Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276897_E987B_lagetko_v_filosofiya_hrestomatiya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

I. Проблема національного виховання

ІВАН ФРАНКО

Одвертий лист до галицької української молодежі

Вступ.

1. Внутрішній ворог незалежності України – “російський лібералізм” – с.402-403.

а) характеристика І.Франком “російського лібералізму”;

б) “український партикуляризм” і його специфіка;

в) наведіть паралелі, що характеризують “російський лібералізм” і “український партикуляризм” в сучасних відносинах України з Росією.

2. “...навчитися чути себе українцями...” – моральне кредо сучасної української молоді. – с.405; 407; 409.

а) культурно-освітня програма для молоді, пропонована І.Франком, як засіб “морального переродження”;

б) українізація всіх сфер суспільного життя в Україні як засіб розбудови Української держави;

в) наведіть сили, що протидіють відродженню української нації.

3.Українська інтелігенція як рушій процесу відродження української нації. – с.404.

а) невідкладні завдання із розбудови духовної культури українського народу – конкретно-практичний заповіт І.Франка українській інтелігенції; застереження проти хуторянства;

б) серйозність завдання – послідовність у його здійсненні як механізм реалізації національної програми;

в) особисте ставлення до етико-філософської концепції І. Франка щодо відродження української нації та держави:

1) опанувати українську духовну культуру (набути ментальність українця);

2) опанувати основи своєї професії і не залишатись на досягнутому рівні;

3) особисте благо без блага Української держави – неможливе.

Замість заключення. Вірш В. Сосюри “Любіть Україну”.

ВСТУП

Уся радянська історія виховання української молоді в нашій країні велася в плані її інтернаціонального виховання. Виходячи з теоретично хибної думки, що при комунізмі зникнуть всі відмінності між людьми, окрім природних, виховний процес в колишньому СРСР, вважаючи на його специфіку, оскільки він був безпосереднім наступником царської Росії, являв собою процес тотальної, а в повоєнні роки прискореної русифікації його народів,

Стагнація у всіх сферах життя довела хибність шляху до денаціоналізації.

Історія природи і історія суспільства з виникненням останнього стали паралельними процесами, а тому соціальне ніколи не замінить природного, як останнє ніколи не вичерпає соціального.

Як довічним є поділ людей за статтю, так довічним є їх поділ за національною ознакою. Це і є філософською підвалиною національного виховання молоді сьогодні.

В цьому плані, плані теоретичного підґрунтя, національного виховання української молоді, без якої не можливе існування суверенної України в сузір’ї світових держав привертає увагу стаття І.Франка “Одвертий лист до галицької української молодежі”, в якому він, зокрема, проблему національного виховання ставить як проблему “...навчитися відчувати себе українцями...” без офіціальних кордонів. І се почуття не повинно бути голою фразою, а мусить вести за собою практичні наслідки. Великомасштабність і трудність розв’язання цієї проблеми, яку він називав “моральним переродженням”, бо українець, який не почуває себе українцем із всіма випливаючими звідси діями (“консеквенціями”), не може претендувати на це звання, на думку І.Я.Франка, “...досягнеться, певно, не швидко, аж наслідком праці поколінь...”

В цій ситуації ми виявились першими, початок залежить від нас і починати треба з тими кадрами, що є в наявності. Перемога прийде, бо віра в неї утримує людство на землі вже не одне тисячоліття.

Стаття написана І.Франком в переддень першої російської революції 1905-1907 рр. Подібність державотворчих процесів в Україні на початку і наприкінці XX століття, а вже XXI ст. визначає актуальність цієї праці І.Франка.

І. ВНУТРІШНІЙ ВОРОГ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ – “РОСІЙСЬКИЙ ЛІБЕРАЛІЗМ”

а) характеристика І.Франком “російського лібералізму”;

б) “український партикуляризм” і його специфіка;

в) наведіть паралелі, що характеризують “російський лібералізм” і “український партикуляризм” в сучасних відносинах України з Росією.

Для висвітлення першого питання необхідно опрацювати нижченаведений уривок з франкової статті.

...Російський лібералізм виявляє вже тепер і виявить по своїм утвердженні інші, так само небезпечні прикмети. Він сильно теоретичний і доктринерський, а доктринери, навіть ліберальні завжди і всюди бували найгіршими і найшкідливішими політиками. Доктрина – це формула, супроти якої відступають на задній план живі люди й живі інтереси. Доктрина – це уніформа, страховисько, ворог всяких партикуляризмів. Доктрина – це зроду централіст, що задля абстрактних понять не пощадить конкретних людей і їх конкретного добробуту. Ми, українці, бачили досі мільйони прикладів, як знущався над живими людьми й надіями абсолютизм, озброєний трьома доктринами: православіє, самодержавіє й обрусеніє. Ці доктрини ввійшли занадто глибоко в тіло і кров російської суспільності, щоб тепер, коли при кермі замість всевладного чиновника стане всевладний російський ліберал, ми могли надіятися раптової і основної зміни в самім режимі. Нехай і так, що доктрина православія втратить своє жало екслюзивності (ліберал тим і ліберал, що до обрядових доктрин йому байдуже); але доктрина самодержавія й обрусенія дуже легко може подати собі руку з ліберальним доктринерством: – вистарчить замість самодержавної особи поставити самодержавну ідею –ідею нероздільності й єдності Росії, непорушності російського великодержавного становища і фундаментального, визначального державного становища “русского’, т.є, ве­ликоруського народу, – і маємо знов продовження дотеперішньої політики руйнування, визискування та отуплювання окраїн для “добра” центра, маємо національний автократизм1 у ліберальнім і конституційнім плані, на зра­зок угорського.

Задатків для такого ліберального автократизму бачимо в російській суспільності дуже багато, їх систематично плекала і підготувала вся дотеперішня чиновницько-автократична школа, привчаючи суспільність ігнорувати все органічно виросле, своєрідне, партикулярне й індивідуальне, погорджувати ним як дрібним і ретроградним або ламати його як нерідне одноцільним характером Росії (безцільне і безглузде топтання України, Польщі, Литви, Фінляндії і т.д.). Тільки там, де цей доктринерський автократизм зустрічав діяльний, організований, елементарний опір, – у Польщі, в Фінляндії, потроху в Литві – він нарешті виявляє нахил до концесій, а бодай до якихось пертрактацій. Доктринерові, засліпленому в своїх формулах, можуть заімпонувати тільки тверді факти, об які він раз-другий розіб’є собі голову.

Найменше такого опору знаходив собі автократичний доктринаризм на Україні. Не тому лише, що українське слово було сковане і затавроване, а головно тому, що велика частина світлих українців, вихована в тих самих ідеях автократичного доктринерства, й саме ігнорувала свій український партикуляризм, у душі соромилася його, в душі признавала себе “за походженням українцем руської нації”, в душі й явно дорожила й дорожить фантомом “великої” неподільної Росії” (с.402-403).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]