Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

87. Функції держави і державна політика

Проблематика функцій держави безпосереднім чином пов'язана з уявленнями про мінімальному і максимальному державі. Функції, тобто основні напрямки діяльності держави або обмежені вузькими рамками охорони порядку всередині країни, забезпеченням зовнішньої безпеки і дозволом конфліктів у мінімальному державі, або проявляються у всіх сферах життя суспільства, що відповідає характеристикам максимального держави. Питання про обсяг і кількість функцій держави один з найважливіших при аналізі діяльності держави. В основних функціях держави розкривається весь механізм держави, знаходить вираз специфіка органів держави, складових цей механізм. Визнання трьох гілок влади в механізмі держави визначає класифікацію функцій держави на законодавчі функції, адміністративні та судові. Такий розподіл функцій держави дозволяє реально простежити механізм здійснення державної влади.

Мінімальна і максимальна держава по-різному проявляє себе у житті суспільства. Так для максимального держави характерна висока активність в економічній діяльності і тому однією з найважливіших є економічна функція держави. Поряд з цим максимальна держава здійснює соціальну функцію, яка пов'язана зі здійсненням соціального захисту потребують державної підтримки: інвалідів, сиріт, багатодітних сімей, літніх, безробітних і т. д. Здійснюючи

соціальну функцію, держава сприяє забезпечення зайнятості населення і справедливого розподілу суспільних благ. Соціальна функція у формі державної підтримки здійсненні-є в галузі освіти, науки, культури і охорони здоров'я. Необхідність охорони навколишнього середовища, екологічні катастрофи, порушення екологічних вимог поставили в порядку денного здійснення державою екологічної функції.

Найважливішою функцією держави є податкова функція. З урахуванням того, що сучасна держава в меншій мірі є власником, проблема оподаткування, зборів, мита та інших обов’язкових платежів набуває все більшого значення. Показовим у цьому зв'язку позначення сучасної держави в якості податкового держави. Нові стимули отримує охоронна функція держави з охорони прав і свобод громадян, забезпечення законності і правопорядку. Всі перераховані функції традиційно відносили до внутрішніх функцій держави. Поряд з ними виділяли зовнішні функції. Фахівцями в даний час відзначається розмивання граней між внутрішніми і зовнішніми функціями, їх взаємопроникнення. Тим не менш, серед зовнішніх функцій фіксується функція оборони країни, що базується для сучасних держав на принципі підтримання достатнього рівня обороноздатності, що відповідає вимогам національної безпеки держави. Економічна взаємозалежність держав в сучасному світі передбачає здійснення державою функції інтеграції в світову економіку, внешнеэк-чної партнерства та державної підтримки іноземних інвестицій. Діяльність зі збереження миру, запобігання війни, роззброєння, ліквідації ядерної зброї охоплюється функцією підтримки світового порядку. Нарешті, необхідність вирішення глобальних проблем, що стоять перед міжнародним співтовариством, які не можуть бути обмежені територіальними межами однієї держави, вимагає здійснення функції співпраці з іншими державами у вирішенні глобальних проблем.

При здійсненні функцій держава повинна орієнтуватися не лише на необхідність вирішення тих чи інших економічних, соціальних, екологічних завдань, але виходити з реальних ресурсів і засобів, якими вона володіє. Саме на цьому шляху можна виявити ту золоту середину між мінімальним і максимальним державою, яка здатна забезпечити соціальні та особисті потреби і не викликати криз і катаклізмів в політичній сфері.

В юридичній літературі неодноразово наголошувалося, що характеристика функцій держави як основних напрямів його

діяльності недостатня, що під функціями держави потрібно розуміти і зміст цієї діяльності. Такий підхід насправді означає перехід від використання поняття "функція держави" до такого поняття як "державна політика". Поняття "державна політика" є категорією, зміст якої розкривається не тільки через напрямки діяльності держави (функції) і його інститутів. Вона включає способи організації суспільного життя: узгодження різнорідних інтересів, подолання конфліктів і криз, реалізацію спільного інтересу. Державна політика виступає також як діяльність еліт і лідерів, здійснювана з допомогою інститутів держави. Тому представляється доцільним при характеристиці сучасної держави використовувати поняття "державна політика", -оскільки поняття "функція держави" розкриває лише одну зі складових державної політики.