Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 4. Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис)

Емфітевзис — це довгострокове, відчужуване І таке, що переходить у спадщину право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Це право характеризується такими ознаками:

це право — лише користування чужою земельною ділянкою. Воно не охоплює право розпорядження цією ділянкою;

це право відчужуване, тобто право користування чужою ділянкою може бути продане, подароване, обміняне та іншим чином передане іншій особі. Проте, слід мати на увазі, що відчужуватися може лише право користування земельною ділянкою, а не право розпорядження нею;

це право користування переходить у спадщину.

Строк користування земельною ділянкою визначається угодою сторін на визначений або невизначений строк. Якщо право користування встановлене на невизначений СТРОК. ТО КОЖНЯ ЧІ гтппіи ..««,„ -:.---.

Глава 25

ористування чужою ділянкою регулюється не договором, а речовим говором лише встановлюєтся право користування чужою земельною ' договорі можуть бути визначені умови такого користування, ами цього права є власники земельних ділянок і особи, які бажають користування земельну ділянку. Об'єктом є земельна ділянка сільсь-;ького призначення,

: земельної ділянки, переданої у тривале, відчужуване і таке, що перехо-дину, користування для сільськогосподарських потреб, має право: и від землекористувача використовувати земельну ділянку за її при-встановленим у договорі;

с земельної двлянки має право на одержання плати за користування р плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюють-сторін.

к зобов'язаний не перешкоджати землекористувачеві у здійсненні йо-Ірава та обов'язки землекористувача:

ористувач має право користуватися земельною ділянкою у повному овідно до визначених умов;

ористувач має право на відчуження права користування земельною ді-разі продажу права користування земельною ділянкою власник її має право на його придбання за ціною, що оголошена для продажу. Зем-вач зобов'язаний повідомити власника земельної ділянки про продаж істування нею. Якщо протягом одного місяця власник не надішле пись-и на купівлю, право користування земельною ділянкою може бути про-і особі. У разі порушення права переважної купівлі, власник земельної зже вчинити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду які за договором повинен сплатити покупець. До таких вимог встанов-юзовна давність в 1 рік (п. 4 ст. 364).

продажу права користування земельною ділянкою для сільськогоспо-потреб землекористувачем третій особі власник земельної ділянки має одержання відсотка від ціни продажу (вартості права), встановленого

4.

іивістю припинення права користування земельною ділянкою для зсподарських потреб може стати викуп земельної ділянки для суспільне.

ікористувач зобов'язаний ефективно використовувати земельну ділянку о до її цільового призначення, підвищувати ЇЇ родючість, застосовувати хоронні технології виробництва, утримуватися від дій, які можуть при-) погіршення екологічної ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]