Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Глава 2

У ЦК України закладено нові Інститути — це суміжні права (права виконав-виробників фонограм та організацій мовлення), права на селекційні досяг-

ня, на нерозкриту інформацію, на фірмове найменування, найменування міс-походження товару. Передбачається тільки судовий порядок захисту

ушених прав суб'єктів прав інтелектуальної і промислової власності.

Книга п'ята "Зобов'язальне право" регулює відносини майнового обігу, ться про договірні відносини, пов'язані з переданням майна у власність, ви-анням робіт та наданням послуг тощо. Крім договірних відносин, зобов'язаль-іраво регулює відносини, що виникають із правомірніх односторонніх дій, із здіяння шкоди і безпідставного збагачення. Кожний вид зобов'язань має свої бливості, що зумовлює їхню відносну самостійність і створення окремих итутів зобов'язального права. Загальні правила, що поширюються на всі ви-зобов'язань, становлять загальні положення про зобов'язання. До них нале-ь норми про поняття і підстави виникнення зобов'язань, виконання та спосо-що забезпечують виконання їх, відповідальність за порушення зобов'язань, ;тави припинення їх.

Норми договірного права є переважно диспозитивними, недоговірні зобов'я-ня регламентуються Імперативними нормами. Новий ЦК надає важливого чення звичаям ділового обороту в регулюванні договірних відносин. До новел книги п'ятої ЦК слід віднести інститут суброгації — набуття всіх в, що належали раніше кредиторові, внаслідок виконання третьою особою 5рогантом) обов'язків боржника щодо цього кредитора; поняття порушення ов'язань, нову форму цивільної відповідальності (сплата штрафної неустойки порушення зобов'язання), низку нових договорів, що зумовлено потребами номічного обороту (лізинг, довірче управління майном, факторинг, франчай-г тощо), нові інститути недоговірних зобов'язань, що виникають з односто-ніх правомірних дій (публічне обіцяння винагороди, ведення чужих справ без учення).

Серед охоронювальних зобов'язань новим є інститут зобов'язань, які виника- внаслідок загрози життю і здоров'ю громадян, а також їхньому майну і май-юридичних осіб у зв'язку з порушенням довкілля. Рядом новел доповнено ви настання відповідальності при заподіянні моральної шкоди, а також шко-завданої взаємодією джерел підвищеної небезпеки чи через недоліки у това-, виконаних роботах, наданих послугах.

У книзі шостій "Спадкове право" по-новому вирішується проблема усунен-від спадкування, питання щодо спадкування окремих прав та обов'язків спад-авця. За рішенням суду усувається від права спадкування особа, яка ухиля-я від надання допомоги спадкодавцеві, коли він через поважні причини ребував її. Вклад у банках в усіх випадках має включатися до спадщини. Чимало нових положень стосується спадкування за заповітом. Мається на зі складання подружжям єдиного заповіту, право на складання заповіту з вою складання таємного заповіту тощо.

Новий ЦК пропонує п'ять черг спадкоємців за законом. Залишено без змін ад першої та другої черг, які передбачені ЦК УРСР. Змінено підхід до порядку йняття спадщини.

Така структура і зміст нового ЦК України. Його прийняття буде великим до-ненням Української держави, бо цивілізованість держави, крім інших факто-

35

рів, зумовлюється досконалістю І потенційними можливостями правової системи держави і передусім її цивільного законодавства1.

Цивільно-правові норми містяться в численних спеціальних законах комплексного характеру. Такими є, зокрема, закони України "Про власність", "Про підприємництво", "Про підприємства в Україні, Земельний кодекс України, Сімейний кодекс України, Повітряний кодекс України, в яких поряд з іншими галузевими нормами містяться цивільно-правові норми.

Елементом системи цивільного законодавства України є укази Президента України, зокрема Указ Президента України "Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів"2 від 15 січня 1994 р. Кабінет Міністрів України на підставі і на виконання зазначеного Указу Президента України своєю постановою від 7 червня 1994 р. затвердив Положення про порядок і умови обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів3 (втратило чинність), а постановою від 28 вересня 1996 р. — Порядок і умови проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів.

Значну роль у регулюванні майнових відносин відіграють постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України. На рівні постанов Кабінету Міністрів України затверджуються досить важливі нормативні акти. Так, Правила відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 червня 1993 р. № 472 (із змінами та доповненнями до них, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 1994 р. № 492)4.

Наступною частиною структури законодавства є відомчі нормативні акти. В юридичній літературі зазначається, що вони є найменш організованою частиною ієрархічної структури законодавства. Це пов'язано як з відсутністю у даній структурі активного центру, так із іншими обставинами, зокрема з великою кількістю відомчих нормативних актів.

У сфері цивільного законодавства діє чимало відомчих нормативних актів. Між тим необхідність дальшого зміцнення законності у сфері нормотворчості настійно вимагає підвищення рівня організації відомчих нормативних актів. Досягненню цього могли б сприяти такі заходи: а) скорочення кількості відомчих актів за рахунок зменшення питань, з яких відповідні відомства мають право їх видавати; б) забезпечення повної узгодженості між нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади, з одного боку, і відомчими актами, з іншого. У зв'язку з цим бажано було б нормативно закріпити обов'язковість такої узгодженості і встановити санкції за її недодержання.

Голови місцевих державних адміністрацій приймають рішення у формі розпоряджень у межах власних і делегованих повноважень, у тому числі з питань за-

Зазн. стаття С. Головатого // Українське право. — 1996. — Число 2. — С. 5.

Відомості Верховної Ради України. — 1994. — № 1. — С. 96. Зібрання постанов Уряду України. — 1994. — № Ю. — С. 96. Урядовий кур'єр. — 1994. — 28 липня.

2*

і лава г

ування цивільного законодавства відповідно до Конституції України та Зако-''країни "Про місцеві державні адміністрації".

Зргани місцевого самоврядування у межах повноважень, визначених Зако-України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Іншими законами, прий-ть рішення і з питань цивільного законодавства, які є обов'язковими до вишня на відповідній території.

Елементами системи цивільною законодавства є також примірні статути коо-ітивних і громадських організацій, схвалені органами державного управління прийняті вищими органами (наприклад, з'їздами) кооперативних та Інших •ем.

Цжерелом цивільного права можуть бути і міжнародні договори, згода на Гязковість яких надана Верховною Радою України, оскільки відповідно до ) Конституції України вони є частиною національного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]