987B_lagetko_v_filosofiya_hrestomatiya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Шарль Луї Монтеск’є. Перські листи. Лист 40. Узбек до Іббена у Смирну1.

Коли помирає який-небудь шляхтич, люди збираються у мечеті і над ним проголошують надгробне слово, що є хвалебною промовою на його честь, промовою з якої трудно правильно судити про заслуги покійного.

Я б скасував усі поховальні урочистості. Людей слід оплакувати при народженні, а не після смерті. До чого церемонії і вся ця гнітюча обстановка, якими оточують вмираючого в його останні хвилини, до чого навіть сльози його рідних і горе друзів, як не для того, щоб ще більше поглибити невідворотну для нього втрату!

Ми настільки сліпі, що не знаємо, коли нам засмучуватися

і коли радіти: ми майже завжди віддаємося оманливому сумові чи оманливим радощам.

Коли я бачу, як кожного року Могол по-дурному кладеться на ваги: змушує зважити себе, ніби бика; коли я бачу, як народ радіє, що правитель цей зробився ще грубшим, тобто ще більш нездатний керувати підданими, я відчуваю, Іббене, співчуття до людського навіженства.

З Парижа, місяця Реджеба2 20-го дня, 1713 року.

1 Смирна – місто в Турції.

2 Реджей – раджаб, сьомий місяць мусульманського місячного року.

Пер. укр. мовою за вид.: Лесаж А.Р. Хромой бес. Монтескье Ш.Л. Персидские письма. Дидро Д. Нескромные сокровища. Пер. с фр. – М.: “Иолос”, 1993. – С.253-254.

Шарль Луї Монтеск’є (1689 – 1755). Перські листи (1721). Лист 145й. Узбек до... (уривок).

...Колись усіх вчених звинувачували у чарівництві. Мене це ані­трішки не дивує. Кожний розмірковував про себе так: “Я розвинув свої природні обдарування наскільки це було можливе, а тим не менше такий-ось вчений має переваги наді мною: очевидячки, тут втрутилась якась диявольщина”.

В наш час, коли подібні звинувачення втратили переконливість, взя­лися за інше: вченому ніяк не вдається уникнути звинувачень у безбожництві чи єресі. І навіть якщо народ дасть йому цілковите відпущення грі­хів, все одно болю завдано і назавжди залишиться це його найпекучішим місцем. Років тридцять по тому якийсь суперник скаже йому із су­мирним виглядом: “Зведене на вас звинувачення не було справедливе, – борони Боже! – але все ж вам довелося виправдовуватись...”. Так звинува­ченням проти нього стає навіть його виправдання!

Якщо він пише яку-небудь історію і при цьому наділений шляхетним розумом і щирим серцем, то проти нього піднімають усілякі переслідування. На нього нацькують власть імущих за який-небудь факт, що трапився тисячу років назад, і постараються накласти кайдани на його перо, якщо воно не продається. Однак він все ж є щасливіший за тих підлих людей, які зрікаються своїх переконань заради жалюгідної пенсії, до того ж за кожну із своїх побрехеньок окремо не отримують і п’ятака; які ламають державний устрій, применшують права однієї влади і збільшують права другої; дають правителям, віднімають від народів;оживлюють застарілі права; по­турають пристрастям, розповсюджених за їх доби, і порокам, що видобулися на трон, і обманюють нащадків тим більш непристойним чином, що у нього менше можливостей спростувати їхні свідчення.

Але мало того, що вченому завдають усіх цих образ, мало того, що він перебуває в стані постійного неспокою з приводу успіху свого твору: коли, нарешті, одного чудового дня цей твір, що так дорого йому коштував, виходить друком, на нього з усіх боків починають сипатися напади. А як їх уникнути? У людини склалася певна думка, вона виразила її у своєму творі, не знаючи, що двісті миль звідси другий вчений висловив погляди, цілковито протилежні. І ось між ними розпочинається війна.

Якщо б він ще міг сподіватися на певну повагу! Ні: в кращому разі його поважають лише ті, хто займається тою ж самою галуззю науки, що і він. Філософ згорда позирає на людину, у якої голова знемагає від фактів, а на нього, за своєю чергою, дивиться як на фантазера той, хто во­лодіє доброю памяттю.

Щодо людей, зробивших своїм ремеслом спесиве неуцтво, то їм би хотілось, щоб увесь рід людський був цілковито забутий, як забуті вони самі.

Людина, позбавлена будь-якого таланту, винагороджує себе тим, що зневажає його: цим вона усуває перешкоду, що стоїть на заваді між нею і заслуженою повагою, і таким чином опиняється на одному рівні з тими, чиї праці її дратують.

Нарешті, до неприємної репутації вчених треба додати ще і інші негаразди: відмова від задоволень і втрата здоров’я.

Пер. укр.мовою за вид.: Лесаж А.Р. Хромой бес. Монтескье Ш.Л. Персидские письма. Дидро Д. Нескромные сокровища: Пер. с фр. – М.: ИОЛОС, 1993.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]