Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

67. Склад правопорушення. Вина і винність

Покладання на особа юридичної відповідальності можливо тільки при наявності складу правопорушення. Правопорушення розглядається в даному випадку як складний юридичний факт. Склад правопорушення включає сукупність елементів правопорушення. Їх повнота і цілісність є необхідною умовою для притягнення особи до юридичної відповідальності. До складу правопорушення входять: суб'єкт правопорушення – деліктоздатна особа. В основному правопорушення здійснюють фізичні особи (а злочину -виключно фізичні особи), але суб'єктом цивільного право порушення може виступати і юридична особа. Суб'єктом між народного злочину або проступку може бути держава; об'єкт правопорушення - суспільні відносини, соціальні блага, цінності, права і свободи особи, інтереси держави, на які посягає правопорушник; суб'єктивна сторона правопорушення - ставлення особи до вчинюваної ним діяння і його наслідків. Головний елемент суб'єктивної сторони - вина у формі умислу або необережності. Факультативними (необов'язково) елементами суб'єктивної сторони є мотив і мета правопорушення. Відповідальність за цивільне правопорушення може наставати за відсутності вини (у випадках, передбачених законом); об'єктивна сторона правопорушення - це зовнішня характеристика правопорушення, що включає протиправне діяння (дія або бездіяльність), результат діяння і причинно-слідчу зв'язок між діянням і результатом.

68. Поняття і види правопорушень. Зловживання правом

Правопорушення - це винна протиправне діяння деліктоздатної особи, на підставі якого настає юридична відповідальність. При характеристиці правопорушення важливо звернути увагу на формалізм "протиправності", оскільки на відміну від правомірних дій, які можуть бути прямо не передбачені нормами права і витікати з духу закону, протиправні дії повинні бути чітко сформульовані правовими нормами. Формалізм протиправності" проявляється в встановлення юридичної процедури виявлення правопорушень, а також правові наслідки у вигляді застосування каральних і право-відновлювальних санкцій. Діяння протиправно, якщо воно заборонено правом. Всі правопорушення підрозділяються на суспільно небезпечні діяння (злочину) і суспільно небезпечні діяння (проступки). Серед суспільно небезпечних діянь (дій) розмежовуються адміністративні, цивільні, дисциплінарні. У сучасній юриспруденції часто використовується розмежування правопорушень за галузевою ознакою (наприклад, екологічні правопорушення, сімейні правопорушення і т. д.).

Протиправна поведінка може виступати як невиконання активних обов'язків, порушення заборони, а також зловживання правом. Зловживання правом характеризується тим, що це завжди активна дія, воно відбувається управомоченою (уповноваженою) особою і за видимості виступає здійсненням свого права. Однак при цьому суб'єкт виходить за межі свого права, здійснює їх в протиріччі з цілями і призначенням, або ж забороненими методами. При зловживання правом наноситься шкоди суспільству або іншим особам. Зловживання правом проявляється в різних сферах правового регулювання від громадянського , адміністративного (самоправство) до кримінальної (зловживання посадовим становищем, незаконне затримання).

Правові наслідки зловживання правом дуже різноманітні: юридична відповідальність у різних формах; позбавлення відповідного права; відшкодування заподіяної шкоди; відмова у захисті права, яким зловживали; скасування рішення, винесеного в результаті зловживання.