Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Глава 9

іредставницьким органом на основі Конституції України та в межах Закону Про місцеве самоврядування в Україні" і реєструється в органах Міністерства зстиції України,

Необхідно чітко розмежовувати правосуб'єктність територіальних громад і 'равосуб'єктність їх органів та посадових осіб, які є складовими елементами міс-,евого самоврядування. Так, вся система місцевого самоврядування включає: те-иторіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, мі-ького голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні та бласні ради, що представляють спільні Інтереси територіальних громад сіл, свищ, міст; органи самоорганізації населення. На наш погляд, у цивільних право-ідносинах їх первинним учасником є територіальна громада, а її органи та осадові особи, як правило, є суб'єктами здійснення правосуб'єктності територі-гсьної громади. Більше того, суб'єктами права комунальної власності можуть бу-і лише територіальні громади, а не їх органи чи посадові особи.

Суб'єктом цивільних правовідносин може бути також Автономна Республіка рим, яка є відповідно до ст. 134 Конституції України невід'ємною складовою істиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України ви-шує питання віднесені до її відання. АРК не є ні державою, ні територіальною омадою, а вважається територіальною автономією у складі України, що врешті їумовлює ЇЇ особливий правовий статус. АРК має повноваження, які визнача-гься Конституцією України, Конституцією АРК та Іншими законами України.

§ 2. Зміст цивільної правосуб'єктності територіальних громад та Автономної Республіки Крим

Чинне законодавство не містить конкретного переліку випадків участі тери-ріальних громад у цивільних правовідносинах. Однак у деяких законодавчих гах певні випадки такої участі передбачено. При цьому можна виділити кілька п цивільних правовідносин, учасниками яких виступають територіальні гро-ди. Найпоширенішими серед них, зокрема, є: відносини власності; договірні носини; відносини, що виникають із факту заподіяння шкоди. Визначальну роль для цивільної правосуб'єктності територіальних громад £ ст. 142 Конституції України. Згідно з цією статтею матеріальною і фінансо-о основною місцевого самоврядування є рухоме І нерухоме майно, доходи міс-іих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності терито-льних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої льної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад. Тери-їальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними ор-и місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власті (ст. 143 Конституції України). Аналогічна норма міститься також у п. З 16 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні". На практиці територіаль-ромади управляють комунальним майном, як правило, через утворені ними ани.

Органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються зако-и власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відпо-ільність за свою діяльність згідно з законом.

Територіальні громади та Автономна Республіка Крим ... 135

Представницькими органами місцевого самоврядування є сільські, селищні, міські ради, які представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції та повноваження місцевого самоврядування. Для ефективної реалізації цих завдань створюються виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад: виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Закон "Про місцеве самоврядування в Україні" чітко визначає повноваження рад, виконавчих органів, а також сільського, селищного, міського голови як головної посадової особи відповідної територіальної громади.

Зокрема, виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад у сфері цивільно-правових відносин є прийняття рішень про випуск місцевих позик, про відчуження комунального майна, про приватизацію об'єктів права комунальної власності, про створення, ліквідацію, реорганізацію підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідної територіальної громади, про передачу іншим органам (наприклад, державним адміністраціям) окремих повноважень щодо управління комунальним майном, про створення спільних підприємств.

Певними повноваженнями (власними і делегованими) наділяються виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, які дають їм можливість виступати суб'єктом різноманітних, у тому числі цивільних, правовідносин (статті 27, 29, ЗО, ЗІ, 32 та 35 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні").

Територіальна громада може отримувати в дар та успадковувати майно, тобто бути суб'єктом договірних та спадкових відносин. У порядку, встановленому законом, територіальна громада може набути право власності на безхазяйну річ, на знахідку, на бездоглядну домашню тварину, на скарб (статті 337, 340, 343 та 345 ЦК України).

Територіальні громади є також суб'єктами цивільно-правової відповідальності. Вони відповідають за своїми зобов'язаннями належним їм майном. Вони несуть субсидіарну майнову відповідальність за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб, які перебувають на місцевому бюджеті і володіють майном на праві оперативного управління, але не несуть таку відповідальність за зобов'язаннями своїх юридичних осіб, які володіють майном на праві повного господарського відання.

Повноваження АРК визначаються Конституцією України та Конституцією АРК. Так, АРК є суб'єктом права власності щодо належного їй майна. Відповідно до ст. 328 ЦК України у власності Автономної Республіки Крим є майно, у тому числі грошові кошти, які належать їй відповідно до закону. Від імені та в інтересах АРК право власності здійснюють її органи влади. Водночас не можна не звернути увагу на можливе неоднозначне тлумачення ст. 138 Конституції України в тій її частині, згідно з якою до відання АРК належить "управління майном, що належить Автономній Республіці Крим". Як бачимо, в Конституції України наведена норма не містить прямого положення про те, що майно належить АРК на праві власності, як це зроблено в новому ЦК України. Тому, якщо припустити, що Автономній Республіці Крим належить майно, яке є власністю держави Україна, то виявиться, що АРК взагалі позбавлена права бути власником майна, що також буде давати підстави для критики. Тому бажано, щоб сумніви у тлумаченні зазначеної норми усунув Конституційний Суд України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]