Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

85. Концепція правової держави. Україна як правова держава

Правова держава виступає як такий тип держави, влада якого заснована на праві, обмежується з допомогою права і здійснюється в правових формах. Метою правової держави є добробут індивіда і суспільства. В основу існування правової держави покладені такі принципи: забезпечення основних прав і свобод людини і громадянина; ефективність державних заходів, необхідних громадянам і відповідних праву; рівність усіх перед законом і забезпечення доступу до кожного правовий захист; обмеження державної влади на користь індивіда і право громадянина на компенсацію.

Правова держава припускає розділення влади. Саме поділ влади створює ситуацію реального контролю з боку суспільства над державною владою. У правовій державі кожна влада діє строго в певних межах. Для законодавчої влади це означає, що законодавча діяльність - не тільки право, але й обов'язковість цієї влади. До того ж чітко визначаються межі законодавчої діяльності, згідно з якими вирішується питання про правомірність виданих законів. Самі ж закони повинні повною мірою відповідати основним законом (конституції).

У сучасному правовій державі законодавча основа необхідна не тільки для будь-якого втручання, що стосується свободи і права власності громадянина. Законом має регулюватися все те, що зачіпає різноманітні інтереси громадян. У зв'язку з цим для правової держави однією з центральних проблем є забезпечення прямої дії закону. Початок цьому служить рішення питання прямої дії основних прав і свобод. Пряма дія закону передбачає ясність сформульованих норм громадянину, що на практиці означає створення чіткого

механізму судового тлумачення існуючих законів. Контроль за конституційністю видаваних законодавчих актів має бути жорстким і ефективним і здійснюватися конституційним судом.

Виконавча влада в правовій державі повинна бути справді виконавчої, тобто програма дій вироблена не цією владою, а законодавчої. Таким чином, принцип верховенства закону проводиться в організації та функціонування всієї системи виконавчої влади. Для контролю за виконавчою владою встановлюється процедура прийняття правових рішень з обов'язковим заслуховуванням думок зацікавлених сторін і експертів, а також письмовим обгрунтуванням рішень.

Особливе значення в правовій державі має правосуддя. За допомогою правосуддя здійснюється контроль за захистом прав, свобод і законних інтересів громадян. Це досягається найсуворішим проведенням в життя принципу невтручання в прийняття конкретного судового рішення. Характерно, що захист суб'єктивних прав може здійснюватися в суді навіть незалежно від існування процесуального закону. Іншими словами, громадянин може звернутися до суду у разі порушення свого суб'єктивного права при відсутності відповідного закону.

У правовій державі законодавча, виконавча і судова влада мають кожна своєю сферою, закритій для інших влади. В той же час є сфери спільного забезпечення різними владою, що вимагає додаткового контролю та правової регламентації. Існування правової держави пов'язано не тільки з наявністю законів, невідворотності наслідків за неправомірні дії, але і раціональним використанням профілактики і репресій по відношенню до правопорушників. Неприйнятно як перебільшення ролі профілактики і відмова від використання примусових заходів, так і, навпаки, захоплення репресією і повна відмова від профілактичних заходів. Ефективність правової держави багато в чому визначається здатністю за допомогою правової системи здійснювати найбільш раціональні дії і використовувати при цьому інтереси людей.