Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276897_E987B_lagetko_v_filosofiya_hrestomatiya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

(Уривок)

Мені 80 років, вам 20. Від усіх, хто вас знає, я чув про вас багато доброго. І ось ви питаєте у мене поради, як будувати своє життя, інакше кажучи, просите написати вам “виховного листа”, як у бальзаківській “Лілії долини” чи “Вільгельмі Мейстері” Гете. Не приховую, прохання ваше принесло мені задоволення. Я не шукаю по­пулярності, мені не подобаються псевдофілософічний жаргон нинішніх інтелектуалів. Я побоювався, що у мене немає шансів найти спільну мову з молодим поколінням, – адже в юності людей засліплює словес­на мішура. Ваше прохання схвилювало мене і надало мені сили. Спро­буймо ж разом розібратися в тому, що являв собою оточуючий нас світ.

Але насамперед я прошу вас раз і назавжди викинути з голови на­думаний неоромантичний песимізм, що отруїв ціле покоління. Вам втовкмачили, що світ абсурдний*. Що це означає? Висловлювання абсурд­не, якщо воно суперечить доведенням розсудка. Закон абсурдний, якщо він ображає здоровий глузд. Але твердження, що все, навкруги абсурд­не, – абсурд. Світ такий, який він є. Він не підкоряється ні дове­денням розсудку, ні здоровому глуздові. Світ вихідна точка, певна данність. А як же інакше? Важко уявити, щоб світ був створений лише для задоволення наших потреб. Це було б чудом із чудес. Світ є ней­тральним. Він не є ні дружнім, ні ворожим людині. Вам втовкмачили, що людина народжується для того, щоб померти, і що ви повинні ціле життя гризтися цією думкою*. Заради чого? Смерть – не факт свідомості. “Смисл роздумів про смерть в тому, що вони позбавлені смислу”, – пи­сав Монтерлан. Смерть близьких людей потрясає нас. А наша власна? Боятись її – значить і уявляти собі і світ, де ми є, і світ, де нас немає. Ці два образи несумісні.

Вам втовкмачили, що ми живемо з краю провалля і що усвідомлення смертельної небезпеки забирає від нас останні рештки розуму. Але люди завжди жили над проваллям, і це не заважало їм кохати, працю­вати, творити. Чому б і вам не йти за їх прикладом? Мені можуть заперечити: “Все змінилося. Людей минулого підтримувала віра. До того ж їм на відміну від нас не загрожувала небезпека загинути ра­зом з планетою, на якій вони живуть”. А хто заважає вірити і вам? Чи померли боги? Вважаю, що вони просто стали іншими, Не забувайте, що у вас є дещо більш велике, чим ви самі; не забувайте, що ця велич закладена в кожній людині: недарма підлу людину мучить сумління; не забувайте, що спільними зусиллями, можна запобігти катастрофі і не дати земній кулі загинути від рук її мешканців; не забувайте і про те, що навіть якщо ми йдемо краєм провалля, ніщо не штовхає нас донизу. Вам втовкмачили, що старі моральні цінності відійшли у мину­ле. Це брехня. Якщо ви придивитесь до сучасної людини, то за словес­ною шкаралущею виявите людину, якою вона була у всі часи. Письменни­ки трублять про кінець класичної культури. “Факти є невмолимими, – говорять вони. – Не виникає сумнівів, що XX ст. завершує п’ятитисячолітній період розвитку людства – еру великих класичних культур – і ми стоїмо на порозі нової ери... Вона не матиме жодної схожості з ми­нулим; раніше оновлена душа вселялася в історично обумовлену оболонку; тепер нова душа оживить нове тіло”. Нова душа в новому тілі? Нічого подібного. Я не вірю в жодне нове тіло. Хіба у нас не такі самі сер­це, печінка, артерії, нерви, як у кроманьонців. А що стосується ду­ші, то моральні цінності – не безумний винахід ветхих моралістів. Вони тому і називаються цінностями, що без них неможливі ні подаль­ший розвиток суспільства; ні щасливе життя. Я нагадаю вам для початку декілька давніх як світ істин, відмінити яких не може ні технічний прогрес, ні нігілістична філософія.

По-перше, не можна жити для себе. Думаючи лише про себе, людина завжди знайде тисячу причин почувати себе нещасливою. Ніколи вона не робила всього того, що хотіла і повинна була робити, ніколи не одер­жувала всього того, на що, на її думку, заслуговувала, рідко була ко­хана так, як мріяла бути коханою. Без кінця пережовуючи своє минуле, вона буде відчувати самі жалі і викиди сумління, однак і те і друге немає сенсу. “Наші помилки приречені на забуття, нічого іншого вони не заслуговують”. Закреслити минуле однаково неможливо, намагайтеся краще створити теперішнє, яким ви в подальшому зможете пишатися. Розлад із самим собою – найгірше зло. Будь-хто, хто живе заради інших – заради своєї країни, заради жінки, заради творчості, заради голодуючих чи гнаних, – ніби зачарований забуває про свій сум і дріб­ні житейські прикрощі... “Дійсний зовнішній світ – це дійсний внутріш­ній світ”.

Друге правило – треба діяти. Замість того щоби скаржитися на аб­сурдність світу, спробуємо перетворити той куток, куди закинула нас доля. Ми не в силах змінити всесвіт, та й не прагнемо до цього. Наша мета ближча і простіша: займатися своєю справою, правильно вибрати її, глибоко вивчити і досягнути в ній майстерності. У кожного своє поле діяльності: я пищу книги, столяр робить для мене книжкову шафу, мілі­ціонер регулює вуличний рух, інженер робить розрахунки, мер керує комуною. Якщо людина досконало оволоділа будь-яким ремеслом, праця дає їй щастя. Навіть у вільний час люди не сидять склавши руки – вони займаються такою, здавалося б, некорисною діяльністю, як ігри і спорт.

Регбіст є щасливим, навіть коли суперник звалює його в болото. Щодо корисних справ, то ми тішимося їх результатами: діяльний мир слідкує за порядком в місті, діяльний священик виховує паству – і обидва одержують задоволення від наслідків своєї праці.

Третє правило – треба вірити в силу волі. Неправда, що майбутнє цілком і повністю визначене. Велика людина може змінити хід історії. Той, у кого вистачить сміливості захотіти, може змінити своє майбутнє. Безумовно, жодний з нас не є всемогутнім; людська свобода має свою межу. Вона живе на межі можливостей і бажання. Не в моїй владі перешкодити війні, але мої усні і письмові заклики, помножені на заклики мільйонів інших людей, послаблять загрозу війни. У моїй владі не повторювати моїм співвітчизникам з будь-якого приводу чи без нього, що їм було завдано образу і честь примушує відомстити ціною власного життя і життя своєї країни. Я не в змозі виграти битву, але я в змозі бути хоробрим солдатом і виконати свій обов’язок. І оскільки “можливості наші залежать від того, на що ми посягаємо”, треба не замислюючись про їх обмеженість, бути завжди у формі. Даючи собі полегшення, людина лінується і боїться; зусиллям волі вона примушує себе працювати по совісті і здійснювати геройські вчинки. Можливо, воля і є царицею доброчинності.

Не менш важливим є і четверте правило – треба зберегти вірність. Вірність слову, зобов’язанням, іншим людям, собі самому. Треба бути з тих людей, які ніколи не підводять. Вірність – доброчинність не з легких. На людину чигає тисяча спокус. Ви скажете: “Як? Якщо я одру­жився з кокетливою, брехливою і глупою жінкою, я не в змозі її залишити? Якщо я вибрав професію, а потім розчарувався в ній, я не можу її змінити? Якщо я вступив до організації і бачу, що вона цілком складається з ницих і зажерливих пройдисвітів, я не можу перейти до іншої, пересвідчившись, що вона складається з більш достойних людей?” Ні. Вірність не повинна бути сліпою. Однак не забувайте, що нерідко в основі невірності лежить не стільки невдалий вибір, скільки звичайнісінька примхливість. Ален** пише: “Будь-який вибір є пога­ним, якщо людина сидить склавши руки, але будь-який вибір може стати вдалим, якщо тільки захотіти. Професію завжди вибирають на осліп, адже вивчати її можна лише після того, як вже вибір зроблено. Те саме і в коханні”. Тим не менше завжди (чи майже завжди) можна перевиховати жінку, плідно працювати у вибраній галузі і змінити дух організації. Вірність сама створює для себе грунт.

Напевно, ці життєві правила здадуться вам надто строгими, і надто загальними. Я прекрасно це розумію, але інших запропонувати не можу. Я не вимагаю від вас, щоби ви прожили життя суворим стоїком.*** Розвивайте у собі почуття гумору. Будьте в стані посміхнутися своїм – і моїм – словам і вчинкам. Якщо ви не можете перебороти свої слабкості, примиріться з ними, але не забувайте, в чому ваша сила. Будь-яке суспільство, де громадяни думають тільки про нагороди і задоволення, будь-яке суспільство, яке дозволяє насильство і несправедливість, будь-яке суспільство, де люди не почувають жодного довір’я одне до одного, будь-яке суспільство, члени якого ні до чого не прагнуть, – приречене. Поки Рим був Римом героїв, він процвітав; варто йому було облишити поважати цінності, які його породили і він загинув. Технічний прогрес змінює види діяльності, але значимість діяння і потреба в ньому залишаються незмінними. Так бу­ло раніш і так буде завжди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]