Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

77. Поняття механізму держави.

Механізм держави і державний апарат

Інституційна характеристика держави пов'язана з розглядом його в якості певної цілісності, виділеної з соціального середовища, організованої системи різноманітних органів і установ, що перебувають під взаємної залежності один від одного, тобто того, що іменується механізмом держави. Механізм держави може бути побудований за принципом жорсткої централізації, коли ієрархія державної влади розташована по одній вертикалі (моністична влада), або за принципом децентралізації або поділу влади, коли вертикальний стовп державної влади включає опори, які створюють умови для більшої демократизації, починаючи з процесів формування державної влади до здійснення встановлених законом повноважень (плюралістична влада).

Для сучасних держав принцип поділу влади виступає в якості визначального в організації механізму держави. Стало тривіальним положення про існування в механізмі держави таких гілок влади, як законодавча, виконавча і судова. На ділі ж проблема полягає не стільки в тому, щоб конституційно закріпити такого роду поділ влади в механізмі держави, стільки фактично забезпечити самостійність кожної влади, відповідальність кожної влади за прийняті рішення, а також домогтися узгодження діяльності влади у державному механізмі. Іноді в якості самостійної гілки у механізмі держави виділяється контрольна влада. Не виключено, що в перспективі розвитку механізму держави цей напрямок державної діяльності отримає своє законодавче, організаційне і матеріальне забезпечення. У механізмі сучасної держави контрольна влада ще не часто набуває самостійний статус. Найважливіші особливості механізму держави розкриваються за допомогою складових його ланок, які іменуються органами держави. Органи держави мають специфічної структурою, наділені владними повноваженнями (компетенції) і здійснюють своєрідну державну діяльність.

Як структурна одиниця державний орган існує лише остільки, оскільки його наявність оформлено конституцією або законом. Органи держави включають особливу категорію людей, які перебувають на державній службі і іменованих державними службовцями. Діяльність державних службовців заснована на виконанні суб'єктивних прав і юридичних обов'язків в межах компетенції державного органу. Компетенція державного органу, тобто сукупність наданих йому прав і покладених на нього обов'язків, обумовлена конкретним завданням, на здійснення якої і створений орган держави. Точно також як перелік державних органів оформляється законом, законом ж оформляється компетенція органів держави. Відповідно до цієї компетенцією державні органи наділені правом видавати акти (документи) правового значення. Це можуть бути нормативно-правові акти та індивідуально-правові акти, обов'язкові до виконання як посадовими особами, так і окремими громадянами. Обов'язковість виконання правових актів, зокрема, досягається можливістю застосування примусових заходів. Для здійснення своїх повноважень органи держави наділяються матеріальною базою. При цьому кошти, необхідні для утримання державного органу утворюються шляхом податкових надходжень від населення.

Таким чином, орган держави, володіючи владними повноваженнями і матеріальними ресурсами, забезпечує реалізацію завдань, що стоять перед державою. Система органів держави, що діють на основі принципу монізму або плюралізму (поділу влади), утворює механізм держави. У сучасних трактуваннях розвитку механізму держави особливу увагу звертають на інституційні форми з'єднання органів держави з приватними асоціаціями, участь громадськості в прийнятті державних рішень, впровадження "громадського" елемента у здійснення державно-владних повноважень.

Багато фахівців відзначають надмірність вимог населення до державі. А звідси перевантаження держави, що виражається в розростанні механізму держави, нездатність органів держави здійснювати надані їм повноваження. Все це сприймається громадянами як ослаблення держави і криза керованості. Найважливішою проблемою організації та функціонування механізму держави є його центрування. Чи буде центром парламент або президент, конституційний суд або уряд, або таких центрів буде дещо - від цього залежить не тільки лад діяльності державних органів, але й характер зв'язку державної влади в цілому з населенням країни.