Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
276897_E987B_lagetko_v_filosofiya_hrestomatiya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

III. Українська інтелігенція як рушій процесу відродження української нації:

а) невідкладні завдання по розбудові духовної культури українського народу – конкретно-практичний заповіт І.Франка українській інтелігенції; застереження проти хуторянства;

б) серйозність завдання – послідовність у його здійсненні як механізм реалізації національної програми;

в) особисте ставлення до етико-філософської концепції І. Франка по відродженню української нації та держави:

1) опанувати українську духовну культуру (набути ментальність українця);

2) опанувати основи своєї професії і не залишатись на досягнутому рівні;

3) особисте благо без блага Української держави неможливе.

Третє питання покликане розкрити визначальну роль української інтелігенції в процесі національного відродження і державотворення. Працюючи над поданим уривком, маєте можливість з’ясувати як власну роль у вищеозначених питаннях, так і цементуючу роль української інтелігенції в цілому.

... Перед українською інтелігенцією відкривається тепер, при свобідніших формах життя в Росії, величезна ділова задача – створити з величної етнічної маси українського народу українську націю, суспільний культурний організм, здібний до самостійного культурного й політичного життя, відпорний на асиміляційну роботу інших націй, звідки б вона не йшла, та при тому здібний на присвоювання собі в найширшій мірі і в найшвидшому темпі загальнолюдських культурних здобутків, без яких сьогодні жодна нація і жодна хоч і як сильна держава не може здійснитися.

Величезні труднощі цієї задачі стануть Вам ясно перед очима, коли подумаєте про той стан, у якому застає Україну нова доба. Без власних шкіл і без виробленої освітньої традиції, без пройнятого освітніми і народолюбними думками духовенства, без популярного і вищого письменства, яке могло би бодай на першій гарячій порі заспокоювати всі духовні потреби величезної маси, без преси, яка могла б ясно держати і систематично оборонити стяг національності та прикладеної до місцевих потреб, свобідної культурної праці, без надії на сильну фалангу цілком свідомих і на висоті сучасної освіти стоящих репрезентантів у законодавчих органах, і без міцної опори в масах народу та інтелігенції навіть для тих небагатьох репрезентантів, що побажають цілком відповісти своїй національній і культурній задачі, наша Україна готова знову опинитися в ролі ковадла, на якому різні чужі молоти вибиватимуть свої мелодії, або в ролі кролика, на якому різні прихильники вівісекції будуть виконувати свої експерименти (с. 404).

Таким чином, у висвітленні всіх трьох питань праця І.Франка “Одвертий лист до галицької української молодежі” постала як безсумнівно філософсько-методологічна концепція національного відродження і державотворення, чим і визначається її актуальність.

Більше того, дана праця І.Франка є керівництвом до дії не тільки українців, але всіх народів, що проживають на території України. Бо закликаючи до вивчення української мови, історії, культури в цілому, І.Франко тим самим дає змогу неукраїнцям з повагою ставитися до корінного населення. А повага завжди породжує взаємоповагу, без чого неможлива згуртованість і цілеспрямованість всіх живущих в Україні в справі побудови демократичної держави, де талановита праця є підвалиною добробуту і вільного розвитку як окремої особи, так і народу в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]