Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 2. Особисті немайнові права фізичної особи та їх види

Особисті немайнові права належать усім без винятку фізичним особам нез лежно від віку, дієздатності, інших обставин, зокрема від того, де та у зв'язку якими подіями життя вони перебувають.

Забороняються будь-які обмеження особистих немайнових прав фізичні осіб, крім тих, які прямо передбачені ЦК України та іншими законами. *

Положення про рівність конституційних прав усіх громадян закріплено ст. 24 Конституції України.

Теоретичні підходи до належності особистих немайнових прав усім без в нятку фізичним особам І рівність обсягу цих прав повинні бути втілені в повся денне життя, набути свого реального змісту.

Особисті немайнові права можна визначити як права специфічні. Специфп їх полягає в тому, що вони не несуть в собі економічного змісту, не мають гр шової оцінки. Це випливає з їх назви — немайнові права.

А втім існує певний зв'язок між майновою сферою і названими правами. Цьому можна пересвідчитися, порівнюючи можливості матеріально забезпечен особи на реалізацію своїх прав на інформацію, на охорону здоров'я, і особи, яі таких можливостей не має.

При порушенні особистих немайнових прав особа змушена нести як мате;, альні, так і душевні втрати. Це в свою чергу має вплив у майбутньому і на її маі новий стан.

Виходячи з цього, немайнові права слід аналізувати поряд з іншими правам особи, враховуючи те, що вони виступають складовою частиною єдиної систем прав, які підпорядковуються особою відповідно до своїх інтересів і якими воь володіє. Проте, хоч поняття "особисті права" вживається для визначення різні-За своїм змістом суб'єктивних прав, які належать громадянинові чи соціально

234 -______ Глава 16

утворенню, в даному випадку маються на увазі особисті немайнові права на бла-ча, невіддільні від особи, такі, як ім'я, життя, здоров'я тощо1.

Абсолютний характер особистих прав, про що зазначалося вище, відрізняє їх зід майнових, які у своїй переважній більшості відносні. У даному разі конкрет-іому носієві абсолютного права протистоїть невизначена кількість осіб, які по-їинні поважати його право і не порушувати його. Крім того, суб'єкти можуть ко-)истуватися ними без спеціального дозволу. Межі користування цими правами зстановлюються лише законом.

Слід зазначити, що основна частина особистих немайнових прав виникає у (в'язку з народженням і з моменту народження, тобто вони є природними пра-іами людини. Для інших момент їх виникнення не має точної фіксації, він пов'я-іується з різними обставинами, які зумовлюються багатьма чинниками. Тому мо-лент виникнення особистих немайнових прав можна визначити як :пецифічний2. У новому ЦК України визначено дві підстави виникнення особис-их немайнових прав — народження людини і припис закону.

В літературі існує й інша думка: немайнові права можуть виникати в резуль-аті юридичних дій (право особи на Інформацію, тобто правомірні дії суб'єкта ци-іільного права, вчинені незалежно від наміру викликати певні правові наслідки, ікі проте можуть виникнути внаслідок закону), при настанні певних подій (кож-іій людині від народження належить право на ім'я незалежно від її вольової по-іедінки) або породжуватися актами компетентних органів (набуття особою пра-іа на опіку внаслідок визнання її у встановленому законом порядку іедієздатною)3.

Крім того, особисті немайнові права нерозривно пов'язані з особою їх носія і Г не можна позбавити цих прав, фізична особа не може відмовитися від них, во-юдіючи ними довічно (частини 3, 4 ст. 270 ЦК України). Немає підстав говорити про їх відчуження.

Значна частина прав людини і громадянина, передбачених Конституцією Ук-іаїни, належать до особистих немайнових прав. Права, закріплені у ст. 22 Кон-титуції України, не є вичерпними, і це стало підставою подати в ЦК України й нші особисті немайнові права.

Відповідно до ст. 64 Конституції України конституційні права і свободи лю-.ини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Кон-титуцією. Такі конституційні обмеження у здійсненні особистих немайнових ірав стосуються таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої ;ореспонденції, права на вільне збирання, зберігання, використання та поширен-Я інформації, а також прав особи, яку засуджено за вчинення злочину, І місяться у статтях 31, 34 та 63.

Особисті немайнові інтереси громадян визначаються їх множинністю що в вою чергу породжує різні цивільно-правові форми їх регулювання. Тому охоро-іа особистих немайнових прав повинна здійснюватися шляхом визнання за суб'-

Цивільне право: Підручник для студентів юридичних вузів та факультетів. — К.: Вентурі 1997. -С.8.

Малеина М. Н. Защита личннх неимущественньїх прав советских граждан. — М., 1991. —

:. 6.

Там само. — С. 8.

Поняття особистих немайнових відносин та ... прав фізичної особи 235

єктами окремих видів особистих немайнових прав, кожному з яких притаманні свої специфічні засоби захисту.

Індивідуалізація особистості — ще одна важлива ознака особистих немайнових прав. Це дає змогу відрізняти суб'єктів права від інших, визначаючи їх своєрідність, самобутність, а іноді і неповторність. При індивідуалізації немайнові права мають переваги над майновими.

Особисті немайнові права фізичні особи здійснюють самостійно, при цьому вони можуть діяти лише у межах наданої їм свободи поведінки. Відповідно до норм ЦК України, дії органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших організацій, службових і посадових осіб, які порушують особисті немайнові права, є неправомірними. Від таких дій повинні утримуватись і організації, їх працівники, окремі фізичні особи, які виконують свої професійні обов'язки, мають стосунок до сфери особистих немайнових прав. Саме таким чином забезпечується здійснення особистих немайнових прав.

ЦК України чітко формулює положення щодо обмежень у здійсненні особистих немайнових прав, передбачених Конституцією України, вказуючи на те, що такі обмеження можливі лише у випадках, визначених у самій Конституції, а обмеження, передбачені ЦК та законами України, можливі лише у випадках, визначених ними.

ЦК України поділяє особисті немайнові права фізичної особи за спрямованістю або за цільовим призначенням на дві групи: ті, що забезпечують природне існування фізичної особи (глава 21) і ті, що забезпечують її соціальне буття (глава 22).

Можна також взяти за основу поділу порядок виникнення особистих немайнових прав: на такі, що належать фізичним особам від народження, і такі, що їм належать за законом, (ч.і ст. 270 ЦК України).

Доктрина цивільного права пропонує кілька критеріїв класифікації особистих немайнових прав.

Так, різні види особистих немайнових прав можна зібрати у три правові інститути:

  1. права на немайнові блага, втілені у самій особистості;

  2. право на особисту недоторканність, свободу; право на життя та охоронуздоров'я;

  3. право на недоторканність особистого життя1.

За цільовим спрямуванням особисті немайнові права пропонується класифікувати на:

  1. особисті немайнові права, спрямовані на індивідуалізацію особистості(право на ім'я, право на честь, гідність, ділову репутацію та ін.);

  2. особисті немайнові права, спрямовані на забезпечення фізичної недоторканності особи (життя, свобода, вибір місця перебування, місця проживання тощо);

  3. особисті немайнові права, спрямовані на недоторканність внутрішньогосвіту особистості та її інтересів (особиста та сімейна таємниця, невтручання уприватне життя, честь і гідність)2.

Цивільне право: Підручник для студентів юридичних вузів та факультетів. — К.: Вентурі 1997. — С. 404.

2

Гражданское право: Учебник. — 3-є изд., перераб. и доп. / Под ред. А. П. Сергеева, *О- К. Толстого. — М.: Проспект, 1998. — С. 316.

236 Глава 16

Відповідно до ч. 1 ст. 1 ЦК УРСР усі особисті немайнові права можна поділити на дві групи:

  1. особисті немайнові права, які пов'язані з майновими;

  2. інші особисті немайнові права.

М. М. Малеїна вважає, що особисті немайнові права, пов'язані з майновими, при їх реалізації можуть виступати передумовою виникнення майнових прав. їх можна розглядати як вторинні, бо вони можуть виникнути або не виникнути чи взагалі не будуть реалізовані. Частина немайнових прав виникає внаслідок договору і нерозривно пов'язана з іншими, в тому числі і майновими правами та обов'язками сторін. Йдеться про адвокатську або банківську таємницю. Які з цих відносин первинні, а які вторинні, випливає з цілей І змісту договору1.

Що стосується особистих немайнових прав, не пов'язаних з майновими, то в літературі пропонується говорити про особисті блага, а не про особисті права, тобто взагалі заперечується наявність суб'єктивних прав на об'єкти, які невіддільні від особистості2.

Особисті права фізичних осіб можна поділити і на кілька категорій, а саме:

  1. права, які індивідуалізують громадянина як особистість: право на Ім'я,право на честь і гідність;

  2. права, що забезпечують особисту свободу громадян: право на недоторканність особистості, право на недоторканність житла, право на обрання роду занять І місця проживання, право на цивільно-правову свободу, право на таємницюлистування, право на таємницю особистого життя, а також права, що опосередковують свободу совісті в державі;

3) права, що виникають у результаті творчої інтелектуальної діяльностіособи;

4) особисті права, надані громадянам у зв'язку зі вступом їх до сімейних правовідносин, тобто комплекс прав, які охоплюють право на укладення і розірвання шлюбу, на виховання дітей, усиновлення тощо3.

У сучасній цивілістичній літературі особисті немайнові права поділяються на абсолютні І відносні. Більшість особистих прав є правами абсолютними. Однак, на думку авторів, управомочена особа може вступити і у відносні правовідносини з порушником. Це відбувається при порушенні абсолютного права. Порушник зобов'язаний вчинити дії, спрямовані на відновлення абсолютного права4. Уточнюється, що деякі особисті права можуть бути лише відносними, а певна частина — як абсолютними, так і відносними.

У наступних параграфах розглядаються особисті немайнові права фізичної особи відповідно до класифікації, поданої у ЦК України.

Малеина М. Н. Защита личньїх неимущественньїх прав советских граждан. — М., 1991. — С. 11.

ТарховВ.А. Ответственность по советскому гражданскому праву. — Саратов, 1973. — С. 384.

Ромовская 3. В. Личньїе неимущественньіе права граждан СССР (понятие, види, классифика-

ция, содержание, гражданско-правовая защита): Дис. ... канд. юрид. наук. — К., 1968. — С.29—ЗО.

4 Малеина М. Н. Защита личньїх неимущественньїх прав советских граждан. — М., 1991. — С. 14.

Поняття особистих немайнових відносин та ... прав фізичної особи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]