Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

88. Державна служба.

Проходження державної служби

Державна служба виступає як один з основних видів діяльності держави формування кадрового складу державного апарату і правового регулювання всіх аспектів роботи державних службовців, які займають посади в цьому апараті і реалізують функції державних органів з метою забезпечення ефективності державної діяльності (Ю. Н. Старілов).

Серед найважливіших аспектів державної служби виділяються: 1) державна служба являє собою професійну діяльність, що здійснюється в межах повноважень; 2) у цій діяльності відбувається реалізація компетенції державних органів; 3) ця діяльність спрямована на забезпечення функціонування державних органів; 4) ця діяльність виступає як виконання посадових обов'язків. Законодавець часто розглядає державну службу як професійну діяльність службовців в різних державних органах.

Кожен державний службовець зайнятий виконанням певних завдань, здійсненням встановлених для нього функцій і відповідно з цим займає певну державну посаду. При цьому державним службовцям є особа, що займає посаду в установленому порядку. Для чого воно включається в штат службовців, отримує відповідний кваліфікаційний розряд (ранг, чин, звання) і займає місце в ієрархії державної адміністрації. Статус державного службовця визначається, по-перше, встановленої посадою і, по-друге, кваліфікаційним розрядом. Виконання обов'язків за державної посади пов'язано з отриманням грошової винагороди.

Слід звернути увагу на те, що поняття посаду пов'язане з поняттям посадової особи і службової присяги. Державний службовець, який займає встановлену в нормативно-правовий порядок посаду, іменується посадовою особою. При цьому для зайняття посади приймається присяга, відповідно до якої посадова особа зобов'язується виконувати свої службові та професійні обов'язки в суворій відповідності з вимогами законів, захищати права і свободи громадян. Своєю діяльністю сприяти становленню правової держави, утвердження принципів соціальної справедливості, не вчиняти дій, які підривають авторитет державної служби.

Згідно з чинним законодавством державна служба виступає як заснована на законі діяльність персоналу державних органів, що складається в реалізації державної влади в різних областях соціального життя. Проходження державної служби є важливим елементом її існування. При цьому проходження державної служби включає в себе: організацію підбору кадрів в управлінський апарат, здійснення переміщення працівників по службових сходах; встановлення та реалізація способів звільнення з державної служби.

При проходженні державної служби реалізується правовий статус державного службовця і відбувається послідовна зміна державним службовцям посад в органах державної адміністрації та її структурних підрозділах, змінюється його службове становище у зв'язку з присвоєнням класних чинів, звань та ін. Кожен державний службовець проходить свій службовий шлях, названий кар'єрою.

Для підвищення ефективності діяльності державної служби пропонується встановлення таких її принципів як довічної служби; політичного нейтралітету, повної довіри службовця, вірності службового та професійного обов'язку і деяких інших. У сучасних умовах державна служба зазнає значних змін, обумовлені пошуком найбільш ефективних форм діяльності державних службовців.