Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Глава 1

Отже доцільніше говорити про розділи цивільного права, в кожному з яких є -альна та спеціальна частини (наприклад, у зобов'язальному праві)1.

На наш погляд, структурна побудова норм нового ЦК України, книга перша ого має назву "Загальна частина", інших законодавчих актів цивілістичної лежності дає підстави для позитивної відповіді на це питання. При цьому та-й підхід не перешкоджає виділяти в окремих розділах цивільного права загаль-та спеціальні положення.

Як правило, в юридичній літературі до загальної частини включають норми о суб'єктів, об'єкти цивільного права, угоди, представництво і довіреність, повну давність, а всі інші, починаючи з інституту права власності, — до спеці-ьної частини. Власне такий підхід знайшов своє відображення і в новому ЦК сраїни. Тому система цивільного права України може бути представлена у кому порядку.

Загальну частину цивільного права мають становити норми про: основні шоження (цивільні відносини, підстави виникнення цивільних прав та обов'яз-в, захист цивільних прав); суб'єктів і об'єкти цивільних прав; правочини (уго-); представництво і довіреність; позовну давність.

Особливу частину цивільного права утворюють норми про: особисті немай-ві права; речове право; інтелектуальну власність; зобов'язальне право (дого-рні та позадоговірні зобов'язання); спадкове право.

Досить складним і неоднозначним є питання про структурну побудову особ-івої частини. Висуваються пропозиції розглядати право власності та інші речові ава, зобов'язальне право, спадкове право не як правові інститути, а як підга-лзі цивільного права, які у свою чергу складаються з правових інститутів та ібінститутів. Відповідно зобов'язальне право є підгалуззю цивільного права, якого входять, наприклад, інститути купівлі-продажу, міни, дарування, довіч-)го утримання, майнового найму, підряду. В свою чергу інститут купівлі-прода-у складається з субінститутів купівлі-продажу, зовнішньоекономічної торгівлі )що. Субінститутами майнового найму є, зокрема, договір найму жилих примі-.ень, договір оренди земельних ділянок, договір лізингу. Така деталізація бага-)рівневої структурної побудови цивільного права є прийнятною і може бути коленою для кращого розуміння правової природи норм, що входять до тих чи іших підсистем цивільного права, та правильного їх застосування у судовій рактиці. Так, якщо в нормах інституту підряду не розкривається зміст збитків, ю підлягають відшкодуванню у разі порушення умов договору підряду, то слід груватися відповідними правилами загальних положень зобов'язального права.

Див.. Харитонов Е. О., Саниахметова Н. А. Гражданское право. — К., 2001. — С. 23—24.

Глава 2 цивільне законодавство

§ 1. Поняття та структура цивільного законодавства

Цивільне законодавство — це система нормативних актів, які містять цивіно-правові норми.

Як співвідносяться між собою цивільне право і цивільне законодавство?

Цивільне право — це сукупність юридичних норм. Цивільне законодавсч — система нормативних актів. Цивільне право — внутрішня форма права, зіц- ° якого визначається соціально-економічними особливостями суспільних віднос т що ним регулюються; цивільне законодавство — зовнішня форма права, тц * пов'язана з його змістом. Отже, цивільне право становить зміст цивільного за° нодавства, а останнє є формою вираження цивільного права.

Структура цивільного законодавства є будовою і внутрішньою формою %нізації системи цивільних нормативних актів. Цивільно-правові акти залежно їх юридичної сили і престижу перебувають на різних структурних рівнях, а тсисистема цивільних правових актів у цілому є поліструктурною. У

Найважливішими нормативними актами є закони. Вони поділяються на . новні (конституційні) і звичайні.

До основних законів належать Конституції. Прийнята 28 червня 1996 р. нКонституція України як своєрідний суспільно-політичний договір принципзмінює політико-правову ситуацію в Україні на краще. Вона відкриває реаль .можливості створення і розвитку справжнього громадянського суспільства в їні1. Ра

Конституція України 1996 р. має найвищу юридичну силу. Закони та ц нормативні акти приймаються на основі Конституції України і мають відповіде їй. Конституція України містить у собі норми різних галузей права, в тому чи,, . норми цивільного права. Вона передбачає цивільно-правові засади регулював відносин власності в статтях 13, 14, 41, 85, 92, 116, 142, 143. Статті 21, 23, я 27, 28, 29, 31 і 32 Конституції України заклали підвалини цивільно-правового * Паювання особистих немайнових відносин з приводу таких особистих благ життя, здоров'я, ім'я, честь, гідність, ділова репутація, особисті папери, таєм ця кореспонденцій та ін.

Конституцію України можна розглядати як центр всієї структури українсь го законодавства, в тому числі цивільного законодавства. Це пояснюється т Що відповідно до Конституції України (ст. 8), як уже зазначалося, закони

Головатий С. Цивільний кодекс: від політичного до соціального договору в Україні // У).їнське право. — 1996. — Число 2. — С. 4. Ра

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]