Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТГП шпоры ГОС.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
644.61 Кб
Скачать

97. Держава і релігія.

Світську і теократичну державу

У світі чимало держав, в яких існують державні релігії і церкви. Однак у всіх міжнародних пактах про права людини зафіксовано принцип рівності громадян незалежно від їхнього відношення до релігії, а з ним логічно пов'язаний принцип відділення церкви від держави, оскільки проведення в життя першого принципу дуже важко без здійснення другого.

У наш час найбільші світові релігії: християнство, іслам і буддизм, - значно зміцнили свої позиції в світовому співтоваристві. Релігії сьогодні виступають в якості своєрідного морального регулятора і основи соціальної справедливості. Можна констатувати, що християнські цінності концептуально утвердилися в державах Європи і Америки, ісламські стереотипи визначають діяльність мусульманських держав, а буддизм знайшов відображення в житті держав Азії.

Релігійний вплив на розвиток сучасних держав проявляється у згуртуванні народів. Не пов'язані державними кордонами релігії здатні зближувати різні соціальні верстви, народи і країни. Як у минулому релігія відігравала значну роль у формуванні націй та їх державних утворень, так в даний час релігія сприяє єднанню світової спільноти і виступає найважливішим елементом його консолідації. Незважаючи на міжрелігійні протиріччя, домінує загальна духовна основа всіх релігій - визнання людського життя як священного дару Всевишнього. Це передбачає засудження політики, що допускає можливість масового знищення людей і всього живого на землі.

Релігія позначається як у внутрішній, так і в зовнішній політиці сучасних держав, на вироблення економічних, соціальних і військових доктрин, здійснення конкретних політичних акцій. Показово зміна ролі у здійсненні державної політики духівництва, яке або безпосередньо включається у діяльність державних структур, або непрямим чином бере участь у політичних акціях держави. Посилюється значення партій, чиї програми засновані на релігійних засадах. Найбільшу групу тут складають християнсько-демократичні, християнсько-соціальні, ісламські та інші аналогічні партії, які орієнтуються на католицизм, протестантизм і іслам.

Міжнародні об'єднання релігійного характеру впливають на всі сторони життя держав. У зв'язку з цим характерна діяльність Всесвітньої Ради церков, що включає понад 300 протестантських і православних церков. У мусульманському світі важливу роль грає Організація Ісламської конференції, яка прагне консолідувати діяльність вхідних в неї держав (об'єднує в своїх лавах близько 50 мусульманських держав). Буддизм представлений у світовому співтоваристві Світовим буддистським альянсом і Азіатській буддистської конференцією за мир, діяльність яких спрямована на забезпечення миру і співпраці між народами. Відома також міждержавна діяльність католицизму, що має Єдиний центр в державу Ватикан. відношення церкви і держави опрацьовуються в таких центрах релігійних теорій як Папська академія в Римі, мусульманські університети в Каїрі і Тунісі, Міжнародний ісламський університет в Малайзії, духовні академії Російської Православної церкви та інших центрах. На основі релігійних постулатів формуються концепції, теорії і доктрини взаємодії церкви з державою та її участі в соціально-політичному житті суспільства.