Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

12. Нормативний, соціологічний та філософські підходи до права. Визначення права.

Сучасні наукові концепції нраву можна умовно розділити до 3 підходи: аксіологічний (природно-правовий); соціологічний; нормативний (позитивістський). Нормативний підхід «з-н є закон». Прихильники даного право розуміння ототожнюють право і закон, а єдиним джерелом права вважають держ. волю. Право-сукупність встановлених і забезпечених держ. примусом загальнообов'язкових норм. Поняття норм є ключовим для даного підходу до права. Право з одного боку не підлягає моральної оцінки та критиці, з іншого - не потребує ніякого виправдання. Право слід сприймати як об'єктивно існуюча реальність. Переваги: він орієнтує на такі властивості права, як форм.визначеність, однозначність приписів, обов'язковість дотримання права.Негативні. - Некритичне ставлення до законодавства гальмує його розвиток. З позиції такого підходу виправдана будь-яка несправедливість, якщо вона встановлена законом. Соц. підхід до права базується на тому, джерелом права є суспільні відносини. При такому підході до права визнається його функціонування, реалізація, його «дія в житті». Він заснований на розмежуванні права і закону, закони м / б незатребуваними суспільством, м / б неефективними. Такі законі не визнаються формою існування права. справжнє право - «живе право» - це правопорядок: це реально існуюча в суспільстві система правових відносин.Поняття правовідносини явл. ключовим для соц. підходу до права. мінуси - відсутність чітких меж між правом і пр. поведінкою., при цьому втрачаються критерії для розрізнення правомірної і неправомірної поведінки. перенесення всієї ваги правотворчості на осіб застосовують право, ставить під сумнів існування поділ влади, підвищує небезпеку адмін. суд. свавілля. Право - це система загальнообов'язкових, формально-визначених встановлених і охоронюваних державою правил поведінки, що виражає міру і свободи і справедливості, досягнуту в даному суспільстві і служить для регулювання суспільних відносин.Ознаки: загальнообов'язковість, нормативність; формальна визначеність; системність; зв'язок з державою; регулятивного; вираз міри свободи і справедливості; процедурність; компромісний характер.

13. Правові сім’ї. Національні, інтегративні і міжнар.Пр.Системи.

Пр. система - цілісний комплекс взаємозалежних і узгоджених коштів пр. впливу на заг. відносини. Сутність: віддиференційовані: право існує як відокремлене, відносно самостійне явище по відношенню до релігії. Моралі, звичаєм, політиці, неотдиф. - Право нерозривно пов'язане з іншими регуляторами і цінностями.(Религ. прав сім'я., Далекосхідна пр. сім'я). Типологія: на основі реліг. орієнтації: - реліг., нереліг., за роллю права в житті - західних і незахідних. По пр. сім'ям: тип (сім'я) правових систем, що мають спільні закономірності розвитку і подібні ознаки, сформовані на основі аналогічних спеціальних і загальних правових засобів, постійно діючих внаслідок відтворення і використання людьми та їх організаціями.Р-г тип правової системи (країни конт. Єропи - Італія, Франція, Іспанія, Португалія, Німеччина, Австрія; Швейцарія). Правові групи: романська (Франція, Бельгія, Іспанія. Провідною у цій групі є національна правова система Франції); - германська або центрально європейська (ФРН Австрія, Швейцарія; провідною в цієї правої сім'ї є національна правова система ФРН). Англо-американський тип пр. систем (Англія, Ірландія, США, Канада, Австрія, Нова Зеландія) всередині англо-американського типу правових систем розрізняють 2 підтипи: англ. загальне право (Англія); американське право (США). Змішаний (дуалістичний) тип правових систем виник на стику 2-х класичних сімей правових систем: романо-германської та англо-американської і має специфічні риси групи: скандинавська (північноєвропейська) група (Данія, Швеція, Норвегія, Ісландія, Фінляндія). Латиноамериканська група: (Аргентина, Парагвай, Уругвай, Чилі). Релігійний тип правових систем: мусульман, індуїстська, іудейське, єврейське право. Традиційний тип прав. систем: далекосхідна, або традиційно - ідеологічна група (основні підгрупи - китайська, японська); африканська або звичаєвих група (країни Африки, Мадагаскар).Соціалістичний тип правових систем в основному пішов в історію (правові системи цього типу можна дізнатися в ретроспективному плані).

14. Законодавче (статутне) право.

15. Прецедентне право. Прецедент в англ. і амер.праві.

Англо-американський тип правових систем - сукупність нац. пр. систем, що мають спільні закономірності розвитку і подібні ознаки, сформовані на основі судового прецеденту. Який є основним джерелом права. Загальні ознаки: наявність правотворчих функцій у судів, провідна роль у суду рішень у формуванні та розвитку права; перевага судового прецеденту перед іншими джерелами права; створення загальнообов'язкових суд. прецедентів вищ. суд. інстанціями: в Англії - палатою лордів, судовим комітетом Таємної ради (у справах держав-членів співдружності), апеляційним судом та Вищим судом, нижчі суди прецеденти не створюють; використання з-на, а також ін звичаю і пр. доктрина в якості джерела права; розподіл права на загальне право і право справедливості; досконалість процесуальної техніки (системи доказів, і самобутність юридичної термінології). В Англії прецедент і статут основна форма джерела права, звичай може заповнювати прогалини права, кожен суд зобов'язаний слідувати рішенню вищого суду, апеляційні суди пов'язані своїми колишніми рішеннями. У США право є пріоритетним, але більшою мірою згідно до статутних. У кожному штаті існує своя система прецедентного права, пов'язаність з колишніми рішеннями менш виражена, відсутня єдність прецедентного права, і часто не використовується.

Прецедент - це те, що відбулося раніше і сприймається як приклад, який підказує, як слід чинити в тій чи іншій ситуації, якщо вона виникає знову. Судовий прецедент - це таке рішення суду по конкретній справі, яке підказує іншим суддям, яке рішення слід прийняти при вирішенні аналогічних справ у майбутньому. Англ право засноване на прецеденті. Прецед. право складається з норм і принципів, створених і застосовуваних суддями в процесі винесення рішення. Особливості (Алексєєв): 1) основу юр регулювання утворюють індивідуал акти - суд рішення, які явл джерелами права; 2) закони грають в основному додаткову роль, залежну від прецед права; 3) регулююче значення мають правові ідеї, принципи права.