Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276897_E987B_lagetko_v_filosofiya_hrestomatiya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Арістотель. Політика. – Соч.: в 4-х т. – м.: Мысль, 1983. – т. 4. – с. 409-412, 406, 408, 438. Книга друга.

... питання про власність. Як вона має бути організованою у тих, хто прагне мати найкращий державний устрій, – чи повинна власність бути спільною, чи не спільною? Це питання можна, очевидячки, розглядати і не у зв’язку з законоположеннями, що стосуються дітей та дружин. Маю на увазі таке: якщо навіть діти та дружини, як це у всіх тепер прийнято, повинні належати окремим особам, то чи буде краще, якщо власність і користування нею будуть спільними, чи в даному випадку можливі деякі винятки? Напр., щоб земельні ділянки були в приватному володінні, користування ж плодами землі було б загальнодержавним, як це і спостерігається у деяких варварських племен. Чи, навпаки, хай земля буде спільною і обробляється спільно, плоди ж її нехай розприділяються для приватного користування (говорять, таким чином спільно володіють землею дехто з варварів). Чи, нарешті, і земельні ділянки, і отримувані з них плоди повинні бути спільними? Якби обробіток землі доручався окремим людям, то всю справу можна було б поставити інакше і вирішити легше; але раз самі землероби працюють на самих себе, то і вирішення питань, пов’язаних з власністю, являє собою більш значні труднощі. Так як рівності в роботі і в отримуваних від неї результатів дотриматися не можна – навпаки, відносини тут нерівні, – то неминуче виникають нарікання на тих, хто багато споживає чи багато отримує, хоча і мало працює, з боку тих, хто менше отримує, а працює більше. Взагалі нелегко жити разом і брати спільну участь у всьому, що стосується людських взаємостосунків, а в даному випадку особливо. Звернім увагу на компанії подорожуючих разом, де майже більшість учасників не годяться між собою в буденних дрібницях і через це сваряться одне з одним. І з прислуги у нас найбільше буває сварок з тими, ким ми користуємося для щоденних послуг. Такі і подібні до них утруднення несе з собою спільність власності.

Немалі переваги має тому той спосіб користування власністю, освячений звичаями і впорядкований правильними законами, прийнятими тепер: він суміщає в собі добрі аспекти обох способів, які я маю на увазі, саме спільної власності і власності приватної. Власність повинна бути спільною тільки у відносному смислі, а взагалі – приватною. Адже коли турбота про неї буде розпреділена між різними людьми, серед них припиняться взаємні нарікання; навпаки, буде більша вигода, оскільки кожний буде ретельно ставитися до того, що йому належить; завдяки ж благодійності у використанні власності вестиметься як у прислів’ї “У друзів все спільне” (Піфагор). І в даний час в деяких, державах існують начала такого порядку, що вказує на те, що він у основі своїй не є неможливим; особливо в державах, добре організованих, він почасти здійснений, почасти міг би бути введений; маючи приватну власність, людина в одних випад­ках дає користуватися нею своїм друзям, в інших – надає її в загальне користування. Так, напр., в Лакедемоні кожний користується рабами іншо­го, як своїми власними так само кіньми і собаками, і у випадку потреби у харчах – продуктами на полях держави. Таким чином, очевидно, краще щоб власність була приватною, а користування нею -загальним. Підготувати ж до цього громадян – справа законодавця. Крім всього іншого важко висловити, скільки насолоди від усвідомлення того, що дещо належить тобі, адже властиве кожному почуття любові до самого себе не є випадковим, але закладене в нас самою природою. Правда, егоїзм справедливо засуджується, але він полягає не в любові до самого себе, а більшій, ніж повинно, ступені цієї любові; те ж саме стосується і корис­толюбства; тому і другому почуттю піддатні, так би мовити, всі люди. З другого боку, як приємно надавати послуги і допомогу друзям, знайомим чи товаришам! Це можливе, однак, лише за умови існування приватної власності. Навпаки, у тих, хто прагне зробити державу чимось надто єдиним, цього не буває, не говорячи вже про те, що в такому випадку, очевидно, знищується можливість виявляти на ділі дві доброчинності: доброчесність по відношенню до жіночої статі (адже прекрасною є справа – утримання від чужої дружини через порядність) і шляхетної щедрості по відношенню до своєї власності; при спільності майна для шляхетної ще­дрості, очевидно, місця немає, і ніхто не буде в змозі виявити її на ділі, так як щедрість виявляється саме при можливості розпоряджатися своїм добром.

Розглянуте нами законодавство може здатися благовидним і заснованим на альтруїзмі. Той, хто познайомиться з ним, радісно схопиться за нього, вважаючи, що за умови такого законодавства наступить у всіх варта здивування любов до всіх, особливо коли хтось почне викривати зло, існуюче в сучасних державах через відсутність у них спільності майна: я маю на увазі процеси по стягуванню боргів, судові справи по звинуваченню в лжесвідченнях, лестощі перед багатими. Але все це має місце не через відсутність спільності майна, а наслідком моральної зіпсутості людей, так як ми бачимо, що і ті, хто будь-чим володіє і користується спільно, сваряться одне з одним набагато більше за тих, хто має приватну власність; нам уявляється, однак, що число тих, хто судиться через спільне володіння майном, невелике у порівнянні з тією масою людей, що володіють приватною власністю. Крім цього, справедливість ви­магає вказати не тільки на те, які негативні аспекти зникнуть, якщо власність буде спільною, але і на ті, які позитивні властивості будуть при цьому знищені; на наш погляд, саме існування виявиться цілком неможливим. Корінну помилку проекту Сократа треба бачити в неправильності його основної передумови. Справа в тому, що слід вимагати від­носної, а не абсолютної єдності як сім’ї, так і держави. Якщо ця єдність зайде надто далеко, то і сама держава буде знищена; якщо навіть цього і не трапиться, все-таки держава на шляху до свого знищення стане державою гіршою, так само якби хтось симфонію замінив унісоном чи ритм одним тактом.

Тим, що є предметом володіння дуже великої кількості людей, най­менше турбуються. Люди турбуються найбільше тим, що належить їм особисто; менше турбуються про те, що є загальним, чи турбуються в тій мірі, в якій це стосується кожного. Крім того, люди виявляють неохайні­сть в розрахунку на турботу з боку іншого, як це буває з домашньою прислугою: велика кількість слуг іноді служить гірше, ніж якби їх було менше.

...Люди адже найбільше піклуються про те і люблять, по-перше, те, що їм належить, і, по-друге, те, чим вони дорожать; але ні того ні другого неможливо уявити серед людей, що живуть в державі, де все є спільним.

...Найбільше відхиляється від аристократичного ладу в бік олігархії карфагенський державний устрій в силу ось якого переконання, що поділяється більшістю: вони вважають, що посадові особи повинні вибиратися не тільки за ознакою шляхетного походження, але і за ознакою багатства, тому що незабезпеченій людині неможливо керувати добре і мати для цього досить часу. Але якщо вибори посадових осіб за ознакою багатства властиве олігархії, а за ознакою порядності (доброчинності) – аристократії, то ми в силу цього могли б розглядати як третій той вид державного ладу, в дусі якого у карфагенян організовані державні порядки; адже вони вибирають посадових осіб, і до того ж найголовніших – царів і полководців, беручи до уваги саме ці дві умови. Але в такому ухилі від аристократичного ладу слід бачити помилку законодав­ця. Адже найважливіше – і на це слід насамперед звертати увагу – полягає в тому, щоб кращі люди в державі могли мати дозвілля і ні в чому не терпіли невідповідного до себе ставлення, чи будуть вони посадови­ми особами чи приватними. Хоча повинно вважати і на те, що багатство сприяє дозвіллю, однак погано, коли вищі з посад, саме царське достоїнство і стратегія, можуть купуватися за гроші, такого роду закон веде до того, що багатство поціновується вище за порядність і вся дер­жава стає користолюбною. Адже те, що вважається цінним у властителів (тих, хто має владу), неминуче стане таким і в уяві решти громадян. А де порядність не цінять понад усе, там не може бути міцного аристократичного устрою. Цілком природно, що купуючи владу за гроші звикають отримувати з неї прибуток, раз, отримуючи посаду, вони витратяться; неможливо, щоб людина бідна і порядна забажала мати вигоду, а людина гірша, витратившись, не забажала цього. Тому правити повинні ті, хто в змозі правити найкращим чином. Якщо законодавець не доклав зусиль до того, щоб порядним людям дати можливість жити в достатку, то він повинен був в крайньому разі потурбуватись про те, щоб посадові особи мали необхідне дозвілля (час).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]