Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

66. Кодифікація і інкорпорація, їх співвідношення та різновиди

Системний характер права отримує своє відображення у використанні систематизації як спеціально юридичної діяльності, пов'язаної з упорядкуванням нормативних положень, прийнятих нормативно-правових актів, або об'єднанням і обробкою вже прийнятих нормативно-правових актів. По суті діяльність по систематизації нормативних положень прийнятих актів, виражена в правотворчості і становить специфіку кодифікації. Кодифікація - такий вид систематизації, який має правотворчої характер і пов'язаний зі створенням нового зведеного нормативно-правового акта або переробкою вже існуючого систематизованого нормативно-правового акту з метою забезпечення єдиного та сталого врегулювання певної соціальної сфери. Початковий зміст кодифікації - створення систематизованого нормативно-правового акта, існуючого тривалий час без яких би то не було змін і доповнень.

Кодифікація може бути загальної, тобто пов'язаної з систематизацією всього нормативного матеріалу (звід законів), комплексної, пов'язану з об'єднанням і обробкою нормативів, різних галузей права (повітряний кодекс); галузевий, здійсненої за предметом правового регулювання (цивільний кодекс); інституційний, пов'язаної з систематизацією нормативів окремих інститутів права; відомчої, яка регламентує діяльність певних міністерств, відомств і організацій (статут внутрішньої служби); статусна, що визначає правовий статус різних органів і процедуру їх діяльності (регламент Верховної Ради).

На відміну від кодифікації інкорпорація завжди пов'язана з систематизацією вже існуючих (прийнятих нормативно-правових актів. При такій обробці нормативно-правових актів не змінюється їх зміст і визначальне значення має об'єднання нормативно-правових актів у різного роду збірники і зборів. Цільове призначення інкорпорації у забезпеченні широкого кола осіб текстами законів та інших нормативно-правових актів. На відміну від кодифікації, яка завжди має офіційний характер, інкорпорація може бути офіційною, офіціозній (напівофіційної) і неофіційною. Офіційна інкорпорація здійснюється у вигляді зборів і збірок інкорпоративних актів, органами які ці акти здалеку. Офіціозна інкорпорація виражена у виданні інкорпоративних актів спеціально уповноваженими на те органами. Неофіційна інкорпорація пов'язана зі створенням і виданням різного роду збірок які інкорпоровані нормативних актів організаціями і окремими особами за своєю ініціативою і без санкції компетентних державних органів.

За способом впорядкування нормативно-правових актів розрізняють предметну і хронологічну інкорпорацію. При цьому предметна інкорпорація передбачає об'єднання нормативно-правових актів з предмета правового регулювання, у той час як хронологічна інкорпорація виражена в розташуванні нормативно-правових актів з часу видання. Специфічним видом систематизації є консолідація. З одного боку це не кодифікація, так як завжди пов'язана з систематизацією вже існуючих нормативно-правових актів. З іншого боку інкорпорація здійснюється тільки правотворчими органами щодо прийнятих ними нормативно-правових актів. При цьому об'єднані акти втрачають свою силу і замість них діє систематизований нормативно-правовий акт. Консолідація за своєю юридичною природою займає проміжне місце між кодифікацією і інкорпорацією.